Kristiina AlliksaarFoto: Aldo Luud
Inimesed
15. jaanuar 2019, 19:37

Kristiina Alliksaar: kindlasti ei plaani ma minna Vanemuisesse suurte reformide ja muudatustega (12)

"Täna on uuest missioonist vara veel rääkida. See, kuidas ja mismoodi töö hakkab Vanemuises edasi välja nägema, saab näha siis, kui ma ühel hetkel tööle asun," räägib Vanemuise teatri uueks juhiks valitud Kristiina Alliksaar.

"Kindlasti ei plaani ma minna Vanemuisesse suurte reformidega ja hakata midagi suuresti muutma - üheskoos vaatame, mis on need asjad, mida Vanemuise teater soovib parandada ja milles mina saaksin abiks olla."

Tänasel päeval täidab Alliksaar veel ametlikult Ugala teatrijuhi kohustusi ja lausub, et "viieaastaku plaane" ei ole ta kunagi teinud. "Elu saadab mu ette valikud. Minu asi on siis neist valikutest kinni võtta või mitte. Teadsin, millal minu tööleping Ugala teatriga lõpeb ning erinevad teatrivaldkonna inimesed, mulle kandideerimise mõtte pähe panid." Ugala teatri juhiks asus Alliksaar 2014. aastal. 

Alliksaar usub, et Eesti teatrimaastikul on palju teha ja juhil on selles mõttes antud piisavalt vabad käed. "Sihtasutuse vorm, mille riik asutajana on rakendanud väga paljude oma kultuuriasutuste puhul, kuhu lisaks teatritele kuuluvad ka muuseumid, jätab teatrijuhile tegelikult piisavalt vabad käed otsustamaks, mil viisil on teatrit kõige mõistlikum edasi viia."

Vanemuise teatrisse suhtub Alliksaar eelkõige suure austusega. "On ju tegemist Eesti teatri hälliga! Kui on tahe ja soov ning minu poolt lugupidamine, siis võib see koostöö väga hästi toimida," lausub ta. 

Sihtasutuse Teater Vanemuine nõukogu koosolek uue teatrijuhi valimiseks toimus teisipäeval, 15. jaanuaril. Vanemuise teateri nõukogu esimees kuluuriministeeriumi kantsler Tarvi Sits lausus, et Alliksaar osutus valituks tänu läbimõeldud visioonile kolmežanrilisest Vanemuisest, kus rakendust leiaks kogu loominguline kollektiiv, repertuaar oleks publikule arendav ning meelepärane ja majanduslikult optimaalne.

Kristiina Alliksaar on sündinud Viljandis ja lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna aastal 2001 ning Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia kultuurikorralduse eriala aastal 2007. Aastast 2010 on Kristiina Alliksaar kultuurikorralduse magister Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias.