Annika Haas Foto: Teet Malsroos
Tele
13. jaanuar 2019, 14:18

Eestis elavate moslemite elu jäädvustanud dokumentaalfotograaf Annika Haasi ahistas mugavuspagulane (35)

Dokumentaalfotograaf Annika Haas avas möödunud nädalal näituse Eestis elavatest moslemitest. Selle tarbeks kohtus ta mitmesuguste moslemitega: näiteks perekonnaga, kes elab Viljandimaal ja on kogukonda hästi vastu võetud, kuid ka Elevandiluurannikult pärit mugavuspagulasega, kes on praeguseks kodumaale tagasi saadetud. Viimasega tekkis Haasil aga probleeme – mees hakkas teda ahistama.

“Ma ikkagi arvan, et see on selline noorte meeste teema, kes ei ole elus endale kohta leidnud ja loodavad kergemat ära elamist kuskil mujal. Seesama mugavuspagulane, kes nüüd on ära saadetud, nägi, et mina olen temast nii siiralt huvitatud kui inimesest, ta tõlgendas seda enda jaoks valesti, ta tõlgendas seda huvina tema kui mehe vastu. Ja ta tegi mulle ettepaneku, kas ma ei taha tema kaasaks saada,” rääkis Haas saates “Hommik Anuga”. 

“Minul see soov puudus. Kuna ta ei saanud seda, mida tema tahtis, siis ta hakkas mind ähvardama. Ütles, et ta teab küll, kus ma elan, ja saatis mitmetähenduslikke sõnumeid. Ma pidin pöörduma oma kontaktisikute poole moslemikogukonnas ja rääkima olukorrast. Nad rahustasid mu maha ja ütlesid, et ka teistel on temaga selliseid probleeme olnud, aga nad rahustasid, et ta tegudeni ei jõua. Nad lubasid temaga rääkida sel teemal ja pärast seda ta enam minuga halvasti ei käitunud,” ütles Haas. 

Samas tõi Haas välja, et Eesti moslemikogukonnas on hakanud populariseeruma huvitav trend: paljud naisterahvad võtavad vastu islamiusu selle põhimõttega, et moslemikogukonnast võib leida endale hea mehe. “Seal ei jooda, alkohol on keelatud, väga austatakse peretraditsioone,” põhjendas Haas.