"Hommikusöök staariga" - Epp Kärsin; Anu Saagim; Cafe Lyon Viimsis; kohviku perenaine Iivi Saar
Inimesed
18. jaanuar 2019, 08:13

VIDEOINTERVJUU | Epp Kärsin ei karda, et seksuaalselt rahuldatud inimene võib ühiskonnale ohtlik olla (124)

"Viimased kolm ja pool aastat olen võtnud oma südameasjaks jagada inimestele teadlikkust just nimelt sellises tabuteemas, milleks on seks, seksuaalsus ja seksuaaltervis ehk moodsama nimega reproduktiivtervis," pajatab varasel hommikusöögil Viimsi Cafe Lyonis õbluke seksikoolitaja Epp Kärsin. "Minu koolitused on olnud hästi populaarsed, olen koolitanud tänaseks üle 13 000 inimese." 

Miks sa seda teed, Epp?

Teen seda sellepärast, et see mis toimub meie paarisuhtes mõjutab meid tohutult igapäevaelus. Mõjutab meie füüsilist tervist, kui ka vaimset tervist. Loomulikult ka meie enesetunnet, meie suhteid töökaaslastega, meie suhteid mehe ja naise vahel või kas või see sama, et teadlikkuse tõstmine läbi selliste asjade, mis on ühiskonnas olnud nii tohutud tabuteemad.

Kas tervis on tabuteema?

Naiste rinnavähk on kasvavas trendis. Eelmisel aastal 742 uut rinnavähi juhtumit. Kui mina oma koolitustel olen küsinud naistelt, kas nemad teevad endale regulaarselt rinnamassaaži, siis nendest kaheksast ja poolest tuhandest naisest on alla saja naise, kes on käe püsti tõstnud ja öelnud: "Jah, mina teen seda".

Aga rinnavähk on ju ennetatav, kui sa teed rinnamassaaži alates kahekümnendast eluaastast vähemalt üks kord kuus. Ja kui sa leiad rinnast mõne tüki või tsüsti, siis see annab sulle ju mõtlemiskoha, et pole mõtet jääda ootama, vaid mine arsti juurde. 

Sama teema on ka mehe tervisega. Just nimelt see eesnäärme teema või munandivähk. Seega, alati räägin oma kahetunnistel kursustel kõigepealt teooriat. Tervis kõigepealt. Ülejäänud 85 protsenti sõltub meie mõtlemisest, kui õnnelikud või terved me oleme. 

"Hommikusöök staariga" - Epp Kärsin; Anu Saagim; Cafe Lyon Viimsis; kohviku perenaine Iivi Saar; Teet Margna; Elviira Eessaar; Reet Härmat Foto: Erki Parnaku

Seksuaaltervis, mis on seksuaalsusega seotud kehalise, emotsionaalse, vaimse ja sotsiaalse heaolu seisund ei tohiks enam ammu olla tabuteema, kuid ikkagi. Mitte väga ammu püüdsid sa ka selleteemalist saadet koos Teet Margna produktsioonifirmaga telekanalitele maha müüa, kuid sulle näidati ust. Kommentaar lakooniline - eestlane pole nii avameelseks teemakäsitluseks seksist ja sellega seonduvast veel valmis. Ja meil on 21. sajand, mis toimub?

Jah, tegu polnud pornograafilise saatega, vaid väga avameelse saatega seksuaalsuse ja seksuaaltervise teemadel, kus oleks käsitletud kõigile väga vajalikke asju. Tegime valmis ka pilootsaate. Formaat oli väga ilus, kõik oli peensusteni läbimõeldud. Teades Kristjanit ja Teetu, kes teevad väga kõrge kvaliteediga saateid, siis jäi mulle täiesti arusaamatuks, miks TV3 ja Kanal 2 ütlesid "ei". Et seda on liiga palju ja et ühiskond ei ole justkui valmis taoliste teemade käsitlemiseks. 

Ausalt, see teeb mind väga kurvaks, kui me vaatame pelgalt statistikatki. Kas või HIV - meie väike Eesti on sellesse nakatumiselt Euroopas teise kohal! Viiest täiskasvanud paarist kasutab kondoomi võib-olla ainult üks paarike. Ainult ühe HIV positiivse inimese raviks kasutab Eesti Vabariik aastas 250 000 eurot. See on maksumaksja raha. Miks me ei tegele ennetusega?

