Lenna KuurmaaFoto: Daisy Lappard/Naisteleht
Inimesed
12. jaanuar 2019, 11:32

Lenna Kuurmaa kolmest muusikaauhinna nominatsioonist: konkurents on läinud iga aastaga tihedamaks (2)

„Mul on väga hea meel, et minu plaat on valitud selleaastaste muusikaauhindade nominatsioonide sekka,“ lausub lauljanna Lenna Kuurmaa, kes kandideerib Eesti muusikaauhinnad 2019 galal lausa kolmele tiitlile – aasta popalbum, aasta naisartist ja aasta laul. 

2000ndate alguses ülimenuka tüdrukutebändi Vanilla Ninja liikmena tuntuks saanud lauljanna esitles 2010. aastal sooloartistina debüütalbumit „Lenna". Tol korral oli Lenna „enda tiiva alla võtnud“ muusik ja laulukirjutaja Vaiko Eplik ning lauljanna bändi koosseisu kuulus tol korral korralik raskekahurvägi: Mihkel Raud, Reigo Ahven, Kiur Aarma ja Tõnis Kivisild. Debüütalbumi, mille saund oli suures osas Epliku nägu, võttis rahvas väga soojalt vastu ning see teenis 2011. aastal neli Eesti muusikaahinda. Ka Lenna järgnevat plaati saatis suur edu. 2013. aastal välja antud album „Teine“ pälvis aasta albumi ning aasta rockalbumi tiitli. 

Lenna jaoks on selline tunnustus loomulikult väga positiivne, eriti praegusel ajal, mil Eesti muusika on laulja sõnul elavam ja mitmekesisem kui kunagi varem. „Väga rõõmustav on seda kuulda. Mitte, et ma ütleksin, et see oleks kõige olulisem. See ei ole ju see, miks me seda muusikat teeme,“ lausub ta. „Aga kui kuidagi ära märgitakse, et sinu album võib olla aasta üks parimaid, siis selle üle on kogu tiimil loomulikult väga heal meel.“

Eestis on konkurents iga aastaga kasvanud 

 Lauljanna sõnul on konkurents läinud iga aastaga tihedamaks ja tugevamaks. „Paljud artistid teevad väliskoostöid ja kõik muutub. Seda enam on eriline näha, et sa oled nomineeritute hulgas. Sellel aastal tuli lihtsalt väga palju väga häid plaate välja,“ leiab Kuurmaa. 

Loomingut tehes muusik konkurentsi teema peale nii palju ei mõtle. Küll aga tuleb see teinekord teemaks. Lauljanna arvab, et sellele ei tasu nii palju energiat kulutada, muidu ongi raske. „Kui ma mõtleksin selle peale, et nii paljud inimesed teevad muusikat, siis see on sama hea, kui et miks ma üldse midagi teen?“ naerab ta. „Muusika sünnib ikkagi sellest, kui tunned, et sul on midagi öelda. Kui sul on mingi vajadus ennast väljendada,“ räägib Kuurmaa. „Mina ootasin ka väga kaua seda aega, et leida oma uued partnerid ja see tiim, kellega üldse plaati teha.“

2018. aasta - loominguliselt kõige intensiivsem

Laulja peab 2018. aastat loomingulise töö suhtes väga eriliseks. „Minu jaoks oli eelmine aasta hästi eriline selletõttu, et olin hästi süvenenud: nii intensiivselt kui möödunud aastal ei ole ma kunagi varem kirjutamise juures olnud,“ sõnab ta. „Selles suhtes tunnen ma sellel korral kõike natuke teistmoodi. See plaat oli nii kaua oodatud – mul on hästi hea meel, et see sai valmis.“

Plaadi idee sai alguse möödunud aasta jaanuaris, kui Lenna võttis koostööidee mõttes ühendust produtsendi ja kitarristi Raul Ojamaaga. „Sellel hetkel oli veel põgus jutt sellel teemal ja kokkulepe, et võiks hakata vaikselt koos vaatama,“ räägib Kuurmaa. „See, kas koostöö toimib, ei ole enne teada - loomingu puhul ei ole kunagi kindel, kas see kõik toimib.“ 

