Filmi „Johannes Pääsukese tõeline elu“ režissöör Hardi Volmeri sõnul on valminud film kui mälestusmärk eesti jonnile. Foto: Aldo Luud
Film
11. jaanuar 2019, 12:07

GALERII | Hardi Volmer: „Pääsukese-film sündis suuresti tänu eesti jonnile!“ (6)

„Head sõbrad, pange tähele: me püstitame selle filmiga toreda mälestusmärgi sellisele nähtusele nagu on eesti jonn,” säras režissöör Hardi Volmer neljapäeva õhtul Tartu Lõunakeskuse Apollos, kus esilinastus vastne mängufilm „Johannes Pääsukese tõeline elu”. „Pääsukese-film sündis suuresti tänu eesti jonnile!”

Jonn kulus marjaks, sest filmitegu võttis ideest teoseni aega üheksa aastat ning raha-asjus tulid appi nii ettevõtted kui ka eraisikud. Riiklikku toetust sai eesti esimesest filmimehest kõnelev linateos leebelt öeldes napilt. „Kui ma kutsuksin siia ette kõik need, kes on panustanud sellesse filmi oma aega, raha ja vaimuväge, siis tuleks terve saalitäis siia ning istuma ei jääks praktiliselt kedagi,” muheles Volmer vastu esilinastuse algust.

Tõsi, pärast filmi lõppu, kui jagamisele tulid Johannes Pääsukese kujulised kuldsed suveniirid, sai tänamisvoor tehtud ning saalipool jäigi rahvast ütlemata hõredaks. Selleks ajaks, kui tegijaid tänati ja neile õlale patsutati, jõudis kohale ka nimiosaline Ott Sepp. „Mina ei ole seda filmi veel näinud ja tegelikult on see päris vahva,” muigas Sepp, kes tuiskas publikule kummardama Vanemuise teatri etenduselt „Biedermann ja tulesüütajad”. „Aitäh-aitäh, etendus läks ka väga hästi!”

Volmeri vändatud road-movie on tragikomöödia eesti esimesest filmimehest Johannes Pääsukesest (Ott Sepp) ja tema püüdlustest filmikaameraga ringi rännates õnne leida. Koos hea sõbra Volteriga (Märt Avandi) veedab lennuka jutuga elukunstnik Pääsuke 1912. aasta palaval suvel ühe uskumatu nädala Setumaal. Sellesse mahub naeru, nuttu, napsu, romantikat ja kõike muud, mis käib kaasas ühe 21-aastase tuulepeaga, kel kombeks esmalt tegutseda ja alles seejärel mõelda.

Arhiivis on sellest retkest säilinud kõigest 7 minutit materjali, aga mis toimus veel siis, kui kaamera ei käinud? Filmitegijad näitavad selle seiklusliku teekonna ette. Tõelise road-moviena. Filmis mängivad Ott Sepp, Märt Avandi, Tõnu Kark, Ester Kuntu ja paljud teised Stsenaariumi kirjutasid kokku Hardi Volmer ja Olavi Ruitlane. Idee autorid ja kaasstsenaristid on Peeter Brambat ja Hardi Volmer.