Roosi Natali Nõgisto Foto: Kanal 2
Film
15. jaanuar 2019, 21:31

Jaanus Nõgisto tütar Roosi Natali on Ameerika filmis peaosatäitja – isa sai asjast teada alles filmivõtete ajal (5)

"See film oli just see, mis mind üles äratas ja reaalsusesse tõi," rääkis 18aastane Tallinna balletikooli õpilane, muusik Jaanus Nõgisto tütar Roosi Natali Nõgisto Kanal 2 saates "Radar". Neiu on üks peaosatäitja Ameerika ja Araabia Ühendemiraatide ühistööna valminud mängufilmis "Ärkamine" ("Awaken" - ingl. k. filmi originaalpealkiri - toim.) 

"Ma ise tunnen, et minu liikumisviis on tantsimine," rääkis Roosi Natali. "Olen aru saanud, et minu missioon on laval olemine, tantsimine ja ilu ning rõõmu pakkumine."

Roosi Natali avaldas, et tema eluteele on sattunud lihtsalt õiged inimesed: filmi "Ärkamine" operaatoriga Tom Lowe'ga tutvus neiu tuttavate kaudu kolm aastat tagasi.

Algselt oli "Ärkamine" kunstdokumentaalfilm, mida võis näha möödunud aasta Pimedate Ööde Filmifestivali avafilmina.

 

Roosi Natali isa Jaanus Nõgisto rääkis "Radaris", et tütre osalemisest rahvusvahelises filmis sai ta teada alles siis, kui filmivõtted käisid. Ka balletikooli oli tantsukirega neiu astunud viiendas klassis nii, et vanemad said sellest teada alles siis, kui tüdruk juba sissepääsenute nimekirjas oli. 

Kuigi Roosit ümbritsesid lapsepõlves pillid ja rokkmuusika, on tütar valinud oma tee Jaanuse sõnul ise. "Mul on jäänud tunne, et kõik väikesed tüdrukud on tahtnud olla mingil eluhetkel kas baleriinid või soovinud oma hobust. Hobust Roosi ei saanud, aga elasime Viimsis, kus Marina Tsirkova pidas balletikooli. Roosi tahtis sinna minna." Esimest korda oli Roosi Natali astunud balletitundi 3aastaselt.

Neiu rääkis saates, et õpingud Tallinna balletikoolis nõuavad head rutiinitaluvust. "Igal hommikul tuleme siia, teeme paar ainetundi ja siis paar tantsutundi. Kuna ma elan nii kaugel, pean ärkama üles 6.15"

Helene Veidebaumi sõnul paljud tüdrukud-poisid loobuvad. "Roosi Natali on ainuke tüdruk, kes olnud oma klassis algusest peale - see on saatus," arvab Jaanus tütre tantsija teekonnast. 

Natali Roosi rääkis saates, et kuigi tahe ja vastupidavus murrab barjääre, on balletitantsija puhul oluline ka välimus: "Isegi kõrvakuju vaadatakse üle. Need kleebitakse ära, kui on liiga väljas." Neiu rääkis, et tema on sündinud selliste labajaladega, mis ei ole mõeldud tantsimise jaoks.

See, et filmist sündis nii suur asi, on neiu jaoks suur üllatus. "Tegijad planeerisid alguses dokumentaalfilmi, mis oli saanud mängufilmiks."

Tom Lowe oli tulnud võttegrupiga tagasi Eestisse, et Roosit filmida. Neiu rolliks on filmis Aja ja mälestuse jumalanna. "Lõin mälestusi, mida inimestele pakkuda. Ma ei oleks arvanud, et mul on nii kandev roll," rääkis Roosi pärast esilinastust. 

Kõige suuremaks väljakutseks oli Roosi Natali jaoks varvaskingadega liival tantsimine. Filmivõtete ajal muusikat ei kasutatud. "Öeldi, et mine improviseeri. Tantsida on mõnus, vabas looduses on see teine tunne. Võibolla on seal parem - saad aru, kes sa tantsijana oled."

Roosi Natali selgitas, et vanematele ta ei rääkinud filmivõtetest, kuna talle meeldib asjad lõpuni viia ja alles siis teistele teada anda. 

"Kahtlemata on isal tore ja meeldiv vaadata, et tema järeltulijal on osa maailma haaravas projektis," tunnistab Jaanus. 

Neiu rääkis, et balletiõpingud on hetkel eksamite tõttu intensiivsed. Eelmisel nädalal oli tantsijannal kiirabi käinud. "Siis jõudis mingi reaalsus kohale, et nüüd peab vist puhkuse võtma. Keha enam lihtsalt ei suuda edasi minna."

Roosi Natali on ainus eestlane enda grupis ja süda kutsub Venemaale. "Venelastel on teistsugune karakter. Nad on intensiivsed heas mõttes. Ja tantsud on kuidagi südamelähedased," lausus ta. Neiu on tänulik, et kohtus Tom Lowe'ga ning rääkis, et ees on ootamas veel suuremadki projektid, millest hetkel on vara veel rääkida.