Risto Joost Tallinna kammerorkestri proovis.Foto: Stanislav Moškov
Saund
13. jaanuar 2019, 11:34

ERR valis aasta muusikuks dirigent Risto Joosti

Eesti Rahvusringhäälingu muusikatoimetajad hääletasid 2018. aasta muusikuks dirigent Risto Joosti kõrgete väärtuste kandmise ja edasiandmise eest muusikas.

Risto Joost (38) on oma põlvkonna muusikute hulgas üks tähtsamaid kõneisikuid ja visionääre, kes paistab silma eesti heliloojate loomingu tellija ja tõlgendajana. Tema kontserdid nii dirigendi kui ka lauljana on kõrgel tasemel. ERR-i seob Joostiga pikk koostöö, Klassikaraadio on vahendanud otseülekandes ja jäädvustanud suure osa tema kontsertidest.

Joost on õppinud dirigeerimist ja laulmist Eesti Muusikaakadeemias, täiendanud end Viini Muusika- ja Kaunite Kunstide Ülikoolis ning lõpetanud magistrantuuri Stockholmi Kuninglikus Muusikakõrgkoolis prof Jorma Panula klassis. Ta on tunnustatud dirigent nii ooperi- kui ka kontserdilavadel ning tema repertuaar ulatub barokist kaasaegsete heliloojate teosteni.

2009. aasta sügisest dirigeerib Joost Estonia rahvusooperis, alates hooajast 2012/2013 on ta Tallinna kammerorkestri peadirigent, 2016. aastast Tallinna filharmoonia kunstiline juht ning 2015. aasta sügisest Mitteldeutscher Rundfunki Leipzigi Raadio koori dirigent ja kunstiline juht. 2011. aastal pälvis Risto Joost Eesti vabariigi noore kultuuritegelase preemia ning 2016. aastal Eesti muusikanõukogu helikunsti sihtkapitali aastapreemia.

Risto Joost Tallinna kammerorkestri proovis. Foto: Stanislav Moškov

Aasta muusiku tiitel antakse Risto Joostile üle Tallinna kammerorkestri pidulikul kontserdil 22. jaanuaril kell 19 Tallinnas ERR-i uudistemaja 1. stuudios. Kontserti vahendavad Klassikaraadio, Vikerraadio ja Raadio 4 ning otsepildis ERR-i kultuuriportaal.

ERR on aasta muusiku tiitlit andnud välja 1982. aastast. Aasta muusiku aunimetuse saab muusik, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud koostööd ERR-iga.

Tiitli on pälvinud teiste hulgas Paavo Järvi (2012), Ivo Linna (2009), Tiia-Ester Loitme (2008), Rein Rannap (2002), Tõnu Kaljuste (1998), Erkki-Sven Tüür (1996), Valter Ojakäär (1993), Alo Mattiisen (1988) ja Kalle Randalu (1982). Mullu valiti aasta muusikuks dirigent Jaan-Eik Tulve.