Danel Pandre, ansambel Revalsi basskitarristFoto: Aldo Luud
Inimesed
11. jaanuar 2019, 14:43

Danel Pandre Revalsi kolmest nominatsioonist muusikaauhindadel: see tuli täiesti siira üllatusena!

Möödunud aastal aasta debüütalbumi auhinnale nomineeritud Revals on tänavu Eesti muusikaauhindadel nomineeritud lausa kolmes kategoorias. Revalsi basskitarristi Danel Pandre sõnul tuli selline ära märkimine suure üllatusena.

„See tuli täiesti siira üllatusena! Mida võis nagu hinges loota, oli see, et võibolla selles oma kategoorias (rockalbumi kategoorias – toim.) leiab ta (Revals – toim.) ära märkimist, aga et nii suurtes kategooriates nagu seda on aasta album või aasta ansambel, figureerib uustulnuka nimi, oli meile ikka väga suur üllatus,” tõdeb Pandre.

Tänavustel muusikaauhindadel kandideerib Revals aasta rockalbumi ja aasta albumi tiitlile albumiga, mis kannab samuti nime „Revals”. Lisaks sellele on nad nomineeritud ka aasta ansambli tiitlile.

Kuigi Pandre ei tahaks üht kategooriat teiste seast esile tõsta, on aasta albumi kategooria tema jaoks ikkagi kõige üllatavam. „Kui arvestada, et aasta albumi kategoorias võistlevad kõik, kes andsid 2018. aastal albumi välja, siis olla seal selle kolme seas... Uusi albumeid on vaat et ligi 200, ja rocki kategoorias mõnikümmend. Emotsionaalselt on nad kõik olulised, aga niiöelda kvantitatiivses aspektis on aasta album kindlasti kõige suurema jõuga.”

Albumit „Revals” on tehti pea poolteist aastat ja Pandre sõnul pole selle sünni taga midagi eriskummalist. „Sündis see peaasjalikult meie laulukirjutaja peas ja bändiliikmete näppude all,” viskab ta nalja, lisades, et tegelikkuses koondab album paarikümmet inimest ja kaasa teevad ka külalismuusikud.

Eesti Muusikaauhindadele kandideerimine on Pandre sõnul väga oluline. „Räägitagu, mis tahes. Keegi võib väita vastupidist, aga mina isiklikult olen täiesti veendunud, et selline ära märkimine on oluline. Žürii koosneb enam kui 140st muusikaga igapäevaselt kokkupuutuvast inimesest. Kui nemad märkavad ja oskavad hinnata seda panust või erilisust, siis..” on Pandre arvamusel, et muusika tegemine ju selles seisnebki – oma mõtete väljendamises ja sellest saadud tähelepanus.

2017. aasta märtsis tegevust algustanud bänd sündis vaat et läbi juhuse. Martin Saaremägi, kes kirjutanud praktiliselt kõik bändi lood, oli valmis kirjutanud hulga ideid ja saatis need mõned aastad tagasi Pandrele mõttega, et võiks sealt äkki üht või teist teha. „Ma kuulasin ja kuulasin ja kuulasin ja ühel hetkel ütlesin, et ma arvan, et sa oled teinud uue bändi ilma, et sa ise oleksid sellest aru saanud või seda tähele pannud,” avab bassimees taustalugu. „See oli täielik kontseptsioon tegelikult, kui see õigesti ära teha ja ma ütlesin, et teeme. Selline muss on mulle endale väga meeldinud, ma arvan, et terve mu teadliku elu ja siis hakkasimegi otsima, kellele veel selline muusikastiil ja mõttelaad meeldib.”

Bändi nimi Revals, mis tulnud sõnast Reval (ajalooliselt Tallinn), ei ole aga valitud juhuslikult ning sellel on lausa kaks põhjust. Esiteks on bändi seitsmest liikmest viis tulnud väljastpoolt Tallinnat, kuid just Tallinn on nende kõigi ühenduspunktiks. Teiseks on bändi niiöelda kodu Rävala puiesteel. „Meil on selline hästi patriootlik bänd, kes teeb eestikeelset mussi ja armastab väga Eesti rock- ja kantrimuusika algupära,” lõpetab Pandre oma jutu.