Taavi Rõivas.Foto: Robin Roots
Poliitika
13. jaanuar 2019, 14:56

Taavi Rõivas: Keskerakonna nimekirjas domineerib vene tiib. Kaljulaid: Rõivase analüüs on pealiskaudne ja läbimõtlematu (90)

Erinevalt Reformierakonnast, kus riigikogu valimiste üldnimekiri moodustatakse sisevalimistel hääletades, otsustab Keskerakonna nimekirja partei juhtkond. Seetõttu saab nimekirja järjestusest lugeda välja nii erakonna juhi Jüri Ratase kui ka laiemalt juhtkonna soosingut või selle puudumist, mõtiskleb Reformierakonna saadik Taavi Rõivas.

Ootuspäraselt on väga kõrgel kohal Kadri Simson ja Mailis Reps, aga ka Savisaare tagatuppa kuulunud ning jätkuvalt Keskerakonnas väga mõjuka n-ö vene tiiva esindajad Mihhail Kõlvart, Yana Toom ja Mihhail Korb. Veidi üllatuslikumalt mahub viie hulka ka Jaanus Karilaid.

Huvitaval kombel on aga n-ö kuumas grupis või selle piirimail ka mitu Jüri Ratase nõunikku peaministri büroost: büroojuht Tanel Kiik (10.), nõunik Natalia Malleus (18.), samuti Kadri Simsoni nõunik Jaan Männik (12.). Kas parteijuhi lähikonna kõrge asetus tähendab, et valmistutakse Stenbocki majast lahkuma, näitab aeg.

Terve rida ringkondade esinumbreid on „paketina“ asetatud kohtadele 29–33. Esmapilgul vähetähtis seik aitab mõnele teisele kandidaadile nende positsiooni tegelikust kõrgemana näidata ning viib sissepääsulootust omava „kuuma grupi“ lati oluliselt kõrgemale.

Kuna juba esimese 15 hulgas on vähemalt 5–6 inimest, kes kõigi eelduste kohaselt ringkonnamandaadiga riigikogu liikmeks ei pääse (ning kes seetõttu pretendeerivad kompensatsioonimandaadile pikast nimekirjast), lõpeb ka Keskerakonna „kuum grupp“ 15. koha piirimail.

Just nimekirjakohaga Keskerakonda meelitatud Andrei Korobeinik ja Imre Sooäär on oma uues „kodus“ küll näiliselt kõrgel 20. ja 21. kohal, aga võib olla üsna kindel, et sinnani kompensatsioonimandaatide jaotus ei jõua ning lubadus kõrgest kohast osutus silmamoonduseks.

Eelnev annab alust prognoosida, et uute tulijatena pääsevad Keskerakonna nimekirjas parlamenti vaid paar inimest parteijuhi lähikonnast ning lõviosas on peale valimisi Keskerakonna fraktsioonis samad inimesed kes seni. Samuti näitab nimekiri üheselt, et julgeolekuteemadel Eesti ametlikule joonele märksa Kremli-sõbralikumat alternatiivi esindav tiib on Ratase juhitavas Keskerakonnas vähemalt sama mõjukas kui Savisaare ajal.

Kaljulaid Rõivasele: kolmandiku Eesti inimeste teisejärguliseks pidamine Eestile paremat tulevikku ei too

Keskerakondlane Raimond Kaljulaid peab Taavi Rõivase analüüsi valimisnimekirjade osas pealiskaudseks ja läbimõtlematuks ning soovitab tal keskenduda Reformierakonna nimekirjale ja kampaaniale. Jätkuv püüd mängida niinimetatud vene kaardile Kaljulaidi arvates Reformierakonnale nendel valimistel edu ei too.

„Iseenesest on muidugi väga tore, et Taavi Rõivas on Keskerakonna nimekirja sedavõrd põhjalikult lugenud. Tunnistan ausalt, et mina sedavõrd süvitsi minevat analüüsi Reformierakonna üldnimekirja kohta töö kõrvalt teha ei jõua, aga küllap ongi Taavi Rõivasel opositsioonis rohkem vaba aega nii reisimiseks kui ka konkurentide valimisnimekirjade analüüsimiseks,” kommenteeris Kaljulaid pressiteates Taavi Rõivase mõtteid Keskerakonna üldnimekirja osas.

Kaljulaidi sõnul on pettumust valmistav Taavi Rõivase püüd väita, et eestlastest erinevatest rahvustest kandidaatide kõrged kohad Keskerakonna valimisnimekirjas viitavad mingile müstilisele vene tiivale erakonnas.

„Kummalisel kombel on end liberaalseks ja avatuks nimetava Reformierakonna valimisnimekirjas 125 kandidaadi seas vene emakeelega poliitikuid märkamatu osa. Kolmandiku Eesti inimeste kaasamine nii valimistel kui nende vahelisel ajal on väga oluline Eesti ühiskonna sidususe ja ühtsuse seisukohast. Reformierakondlased võiksid astuda samme, et oma ksenofoobiapisikust tasapisi vabaneda ja liituda liberaalidega ka tõdemuses, et kõik inimesed on võrdsed – sõltumata nende rahvuslikust kuuluvusest, kodusest keelest või päritolust,“ sõnas Kaljulaid. 

Kaljulaid tõdes, et Reformierakond püüab taaskord mängida eelkõige vene kaardile, mis aga nendel valimistel neile edu ei too. „Ma usun, et see ajastu on siiski läbi saanud ning Reformierakond elab eilses päevas, mis muidugi ei ole mingi üllatus, sest neile oli muru siis ju rohelisem ja taevas sinisem. Aga Eesti inimesed mäletavad sellest ajast palju kõrgemat tööpuudust, majanduskriisi ja pikaaegset võimetust sellest väljapääs leida, pidevaid hinnatõuse ja kümnete tuhandete meie inimeste riigist lahkumist töö ja sissetuleku otsingutel,“ leidis Kaljulaid.

Ta kinnitas ka, et Keskerakond läheb valimisi võitma ning eesmärk on saada enam kui 30 riigikogu saadiku kohta. Seega ei pea vett ka Rõivase analüüs kompensatsioonimandaatide osas. „Keskerakonnaga on liitunud paljud huvitavad inimesed, kes on Eesti ühiskonnas tegijad ning neil kõigil on täiesti käegakatsutav võimalus jõuda ka järgmisesse Riigikogu koosseisu.“

Keskerakonna üleriigilise nimekirja esimesed 50 kandidaati

1 Jüri Ratas
2 Kadri Simson
3 Mihhail Kõlvart
4 Mailis Reps
5 Jaanus Karilaid
6 Yana Toom
7 Kersti Sarapuu
8 Enn Eesmaa
9 Mihhail Korb
10 Tanel Kiik
11 Toomas Vitsut
12 Jaan Männik
13 Kalev Kallo
14 Anneli Ott
15 Erki Savisaar
16 Aadu Must
17 Mihhail Stalnuhhin
18 Natalia Malleus
19 Marika Tuus-Laul
20 Andrei Korobeinik
21 Imre Sooäär
22 Tiit Terik
23 Jaan Toots
24 Valeri Korb
25 Kalle Klandorf
26 Marko Šorin
27 Ester Karuse
28 Viktor Trasberg
29 Tarmo Tamm
30 Siret Kotka-Repinski
31 Jaak Aab
32 Janek Mäggi
33 Raimond Kaljulaid
34 Kristiina Heinmets-Aigro
35 Kaido Höövelson
36 Aare Olgo
37 Eevi Paasmäe
38 Toomas Väinaste
39 Viktor Vassiljev
40 Dmitri Dmitrijev
41 Märt Sults
42 Kerstin-Oudekki Loone
43 Heimar Lenk
44 Helmut Hallemaa
45 Vladimir Velman
46 Igor Kravtšenko
47 Eha Võrk
48 Mihkel Undrest
49 Aivar Riisalu
50 Andra Veidemann