Aga see, mida ma oleksin tahtnud teha ja veel suurematesse massidesse teadlikkust jagada, siis sinna tuleb sein vahele. Lihtsalt ei lasta teha.

Hiljuti oli sul veel üks väga drastiline kogemus. Sind taheti kutsuda saatesse "Suud puhtaks", kus oli teemaks noorte seksuaalkasvatus ja sind ei lubatud sinna saatesse. 

Jah, seksuaalkasvatus peaks tegelikult alguse saama juba lasteaiast, sellises ilusas  vormis. Ja mind ei lastud sinna saatesse. Mulle helistati ühest ministeeriumist ja öeldi, et ma ei tohiks saatesse minna. 

Mis oli nende põhjendus?

Nad ütlesid, et minu kuvand ühiskonnas on täiskasvanute seksikoolitaja. Tegelikult on sellel palju sügavam taust, kui pelgalt seks. Ma ei õpeta ju inimesi oma koolitustel seksima. Ma alustan pigem austusest, lugupidamisest, mis on paarisuhtes väga oluline. Ma räägin väga elulistel teemadel.

Tänaseks olen ma kogemuskoolitaja. Need tuhanded inimesed, kes on käinud minu koolitustel, nemad ju annavad tagasisidet, mis toimub nendega peale minu koolituse läbimist.  

Ma olin nii õnnelik, et mind kutsutakse sellisesse saatesse, kus ma saan jagada enda kogemust ja inimeste tagasisidet. Mina ütlesin sellele ministeeriumile, et mina lähen keelust hoolimata. Selle peale nemad vastu, et mul pole sel juhul soovitatav kasutada saates sõna "seks", pigem võiksin seksuaaltervise väljendi asemel kasutada sõna reproduktiivtervis. Küsisin kodus oma emalt, kas tema teab, mida tähendab sõna reproduktiivtervis. Loomulikult ta ei teadnud. 

Vahetult enne saadet helistati mulle uuesti, seekord juba telekanalist ja vabandati, et nad ei saa mind saatesse kutsuda, kuna neid on ühe ministeeriumi poolt survestatud. Hammas minu peale ei hakanud, seega survestati mind läbi kanali, kus pidin esinema. 

Teiseks põhjuseks toodi ministeeriumi poolt tõik, et mul pole vastavat haridust. Tõepoolest, ma olen lõpetanut Tartu Ülikooli kehakultuuri teaduskonna, kus on väga tugev anatoomia, füsioloogia, bioloogia taust. Olen õppinud ka Hiina meditsiini, olen läbinud kõikvõimalikud täiendkoolitused, mis on kõik selle teemaga seotud ja ma kirjutasin sel nädalal ka Tartu Ülikooli ja Tallinna Ülikooli ning Haridus- ja Teadusministeeriumi, et ma soovin ennast täiendkoolitada. Et tahaksin saada päris ametlikult võimaluse ja paberid, et nad aksepteeriksid mind. Ja vastus neilt kõigilt oli, et Eestis ei ole olemaski võimalust seda õppida, mida mina täna õpetan.

Ma saan võtta ennast ainepunktidest teadlikumaks. Printisin kõik need ainepunktid välja ja mulle sai selgeks, et mitte ükski neist ei anna mulle seda baasi, mida mina vajan. Aga ma olen selle baasi iseendale rajanud. Ma tõesti loen palju, täiendan ennast kõikvõimalike koolituste näol, seminaride näol. Olen suhelnud ka naistearstigea, meestearstidega, kes on andnud mulle oma materjale, kuid seal on juures alati klausel, et palun Epp ära maini minu nime, et said need asjad minu käest. Sa võid rääkida nendest asjadest, aga ära ütle, et me oleme suhelnud. 

Püüame jätta endast mulje, kui väga innovatiisest riigist, kuid seksi suhtumine on nagu 19. sajandil? 

Eestis tegeletakse tõepoolest rohkem materjaalse maailmaga, nagu mujalgi läänemaailmas. Aga idamaades on seksuaalsus inimese kõige normaalsem, ilusam, toredam ja puhtam asi, mida kaks inimest võivad omavahel tunda. Seksuaalenergia on kõige võimsam energia. Öeldakse, et inimeses on seda üle kaheksakümne protsendi. 