Kuurmaa ja Ojamaa ei olnud varasemalt tööalaselt kokku puutunud. „Alguses võttis ikka aega, et jõuda ühise laine peale, aga hakkasime kohe hästi intensiivselt pihta.“ Laulja räägib, et aasta alguses toimus kokku viis laulukirjutamise laagrit. „Käisime erinevates kohtades, kus leidsime vabasid ja sobivaid pindasid, kuhu kutsusime ka teisi kirjutajaid ja muusikuid. Laagrites süveneti mitu päeva loomingule.kirjutasime hommikust õhtuni - nagu see ikka käib. Vahepeal on toidupausid ja jalutuskäigud loodusesse, et inspiratsiooni ammutada ja pead puhastada.valgustab lauljanna plaadi valmimise protsessi. 

Plaat „3X“ sümboliseerib vabadust ja julgust

6. juunil esitles Lenna albumi „3X“ singlit „Kolm korda“, mis kandideerib aasta laulu tiitlile. Lauljanna enda sõnul on see kõige üllatuslikum kategooria, kuna nominentide hulgas on möödunud aastal Eesti muusikamaastikule lennanud räppar Nublu, kellel lausa kaks laulu samale tiitlile pürgimas. 

Kuigi Lenna on üllatunud, et singel kandideerib aasta laulu tiitlile, peab ta lugu väga õnnestunuks. „Seal on emotsioon, sisu, ilusad sõnad, hea detailideni viidud produktsioon.Tervik kõik kokku on maitsekas komplekt.“ Lenna nimetab seda teatud mõttes joppamiseks. „Nagu ikka lugude puhul, mis suurelt läbi murravada. Kõik need olulised nüansid peavad olema kirjas, et ta saaks täielikult toimida.“ Lenna peab seda lugu plaadi kõige terviklikumaks ja täiuslikumaks. „Muidugi on kõik lood minu jaoks kuidagi erilised, aga see lugu on lihtsalt Rauli ja Kaarel Tamra lihvitud töö."

 

Lenna räägib, et isegi kui ta looming on eestikeelne, ei välista see seda, et ta ühel päeval väljaspool kodumaa piire lugusid esitab. „Hea meelega teeksin seda ka välismaa lavadel. Nagu pärimusmuusika artistid saavad seda endale lubada, sest see on osa nende rahvuslikust muusikast ja pärandist ja kõik folkansamblid lauavad enda keeles. Kui sa lähed suurtele rahvusvahelistele folkfestivalidele, siis see toimibki seal.“ Nii toob lauljanna näiteks folkansambli Trad.Attack!. „Nad laulavadki eesti keeles ja nad saavad maailmas esineda, sest on sellises kategoorias. Aga popmuusika kategoorias on see väga keeruline. Saksa popartisti ei mängita Eesti raadiotes ja esinemas muudel turgudel ka ei käi,“ lausub ta.

„Ma ei ütle, et see võimatu oleks, sest mitte miski ei ole võimatu, aga hetkel mulle tundub, et kellelgi ei ole see õnnestunud. Ka Eesti popartistid, kes toimetavad aktiivselt välismaal, esitavad oma loomingut inglise keeles. Muidugi oleks tore seda müüti murda, aga kas see ka läbi läheb? Aga ma usun, et see on siiski võimalik,“ arutab Lenna.

Vanilla Ninja taasühinemine?

Meedias on hetkel õhku tulnud teema tüdrukutebändi Vanilla Ninja taasühinemisest. Sellel teemal ei soovi lauljanna pikemalt peatuda, aga midagi ka ümber ei lükka. „Sellele küsimusele on veel vara vastata, aga need asjad on õhus ja lähiajal toimub erinevaid nõupidamisi.“ Lenna sõnul on siiski vara midagi konkreetselt öelda.