Seminar "Vaba mehe tee" - Tiit Trofimov, Kaido PajumaaFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
14. jaanuar 2019, 12:43

Edukas ärimees Tiit Trofimov jagab kasulikke nõuandeid

50 NIPPI | Kuidas taasavastada oma vägi ja leida endas hädavajalik tasakaal? (2)

Osho meditatsioonide juhi, joogaõpetaja ja sidekoe massaaži terapeudi Tiit Trofimovi jaoks tähendab vägi iseenesega kontaktis olemist, enda tõelise olemuse tunnetamist ja vabanemist kõikvõimalikest emotsioonidest, mis muidu juhiks igapäevast olemist. „Kui sa saad nendest vabaks, siis saad aru, kui suur vägi ja jõud su sees on. Jõud teha asju iseenda energiaga ja puhtal tasandil,“ sõnab ta.

Tiit, sina kui endine edukas ärimees, kuidas sina enda väe leidnud oled?

See väe leidmine on käinud juba kümme aastat. See on järjepidev töö ja vahel see vägi kipub ka kaduma. Ma olen leidnud enda jaoks mõnusad tööriistad, milleks on jooga, meditatsioonid, värskes õhus viibimine ning toredate ja positiivsete inimestega koosviibimine, tantsimine. Oleneb, mis tuju hetkel on, selle järgi ma proovin enda väge taas leida. Minu jaoks see on toiminud.

Kuidas sa enda väge tajud?

Ma tajun seda siis, kui ma olen väga kohal. Tänapäeval kahjuks inimesed ei armasta väga kohal olla. Muud müra meie ümber on nii palju, oleme kaotanud väga tugevalt kontakti iseendaga. Selle hetke, kui sa tajud, et sa oled tõeliselt kohal. Sa tajud kõike, mis toimub ja sa ise oled keskmes. See hetk ongi minu jaoks väehetk.

Anna mõni soovitus või nipp, kuidas ennast võimalikult kiiresti kohale tuua.

Kõige lihtsam nipp on see, et hakka hingama. Märka oma hingamist, kuidas sa
hingad, kas hingad kogu kehaga või ainult ülakehaga või ainult alakehaga. Kui sa suudad viia hingamise tervikuks, kus su kõht ja rindkere ja kõri kõik korraga liiguvad ning sa hakkad jälgima, kuidas see õhk sinust sisse ja välja liigub, siis see on kõige parem viis inimese kohaletoomiseks ja kohal olemiseks. Märka samal ajal ka kõike, mis su ümber toimub, ära jää millesegi kinni, hakka märkama detaile, situatsioone ja kõike, mida sa soovid see hetk märgata, aga samal ajal ole kogu aeg hingamise juures. See on kohalolu.

Kas väge on võimalik ära kaotada või seda nii-öelda ära anda?

Absoluutselt, kui sa unustad ennast ära ja pühendudki välistele asjadele. Sinu enda tõeline olemus, energia muutub sulle teisejärguliseks. Sa püüad teenida kõike muud ja välist, kõike, mis ei ole kuidagi energeetiliselt sinuga seotud. Kõik see ongi see, kuhu sa enda väge tavaliselt ära annad. Vahet pole, kas need on asjad, inimesed või tegevused. Äraandmisvõimalusi on palju erinevaid.

Kuidas enda väge leida või taasavastada?

Kõige olulisem on leida üles tahe enda väge üles leida. Hakake mediteerima.
Tegelege päriselt nende asjadega, mis on teile hingelähedased, mis täidavad teie tõelist olemust, mis teevad teid õnnelikuks. Ärge tegelege asjadega, mis teid õnnelikuks ei tee. Kindlasti tegelege oma kehaga nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Tehke joogat, käige trennides, jooksmas, viibige värskes õhus ja leidke aega ka enda kehale pai tegemiseks, kas massaažide või aktiivmeditatsioonidega, puhkustega, matkamistega, kõigega, mis teid vähegi iseenda vibratsiooni juurde tagasi toob.

Kuidas leida tänapäeva kiires maailmas aega iseenda hellitamiseks?

Sellises hullumeelses maailmas, mis meid praegu ümbritseb, kus inimesed on kõik üliärevad, kiirustavad ja megastressis, on minu jaoks üks parimaid viise aktiivne mediteerimine kehalise tegevusega. Neid meditatsioone on erinevaid.
Aktiivmediatsioon vabastab alati meie füüsilist ja emotsionaalkeha kogunenud
stressist ja emotsioonidest. Kui nendest vabaneda, siis kõik muu hakkab iseenesest toimima. Sa saad parema kontakti iseendaga.

Seminar "Vaba mehe tee" Foto: Stanislav Moshkov

Jaga palun nippe, kuidas end tasakaalustada hingelise rahulolu ja karjääri vahel.

Alustada tulebki hingelisest tasakaalust. Kui hingelist tasakaalu ei ole, siis sa teed asju hingeta. Tavaliselt on selle taga ego, mitte hing. Tahad näidata kellelegi, kui suur tegija sa oled. Puudub soov päriselt olla see, kes sa tahad olla. Alustama peab sellest, et viia ennast hingeliselt tasakaalu. Tuleb julgeda vaadata otsa asjadele, mis sind läbi elu kandnud on, proovida neid vabastada ja leida igapäevane tegevus hingeliseks tegevuseks. Sellega hakkabki kogu materiaalne maailm sinu järel voolama.

Teine oluline asi on püstitada endale eesmärk, aga siis peale selle eesmärgi püstitamist lasta sellest lahti. Tihti on elus nii, et kui sa püstitad eesmärgi ja hakkad näiteks karjääri poole püüdlema, siis sa paned justkui endale klapid pähe ja ei märka enam, mis igapäevaselt sinu ümber toimub, kuhu elu ja universum tahab juhtida. Vahel on mõistlik teha mõni jõnks sisse, et eesmärgi poole lihtsamini saada, mitte minna klapid peas, sirgjooneliselt ja üle laipade. See kahjuks tänapäeval tihti pigem käib niipidi, mitte voolavamat teed pidi.

Bali on sinu üks lemmikumaid väekohti. Kas nn väereisilt võimalik tõepoolest üles leida või taasavastada oma vägi ja leida endas taas see meile nii hädavajalik tasakaal?

Jah, justnimelt. Väereisid ongi selleks loodud. Seal õpitakse leidma endas
tasakaalu. Seal õpitakse, kuidas ühendada endas vaimne ja materiaalne pool. Kuna mina olen ise mõlemaid pooli oma elus nii ühes, kui ka teises äärmuses läbi elanud, siis ma tänaseks võin öelda, et ma olen leidnud kuldse kesktee, kuidas kõige mõistlikum ja otstarbekam elus liikuda oleks.

Olen püüdnud seda teistelegi edasi anda ja olen seda nüüdseks teinud juba viis aastat. Miks ma seda üldse teen? Ma olen näinud, kui palju abi ja väge ja
iseenda leidmist alati sellega kaasneb. See ongi minu jaoks motivatsioon ja
põhjus, miks ma seda ikka ja jälle läbi viima nõustun. See on mulle kõige parem
kompliment, kui üle poole minu grupiteraapias osalenutest leiab enda väe.

Tänavu korraldab Tiit Trofimov Bali väereisi veebruaris ja seal tehakse tema sõnul joogat, matkatakse, mediteeritakse, surfatakse, jagatakse kogemusi, tantsitakse, süüakse hästi ja tehakse üheskoos veel palju muudki huvitavat.