Miks see meid ärritab ja hirmutab?

Just nimelt, sest inimene kes on seksuaalenergiaga kontaktis on tohutult loominguline. Ta mõtleb enda peaga. Temaga ei ole võimalik enam manipuleerida.

Käisin suvel Tartu ülikoolis seksuaalteoloogia loengus end taaskord täiendamas. Roland Karo usuteaduskonnast oli selle loengu ette valmistanud ja ka läbiviija ning ma sain väga paljudele küsimustele vastused. Lühidalt, seksuaalenergia on kõige, kõige võimsam energia. 

Kas seksuaalselt rahuldatud ja õnnelik inimene võib riigile-ühiskonnale ohtlik olla?

Ta ei ole ohtlik, aga üks osa sellest on kindlasti see, et inimesed hakkavad tervenema ise. 

See on kahjulik ravimitööstusele?

Kui ma lugesin hiljuti viimast uuringut, siis on kindlaks tehtud et armastuse jagamises ja eriti puudutustes on tohutult palju tervendavat väge. Hiina meditsiin seletab, et meie peopesas on näiteks südame projektsioon ja läbi puudutuste me jagamegi seda armastust. 

Kunagi ammu tehti ju katseid lastega, keda kallistati ja paitati peale sündimist ja teised jäeti täiesti hooletusse. Lapsed, kellele ei jagatud hellust, õrnust, armastust, paitusi - nendest väga paljud lapsed surid lihtsalt ära. 

Seotuse stiil, mis esimesel aastal peale lapse sündi ema ja lapse vahel tekib mõjutab last tegelikult terve elu. Seda seotuse stiili võib ka muuta - on ärevuse stiil, mure stiil või siis turvalisuse stiil. Kui laps on emalt saanud selle turvalisuse stiili, siis on ta ka lähisuhtes hiljem oma kaaslasega hästi armastav, tore ja sõbralik. Need lapsed, kes pole seda kogenud, nad on ju sellest kõiges ilma jäänud ja nad ei oska seda ka tulevikus vastu võtta, ega ka jagada. Siit tulebki juba vägivald ja seksuaalsuse allasurumine. 

Me teame et kuuskummend protsenti seksuaalvägivalla väärjuhtumitest toimuvad koduseinte vahel. Armastus on tuleenergia, ütleb Hiina meditsiin. Kui seda armastust mehe ja naise vahel ei ole, siis kompenseeritakse see alkoholiga. Ka alkohol on tuleenergia.

Rääkisin Rakveres oma kursustel ühe turvakodutöötajaga, kes rääkis, et kui ta räägib ja nõustab naisi, siis enamus, kes satub turvakodudesse on põhjuseks olnud just alkohol. Väga suur ja valus probleem. Mees joob, tahab intiimsust, naine purjus mehega seksida ei taha, mehele see ei sobi ja tulebki vägivald mängu. See mees, kes on seksuaalselt rahuldatud on imearmas, imetore ja naine kes on seksuaalselt rahuldatud, ei vingu, ei virise, ei klatši, ei ussita - ta on lahke, mõnus ja särav nagu päike. 

Kas katkist inimest on võimalik terveks lappida?

Ma olen oma koolitustel hästi siiras, hästi aval ja ma võin piltlikult öelda, et ma muugin oma avatud südamega ka katkised inimesed lahti. On mehi ja naisi, kes jäävad minuga peale kursust rääkima ja kui  neil on väga sügavad probleemid ja nad saavad ka ise aru et on midagi valesti teinud, siis ma oskan suunata, kust nad abi saaksid. Mina võtan inimese piltlikult öeldes lahti, aga ma ei jõua ega ka jaksa nende kõigiga ka personaalselt tegeleda. 

Meil on olemas holistilised terapeudid, on olemas pereteraapia, kuhu ma võin katkised inimesed suunata. Inimest saab aidata siis, kui inimene ise mõistab, et tal on seda abi vaja. Meid ei ole koolis, tihti ka kodus õpetatud armastama, hellust jagama, puudutama - ja seda kõike ma siis üritan kompenseerida oma koolitustel.

