Foto: Erlend Staub
Inimesed
16. jaanuar 2019, 10:26

GALERII | Vaata, keda tunnustati aasta kultuurisõbra tiitliga (4)

Kultuuriminister Indrek Saar tunnustas täna, 15. jaanuaril ettevõtteid ja eraisikuid, kes toetasid kultuurivaldkonda möödunud 2018. aasta jooksul. Aasta kultuurisõbra tiitliga ehk peapreemiaga pärjati sel korral Narva Gate OÜ, Maarja Oviir-Neivelt, Meelis Kubits, Sylvia Kistler-Thompson ja Andrew Thompson ning Heiti Hääl ja Alexela Group OÜ.

Ühtekokku sai 2018. aastal kultuuri toetamise eest kultuurisõbra tunnustuse 31 kultuurisõpra, kellest peapreemia ehk aasta kultuurisõbra tiitel läks viiele kultuurivaldkonnast esitatud kandidaadile, edastab Kultuuriministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Meelis Kompus.

Kultuuriminister Indrek Saar ütles ettevõtjatele, et tänu nendele on levinud arusaam kultuuri toetamise vajalikkusest.

"Ilma ettevõtjate panuseta seisaksid Eesti kultuuri metsas suured puutüved endiselt paigal, kuid nähtamatuks kahaneks kogu alusmets – kõik need lugematud niidistikud ja võrsed, väänkasvud ja uued juured, kõik see, mis loob Eesti kultuuri mitmekesisuse ning järelkasvu. Seetõttu väärivad kõik kultuurisõbrad tunnustust mitte ainult üksikute kultuurinähtuste toetamse eest, vaid selle eest, et nad on teinud üht riiki siin maailmas paremaks," ütles minister.

Aasta kultuurisõber saab olla organisatsioon või isik, kes on eelnenud aasta jooksul kultuurivaldkonna toetamisse enim panustanud. Traditsiooniliselt kingitakse neile kunstnik Kärt Ojavee taies "Undefined Useful Object". Laureaadid on:

·         Narva Gate OÜ abi eest Tartu Uuele Teatrile suurlavastuse „Kremli ööbikud“ väljatoomisel ja Narva kunstiresidentuuri loomisel ning toetuse eest esimese Station Narva festivali ellutoomisel;

·         Maarja Oviir-Neivelt aastatepikkuse toetuse eest kunstivaldkonnale ning abi eest kunsti rahvusvahelistumisel;

·         Meelis Kubits aastatepikkuse töö eest kultuurisündmuste ja kollektiivide jaoks raha kogumisel ning ka omaenda vahendite panustamise eest;

·         Sylvia Kistler-Thompson ja Andrew Thompson Okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu ning Eesti ajaloo uurimise pikaaegse rahastamise eest;

·         Heiti Hääl ja Alexela Group OÜ maailma tippmuusikutest koosneva Põhjamaade Sümfooniaorkestri tegevuse toetamise ning võimaluste loomise eest orkestri tegevuse jätkamiseks, ka eriprogrammide toetamise eest.

Kultuurisõbra tiitli pälvib on organisatsioon või isik, kes on eelnenud aasta jooksul andnud ulatusliku mõjuga panuse kultuurivaldkonda.

·         Nordic Hotel Forum 

·         Fjodor Berman ja BLRT Grupp

·         Gunnar Savisaar

·         Meelis Sinilo

·         Rumpo Mäe talu pererahvas

·         Viking Motors AS

·         Elisa Eesti AS

·         Harviker OÜ

·         Kristi ja Siim Kallas

·         AS Estiko

·         AS Liviko

·         AS Smarten Logistics

·         Tiit Pruuli

·         GIGA AS

·         K-Projekt AS

·         Puiduklubi MTÜ

·         Riesenkampff Stiftung

·         Al Mare Auto OÜ / Audi Eesti

·         Tallink AS

·         Espak AS

·         Tõnis Kaasik

·         Utilitas OÜ

·         Telia Eesti AS

·         Sten Tamkivi

·         Enn Kunila

·         AS Silberauto

Kultuurisõbra tiitlit antakse välja alates 2011. aastast ning aastate jooksul on konkursil osalenud sadu kultuuriorganisatsioone. Igal aastal on tunnustuse pälvinud mitukümmend kultuuri väärtustavaid ettevõtteid ja eratoetajaid. Kõik laureaadid saavad õiguse kasutada aegade lõpuni kultuurisõbra logo.