NubluFoto: Erki Pärnaku
Inimesed
11. jaanuar 2019, 16:23

Kuidas pääses Nublu Eesti muusikaauhindade nominentide hulka ja miks kandideerib Tommy Cash aasta muusikavideo tiitlile kolme videoga? (2)

Tänavuste muusikaauhindade jagamise nominendid on avalikuks saanud, ning nende hulgas on päris mitu üllatust. Näiteks on aasta muusikavideo kategoorias ainus nominent kolme videoga Tommy Cash, räppar Nublu sai aga kolm nominatsiooni, kuigi ei andnud eelmisel aastal albumit välja.

Eesti muusikaauhindade jagamisel saavad kandideerida artistid, kes on auhinnajagamisele eelnenud ajavahemiks 16. detsember-15. detsember (eelmise aasta puhul siis vahemikus 16.12.2017-15.12.2018) välja andnud albumi või muusikavideo. Kuidas sai kolm nominatsiooni - aasta meesartisti kategoorias ning kaks nominatsiooni parima laulu kategoorias - räppar Nublu, kellel teatavasti albumit ilmunud pole?

„Juba teist korda on võimalik nii aasta meesartisti, aasta naisartisti kui ka aasta ansambli kategooriates kandideerida neil, kes on kandideerimise perioodil avaldanud albumi või kelle vähemalt kaks fonogrammi on esmakordselt sisenenud kas Raadio Elmar Top 10, Power Hit Radio Top 20, Sky Plus Top 20, Raadio 2 Top 20 või My Hits Top 30 edetabelisse,“ selgitab Eesti muusikaauhindade jagamise pressiesindaja Greete Kempel.

„Kandideerimisel ei kvalifitseeru fonogrammid, millega on artist eelmisel kandideerimisel tulnud nominendiks. Lisaks Nublule kandieerisid lugude alusel ka mitmed teised artistid, kuid nominentide sekka jõudis ilma albumita kandidaatide seast Nublu.“

Teine tähelepanu vääriv seik on see, et aasta muusikavideo kategoorias on ainult üks nominent, Tommy Cash, kolme muusikavideoga. Omavahel võistlevad tema videod „Little Molly“, „Pussy Money Weed“ ning „X-ray“. „Eesti muusikaauhinnad 2019 žürii koosnes rohkem kui 100 liikmest. Nende valikute tulemusel tekkiski pingerida, kus aasta muusikavideo kategoorias said just Tommy Cashi kolm videot kõige enam punkte,“ selgitab Kempel.

„Muusikavideo kategoorias hinnatakse videot, mitte artisti, seega olid kõik Tommy Cashi videod eraldi hindamisobjektid. Ühtepidi näitab see tulemus seda, et Tommy Cashi tegemisi on märgatud ja teda tunnustatakse selle silmapaistva töö eest.“ Kas see pole mitte teiste artistide suhtes ebaaus? „Pingeread moodustuvad žürii punktide tulemusel ja paraku on alati nii, et keegi võidab ja keegi jääb välja,“ sõnab Kempel.

Selline olukord, et kolm nominatsiooni kategoorias ühele artistile kuuluvad on esmakordne. Küll on aga varemgi üks artist ühes kategoorias mitmekordselt nomineeritud. „2016. aastal oli Cartoon parima laulu kategoorias nomineeritud kahe lauluga, sama on sel aastal Nubluga.“

Eks näis, kas Nublu, kes juba mitme raadio aastaedetabelid kinni pannud, riisub ka muusikaauhindadel kogu koore. Üks on aga selge – aasta muusikavideo auhinnaga koju minevat artisti me juba teame.