Mina ei ole Jumal, ei ole olemas ühtset tõde, aga palun võtke minu koolituselt see osa, mis teid kõige rohkem kõnetab. Ja loomulikult võib alati kõike ka muuta ja mugandada. On ju naisi ja mehi, kes võtavad oma konspekti kätte ja lähevadki koju ning hakkavad näpuga järge ajades katsetama. Alguses on nalja kui palju, aga pärast pole konspekti enam vajagi. Paljud on öelnud, et nad on tänu sellele saanud nii palju enesekindlamaks.

Ja eesti mehed! Teate, kui ägedad on eesti mehed! Mina küll ei saa öelda, et eesti mehed on mõttetud mehed. Nad on ise öelnud, et neil ei ole olnud lihtsalt võimalust nendel teemadel rääkida. Nad ei lähe rääkima oma sõbraga, et kuidas sina seda seksivärki teed või et näe mina teen niiviisi või küsinud, et kuule, mis sinu naisele meeldib. Aga minu koolitustel nad hakkavad rääkima. Ja siis nad tunnistavadki, et pusletükid lähevad justkui omavahel kokku. Ja nad lähevad ära, seljad on sirged, põsesarnad kõrgemal, naeratus näol.

Kas koolid julgevad sind koolitama kutsuda?

Suvel käisin õpetajatele mõeldud inimeseõpetuse suvelaagris Toilas. Tahtsin saada otsekontakti nende õpetajatega. Nad olid väga üllatunud, et ma sinna saabusin, sest ma pole ei inmeseõpetuse õpetaja ega ka nende ühingu liige. Aga need kolm päeva olid väga vahvad ja ma tegin neile ettepaneku, et nad tuleks ka minu koolitusele. Olin nõus neid koolitama neli tundi ja tasuta, et nad näeksid, mida ma tegelikult teen. 24 õpetajat tuligi.

Hiljem nad ütlesid, et saavad aru, miks ma seda teen. Pakkusin, et nad võivad mind kutsuda ka oma koolidesse. Olen nõus 2x45 minutit rääkima lastele. Ja tänaseks, kuni maikuuni, ma käingi koolides. Koolid kutsuvad mind ise ja ma teen seda tasuta. Ma ei võta isegi autokütuse raha, loengutasust rääkimata. Ma lihtsalt sõidan üle Eestimaa. Järgmisel nädalal on mul näiteks neli kooli - kaks Tallinnas, üks Parksepas, üks Võrus.

Lapsed on mulle öelnud, et esimest korda nad tunnevad, et keegi räägib nendega asjadest nii nagu need ka tegelikult on. Neil ei ole häbi, neil ei ole ebamugav, nad saavad anonüümselt esitada küsimusi. Poisid ja tüdrukud on koos ning pole seal mingit naermist ja edvistamist. Võib-olla alguses pisut, aga veidi aja pärast jäävad nad juba põnevusega kuulama. 

Inimeseõpetuse õpetajad on öelnud, et neil on endil tihtipeale raske paljudel teemadel rääkida, sest seksuaalvaldkonnas polegi Eestis olemas täiendkoolitusi. Õpetajad ise on tohutus infopuuduses. 

Põlva omavalitsuste liit kutsus mind Põlvasse rääkima õpetajatele oma nägemust sellest, miks on vaja Eestis reformida seksuaalharidust ja kui ma kohale jõudsin, siis paarisajast õpetajast oli kohale jäänud alla saja õpetaja. Et, no ikkagi Epp Kärsin tuleb kohale ja hakkab rääkima seksist - paljudel ebamugav.

Aga need, kes sinna jäid, need naersid pisarateni, plaksutasid ja lõpuks ütlesid: "Issand, kui lahe!" Siis leppisime Põlva kooli õpetajatega kokku, et lähen ja pean neile loengu. 40 õpetajat oli gümnaasiumis kohal, kõigil dildod ees ja ma tegin neile tasuta koolituse. Ja tagasiside oli direktorilt Alo Savi, et peale seda oli õpetajate omavaheline läbisaamine hoopis teine - palju soojem ja toredam. Ja kõik ütlesid, et polnudki ebamugav, nagu nad alguses olid kartnud.

Kõik algab sellest, kes seda loengut edasi annab. Ja kõik leidsid, et sellised tunnid võiksid olla kohustuslikud keskkooli klassidele, vahetult enne kui sa astud ellu. Sellist koolitust täna lihtsalt pole. Ma ei tee ju tantrakoolitust. See on palju elulisem. 

