MART SANDER Tags: Mart SanderFoto: Martin Ahven
Inimesed
14. jaanuar 2019, 10:00

Mart Sander: kes kõigest hingest kõigile meeldida üritab, on loll ja natuke lits (27)

„Mitte kunagi ei saa kõigile meeldida ja kes seda kõigest hingest üritab, see on loll ja natuke lits,“ ütleb multitalent Mart Sander Pealinnale antud intervjuus. 

Sanderi kirjutatud lühifilm „Tegelikult“ on valitud kaheksa filmifestivali võistlusprogrammi ning noppinud mitmelt poolt preemiaid. Muuhulgas tõi see omas kategoorias võidu ka Veneetsia filmifestivalil RAGFF.

„Vahepeal saime veel kaks preemiat Los Angeleses toimunud festivalilt Cinema World Fest Award. Seal saime preemia õudusfilmide žanris, samuti preemia suurepärase valgustuse eest. Kokku on film seni osalenud kümnel festivalil, seega auhindade protsent on 40. Aga tõsi ta on, et olen juba varajasest lapsepõlvest armastanud õudusfilme,“ lausub mees. „Otsin alati võimalikult tugevaid emotsioone muusikas, kirjanduses ja ilmselt ka elus. Arvan, et hirm on kõige tugevam emotsioon üldse.“

Mart Sanderi 2015. aastal valminud romaani „Litsid“ põhjal valminud ajalooline draamasari ei saanud küll riigilt toetust, kuid võeti televaatajate poolt kirglikult vastu. „See on võitnud auhindu ja saanud maailma suurimas interneti filmiportaalis IMDB kõigist Eesti sarjadest kõige kõrgema hinde ehk 8.8 punkti,“ räägib Sander.

„Paraku aga on selliste suurte ajalooliste projektide tootmine tohutult kallis ettevõtmine ja need ei tee oma kulutusi tasa. Eesti filmi instituut, kultuuriministeerium, kultuurkapital ega EAS ei ole kunagi „Litse“ ühegi sendiga toetanud. Eks ma taotlen veel – nüüd, kui planeerime täispikka mängufilmi – aga tunnen, et olen n-ö mustas nimekirjas ja minu taotlused rändavad ilmselt lugemata prügikorvi. Eestis on palju väga rikkaid firmasid ja inimesi, kui keegi tahaks kas või natuke sellele filmile/sarjale toeks olla, siis ehk jõuamegi varsti ekraanile,“ ütleb Sander.

Balti Filmi ja Meediakoolis on Sander hetkel doktorant ja „Ma ei tea, kas doktorikraad mind paremaks filmitegijaks teeb, aga ma loodan. Mitte kunagi ei saa kõigile meeldida ja kes seda kõigest hingest üritab, see on loll ja natuke lits.“

Refereeritud teksti täispikka intervjuud loe Pealinnast.