StefanFoto: Leon Metsallik
Üritused
16. jaanuar 2019, 08:00

„Eesti laulu“ poolfinalist Stefan kirjutas loo tülist tüdruksõbraga: kui tuleb mingi suur emotsionaalne pauk, pean selle välja elama (6)

„Ta oli pisarates, tuli ja kallistas mind,“ räägib „Eesti laul 2019“ poolfinalist Stefan Airapetjan oma tüdruksõbra reaktsioonist, kui oli kuulnud esimest korda laulu „Without You“, mis sündis nende suhtest. Nüüd läheb Stefan selle looga võistlustulle.

Õhtuleht on sel aastal „Eesti laulu“ ametlik meediapartner ning toome iga päev teieni üht poolfinalisti tutvustava loo.

 

Kuidas muusika sinuni jõudis? 

Ma olen üks suur Michael Jacksoni fänn. Mulle meeldivad kõik tema laulud väga! Vanemad saatsid mind alguses muusikakooli, kus hakkasin viiulit õppima. minu õde Stefania laulab samuti. Kui tal kord laulukonkurss oli, ütles mu ema õe muusikaõpetajale, et ka Stefan laulab ja kas ta võiks samuti katsetele tulla. Kui katsetele läksin, ütles Viljandi muusikakooli õpetaja Hedi-Kai Pai mulle: „Sa laulad nii hästi. Kui sa ei tule, olen ma väga kurb.“

Kas sa päriselt ka soovisid lauljaks saada või oli see lihtsalt ema soovil?

Ma laulsin laulu „Mul on üks tore tädi“, kõik kehaosad laulsin ära. Ei teadnud, kuidas see laul käib. Laulsin hästi pikalt, aga kui see lõppes, siis kõik naersid. Sealt edasi käisime Hedi-Kaiga konkurssidel. Mingi hetk ma tundsin, et mulle väga meeldib laulda ja laval laulmine teeb mind nii õnnelikuks. 

Millal see oli?

Olin kuskil 16aastane. 

Noore poisina, kui käid konkurssidel, peab leppima teine kord ka teise või kolmanda kohaga. Alati ei saa olla võitja. Kuidas see noore mehe enesekindlusele mõjub? 

Konkursse ma tegelikult väga kardan. Enne lavale minekut on mul meeletu hirm, aga tavaliselt, kui lavale lähen ja tunnen, et rahvas on toetav, saan sellest energiat ja hirm ununeb. Olen lihtsalt laval. Mina ja rahvas. See tunne on nii eriline, kui saan olla laval ja näha, kuidas inimesed seda naudivad.

Osaled „Eesti laulul“ teist korda, kuid esmakordselt sooloartistina. See on kindlasti suurem vastutus?

Eelmisel aastal otsustasime tõesti Hansu (ansambli Vajé liige Hans Noormets – toim.) ja produtsent Karl-Ander Reismanniga loo saata ja meil läks väga hästi, saime kolmanda koha. Mulle väga meeldis see melu. Karl-Ander on sel aastal võistlusel lausa kolme looga.

Mida tähendab „Eesti laul“ sinu jaoks?

See on Eestis artistile kõige suurem võimalus ennast näidata. Mõtle, neli kuud on tähelepanu sinu peal! Seda peaks kuidagi targalt ära kasutama. Kui mulle on antud see võimalus, võiks end näidata. Tegelikult võid „Eesti laulult“ saada veel kaugemale, sa võid saada Eurovisionile. Mõnele on see suure karjääri algus, kuid minu jaoks on kõige tähtsam see, et saan oma lauluga Eesti inimesele saata sõnum, mis on mulle tähtis.

Millised on sinu suuremad ambitsioonid?

Mul on plaanis teha lugu ühe Eesti kuulsa naislauljaga. Arvan, et see on korralik hitt. Eestis pole sellist laulu varem tehtud, see on kõrgklassi asi, tootmine käib ja selle taga on kõvad inimesed. Rohkem ma praegu ei paljasta. Aga mulle väga meeldib esineda. Plaanime aastal 2020 teha ka ühe Weekend festivali mastaabis kontserttuuri.

Kui võimas saab siis olema „Eesti laulu“ esitus ja kes on laval?