Epp, võib-olla tulid oma dildodega liiga jõuliselt avalikkuse ette? 

Kõik mida olen teinud, olen teinud omal algatusel, ma pole sentigi kulutanud reklaamile. See teema on lihtsalt nii huvitav ja kõnetav ning ma ei saanud midagi parata, mind kohe märgati. Mul ei olnudki mingit valikut hoida madalat profiili.

Kuidas see plahvatus käis - said põhimõtteliselt üleöö kuulsaks?

Algselt tegelesin hoopis kosmeetikaga, olin küünetehnikute koolitaja. Ma põlesin lihtsalt läbi. Olin EMOs tilgutite all, lisaks oli mul ka väga tugev akrüüliallergia.

Palun ära hakka mulle rääkima jälle oma dildode unenäost!

Aga see on ju oluline, sest tegelikult nii juhtuski. Ma räägin ausalt. Müüsime oma ettevõtte, mis oli kahasse minu eelmise elukaaslasega, maha ja ma ei teadnud mida ma tahan edasi teha. Olin pool aastat lihtsalt niisama.

Siiski pean tunnistama, et seks on mulle kogu aeg meeldinud. Mulle on meeldinud sellest rääkida. Rääkida, kuidas mina seda teen ja küsida teistelt, kuidas nemad seda teevad. Inimesed, kes mind varasemast teavad, teavad et see Epp ongi selline seksilemb. Kes siis veel, kui mitte tema peaks rääkima seksist avalikult ja avameelselt! 

Jäin ühel reisil haigeks ja Eestisse jõudes olin kõrges palavikus viis päeva. Nägin sonides pikka punast lauda, kus olid dildod rivis. Ärgates ütlesin oma elukaaslasele, et mina hakkan tegema nüüd seksikoolitusi. Tema naeris. Katsus mind ja ütles, et kuule sul on vist palavik tõusnud. Mina käskisin tal naermine lõpetada. Ütlesin, et kui terveks saan lähen Hot Lipsi ja ostan kümme dildot ja panen selle koolituse kokku ning teen täpselt nii, nagu mina sulle kodus teen.

Ja ma paningi selle koolituse kokku. Helistasin oma sõbrannadele. Nad ütlesid et Epp, sa ei ole normaalne. Nad tulid siiski minu poole koju ja näitasin kuidas ma seda teen. Järgmisel hommikul hakkas pihta. Üks koolitusel olnud sõbrantsidest ütles, et mees viis hommikul ise lapsed lasteaeda, teine sõbrants, et talle toodi kohvi voodisse... Info minu koolitusest läks liikvele nagu kulutuli.

Tänaseks käivad minu koolitustel rahvusvahelised seltskonnad koos sünkroontõlkega ja nad on öelnud, et see on Eesti Nokia. Sellises formaadis koolitust ei ole mitte kuskil mujal Euroopas. 

Kust see seksuaaltervise teemaline teadmine sinu pähe on potsatanud?

Mul on otsekanal universumiga. Ja kuna seks mulle nii väga meeldib, siis ma katsetan kõik asjad eelnevalt oma partneri peal läbi.

Sinu mees on õnneseen!

Jah, ta ei kurda. Ma olen ainus koolitaja Eestis, kes ei tööta terapeudina. Minu maailm on teine. Armastus ja paarisuhe on kahe inimese vaheline asi. Seda energiat ei saa segada ega vahetada. Mina armastan oma partnerit siiralt ja sügavalt. Mina silitan teda ja tema hellitab mind - see on peegeldus. Ma keskendun vaid oma partneri parimatele omadustele. Sa oledki koos, sa oledki õnnelik. 

Aga ega minu tee siia tänasesse päeva ei ole olnud väga lilleline. Mul on olnud ka keerulisi suhteid. Aga kui oleks varem olnud keegi, kes oleks rääkinud, võib-olla oleksin teinud ka õigeid otsuseid varem, õppinud partnerit paremini tundma. Õpetanud mind vaatama enda sisse, kes ma tegelikult olen. Tunnetama, vaatama, mitte tormama.

Kuidas sa noortele lähened?

Noortele koolides oma teadmisi jagades alustan alati hügieenist. Räägin tundekasvatusest, emotsioonide väljaarendamisest, piiride kehtestamisest, kindlasti esimesest vahekorrast, kondoomidest.

Pool aastat tagasi oli selline juhtum. Küsisin keskkoolis õppivatelt noortelt, kas ja kui paljud nad kasutavad kondoome. No loomulikult nad kasutavad. Ainult üks noormees ütles, et oi, see on ju nii ebamugav, vastik ja valus. Mis mõttes, ei saanud ma aru. See ei ole ju valus? Palusin et ta räägiks, kuidas ta seda kasutab. Siis ta rääkiski, et tõmbab ka oma munandid sinna kondoomi sisse. 

Ai, kui valus!

Siis ma ütlesingi, et see on ju vale, nii palju ei pea sinna kondoomi sisse pressima. Mul oli dildo kotis, kondoom ka ja näitasin kuidas asjad tegelikult käivad. Panin kondoomi peale kätega, mitte suuga, nagu sina seda teed, Anu.

Epp, see on juba proffide värk, kas tead! Aga, mis on elementaarsemad asjad seonduvalt seksiga, mida inimesed ei tea või valesti teevad?

Ikka kondoomiga on probleemid. Pannakse valesti peale või mees tõmbab selle liiga vara pealt ära. Kondoomi peale panemist tuleb ka õppida, sest sellega kaasnevad omad tehnikad. 

Kodus tuleks noortele selgeks teha kõige elementaarsemad seksiga seonduvad asjad, mitte nähvata nende küsimuste peale üleolevalt või hirmunult. Ega laps enam teist korda küsima ei tule. Siis nad hakkavad juba ise guugeldama. 

Minu jaoks on ka pornotööstus kohutav. Kui ikka 12. klassi tüdrukud kirjutavad mulle, et seks on mõttetu, igav ja üksluine, siis on see minu jaoks häirekell.

Täna hommikul vaatasin Hommikutelevisiooni, kus Seksuaaltervise kliinikust oli külaliseks üks noormees, kelle käest küsiti, miks noored nii vähe seksivad. Mulle sai selgeks, et üheks põhjuseks on kindlasti pornotööstus. Poisid ja tüdrukud vaatavad pornofilme. Loomulikult, see kähkukas ei pakugi midagi. Seal ei näidata õrnust, silitusi, hellust.

Mida mina noortele õpetan - õpi kõigepealt iseennast tundma. Käi oma partneriga ringi käest kinni - kas tekib vastastikune usaldus või on see pealesunnitud? Alati võid öela "ei", isegi siis, kui oled juba voodis ja riidest lahti. Et sa julgeksid öelda, kui sa ei taha seksida. Mitte keegi ei tohi mitte kunagi sulle mitte midagi vägisi teha!

Ma tutvustangi noortele ka nende seksuaalõigusi, räägin neile inimõigustest, et keegi neile mitte kunagi liiga ei teeks. 

Täna saavad lapsed juba algklassides ohjeldamatult vaadata pornot kas või oma nutiseadmetest. Mida me saame teha? Keelamine paneb nad veel rohkem seda ihaldama. 

Keelata ei saa, aga lastega võib alati rääkida, et mehe ja naise vaheline armastus pole see, mida sa sealt porno- või seksilehelt vaatad. Et see, mis seal filmis toimub on lavastatud.

Meie aju dopamiini tase tõuseb ju seda vaadates ja me vajame seda üha rohkem ja rohkem. Kui laps hakkab pornot vaatama, siis täiskasvanuikka jõudes ta ei oskagi enam lähedusest midagi kogeda, sest tema meeled on juba nii zombistunud. Tal võib-olla ei tekigi enam soovi kogeda seda puhast, ilusat hingedevahelist armastust, kuna see on juba eos ära rikutud.

Seksivideode vaatamist ei tohi ära keelata, vaid see tuleb lahti seletada. Keelamine tekitab veel suuremat isu vaatamise järele. Tuleb maha istuda ja lihtsalt küsida - mida sa täpselt teada tahad, ma vastan sulle ausalt?

Kahjuks pole ka lastevanematel endal seda tausta olemas ja sellepärast tunnevadki nad nii suurt ebamugavust nendel teemadel rääkides. 

Millest täiskasvanud kardavad kõige rohkem rääkida?