Võin öelda, kes meil lava taga on. Vokalistidest on Bert Pringi, Marvi Vallaste, Rolf Roosalu ja Aare Külama. Seal tuleb kindlasti äge ja võimas asi, mis jääb samas maitsekaks. 

Kas Armeenia päritolu on sulle võistlusel plussiks?

Minu jaoks on väga tähtis, et olen armeenlane, et mul on Amreenia veri ja juured. Väga oluline on ka see, et käin oma sugulastel Armeenias külas, et meil on omad tavad ja traditsioonid. Aga ma kasvasin ikkagi siin, Eestis, ja Eesti on minu jaoks väga tähtis. Ma justkui pendeldan ja olen mõelnud, et kes ma siis lõpuks olen. Aga ma olengi nii armeenlane kui ka eestlane. Olen kord öelnud, et mul on Armeenia verd, aga minus voolab natuke ka Eesti piima. Viljandis kasvades tundsin, et olen ikkagi eestlane. Inimesed võtsin mind omaks, kuigi nende jaoks olen ma ju ikkagi võõras – mu nägu ja juuksed on teistsugused, mu nahavärv on erinev.

Kas sa oled seda kogenud, et oled teistsugune? 

Ühel hetkel küll. Mulle on hästi palju öeldud, et olen araablane. Olen seetõttu ka kakelnud. Ma olen siiski armeenlane, kuuma verega. Kui närvi lähen, siis ikka… Mingil hetkel sain ma omale sõbrad ja mul on siiani väga head Eesti sõbrad, kellega mul on väga head suhted. Nad on toredad ja abivalmid. Mingil hetkel tundsin, et minu Armeenia päritolu on tegelikult üks suur pluss. Eestlastel ongi põnevam, erinevad kultuurid tõmbuvad omavahel. Öeldakse ju, et erinevus rikastab.

Sa laulad „Eesti laulus“ enda tüdruksõbrast ja teie omavahelisest tülist. Kas tema oli esimene, kes seda lugu kuulis?

Oma tüdrukule ma seda ei laulnud, see oli olemas ja laulsin seda vaikselt omaette. Ma ei usu, et ta seda tähele pani ja ilmselt ta ei teadnud, et laul võib temast olla. Alguses läksin sõbra Karl-Anderi juurde ja ma mängisin talle selle klaveril ette. Karlil jäi suu lahti ja ta küsis, et kui mul on selline idee, miks ma ei ole varem tema juurde läinud. Tegime selle ära ja kutsusin tüdruksõbra esimest demo kuulama. Ta oli pisarates, tuli ja kallistas mind. Kui sellistel hetkedel tuleb mingi suur emotsionaalne pauk, pean selle välja elama. Kirjutan kasvõi luuletuse, siis hakkab palju kergem. Ma ei talu üldse tülisid.

Millal tuleb Stefani sulest positiivseid ja rõõmsaid helisid? 

Mul tuleb lugusid. Vaikselt hakkan neid avaldama. Kogun enda ümber tiimi ja leidsin ka mänedžeri. 

Miks on mänedžeri vaja?

Üksi on väga raske. Ma ei ole inimene, kes suudab turundada ja organiseerida. Jään mõne asja taha inni. Mõni inimene on aga selleks loodud ja oskab seda kõike. Mul on väga suured plaanid, nüüd on vaja need lihtsalt teoks teha.

Kas sinu looming jääb ingliskeelseks?

Hetkel plaanin laulda inglise keeles, kuid millalgi avaldan ka eestikeelse laulu. Võib-olla tuleb mõni laul ka vene või miks mitte ka armeenia keeles.

Millal sa viimati armeenia keeles laulsid?

Kusjuures, teen seda tihti. Mul on plaanis minna Armeeniasse ja teha seal laul suure Armeenia lastekooriga.

Kui tihti sa seal käid?

Muidu käisime igal suvel sugulastel seal külas, kuid nüüd ei ole ma kuus aastat käinud. Kuidagi on nii juhtunud, et kas rahaliselt või ajaliselt ei tule välja. Mingid plaanid on ees olnud või pole ennast kokku võtnud. See on kurb, kuid plaanin selle aasta mais kindlasti minna. Loodan, et Eurovision samal ajal pole.