No näiteks kas või eneserahuldamine. See on olnud pikka aega olnud tabuteema, samas on see väga oluline elu osa. Me räägime headest naudingutest. Selleks, et häid naudinguid kogeda, peab naine ja ka mees kõigepealt iseenda keha tundma õppima. Tütarlaps võta see peegel kätte - vaata ennast eest, vaata ennast tagant. Uuri, mis sul seal toimub. Kui sul pole kellegi käest küsida, siis mine kas või noorte nõuandlasse. Seal on väga toredad inimesed, kes annavad sulle nõu. Kui see pole võimalik, siis las lapsevanemad kutsuvad mind kooli nendel teemadel rääkima.

"Hommikusöök staariga" - Epp Kärsin; Anu Saagim; Cafe Lyon Viimsis Foto: Erki Parnaku

Kas sa kavatsed nüüd terve Eestimaa seksuaalselt ära koolitada? Kas sind oleks võimalik kloonida või võiksid koolitada ka ise seksuaalhariduse õpetajaid juurde?

Pigem on ikka nii, et kui minuga ühendust võetakse ja tahetakse koolitust, siis soovitakse, et kohale tuleksin mina, Epp Kärsin. Mind usaldatakse. Millest ma siiski unistan tulevikus, need on suured auditooriumid. Ka mitte eesti keelt kõnelevatele inimestele. Et neil on kõrvaklapid peas ja minu jutt edastatakse sünkroontõlkes. Minu auditoorium on hästi lai - õpetajad, meditsiinitöötajad, ärimehed, pensionärid...

Ma väga tahaksin saada televisioonis ka oma saadet, kus minu eetriaeg ei oleks piiratud ja igaüks saaks rääkida nii ausalt, kui asjad tegelikult on. Seksuaaltervise teema on niivõrd tähtis. Ka tavameditsiin tunnistab juba, et see mis toimub inimese kahe kõrva vahel, et sellest saab kõik alguse - meie haigused, meie rõõmud, meie mured.

Eestlased on enesetappudes üsna eesrinnas. Kui küsin meestelt oma koolitustel, kas nad räägivad muredest ka oma naistele, siis vastus on et 70-80 protsenti räägib. Ülejäänud ei jaga oma muresid üldse. Kui naisel on mure, siis ta läheb ja räägib sellest oma sõbrannadega, aga meestel polegi taolist sotsiaalset võrgustikku nagu naistel ja nad lihtsalt põlevad elus läbi. 

Eelmisel aastal tuli välja ka uuring, et parim depressiioniravim on hea seks. Aga ainult hea seks, sest serotoniin ehk õnnehomoon, mis meie organismi tulvab, siis see tõesti tasakaalustab aju keemilist koostist. Kui on kehv seks, siis naine ühel hetkel enam seksida ei taha. Ja kuhu me jõuame? 70 protsenti meestest jõuabki meestearsti juurde - neil on enneaegne seemnepurse, eesnäärme probleemid.

Mis on eriti tervendav - see on naise puudutus mehele. Silita ja paita lihtsalt oma meest, alati ei peagi vahekorras olema. Vastupidi samamoodi. Ja kui naine ei taha nii palju seksida kui mees, siis kuule, sul on ju käed olemas, aita see mees hädast välja! Loomulikult saab mees ka iseennast aidata. 

Hiljuti käisin koolitamas ühte meeste seltskonda, kellel on väga raske amet 24/7. Võtsin dildod kaasa ja jagasin kõikidele meestele näpunäiteid kuidas teha "viljapead", "vikerkaart", mida iganes. Nii saadki ka iseennast aidata.

Kas või munandite massaaž. Kõik mehed sügavad oma mune iga päev. Aga tee seda munandimassaaži hoopis teadlikult iga päev. Ja kui sa leiad sealt mõne tüki või tsüsti, mine arsti juurde. Sest varases staadiumis avastatud munadivähk on kordades paremini ravitav. Oma koolitustel olen kohtunud meestega, kellel on ära lõigatud üks või mõlemad munandid ja siis nad imestavad, miks keegi pole neile kunagi rääkinud munandimassaažist, millega tuleks alustada juba 15-aastaselt. 

Mina olengi koos oma koolitustega täna see ennetustöö tegija ja mitte keegi ei maksa mulle selle eest. Ainult niipalju saan, kui inimesed ise maksavad ehk on selle koolituse tasu. Aga riiklikust abist võin seniks vaid unistada.

"Hommikusöök staariga" - Epp Kärsin