James Gandolfini 2011. aastal. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
11. jaanuar 2019, 10:24

Kultussarja 20. aastapäeval meenutati kadunud peaosatäitjat

„Sopranode“ täht Gandolfini ähvardas iga päev sarjast lahkuda

„Sopranode” tegijad kogunesid kolmapäeval New Yorki, tähistamaks 20 aasta möödumist seriaali esimesest osast. Sünnipäev oli mõrkjasmagus: puudu oli ju Tony Soprano osatäitja James Gandolfini, kelle viis meie seast 2013. aasta suvel infarkt. 

Maffiaboss Tony Soprano vägitegudele ja hingepiinadele pühendatud seriaali vändati kuus hooaega ja 86 osa, millest esimene jõudis eetrisse 10. jaanuaril 1999. HBO menusari teenis aastate jooksul üle 20 Emmy teleauhinna. 20. sünnipäeva tähistamisel meenutati sooja sõnadega James Gandolfinit, kirjutab Hollywood Reporter. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by HBO (@hbo) on

Gandolfini oli südamerabandusse surres vaid 51 aasta vanune. Telekuulsus puhkas 2013. aasta juunis parajasti pere seltsis kõrvetavkuumas Roomas ning pidi paari päeva pärast sõitma Sitsiilia filmifestivalile auhinda vastu võtma, kui tema süda üles ütles. Jamesi elutu keha leidis hotelli vannitoa põrandalt tema 13aastane poeg. 

"James on alati meie mõtteis," kinnitas muusik Steven Van Zandt, kes kandideeris ka ise Tony Soprano rollile, kuid hakkas lõpuks kehastama hoopis maffiabossi nõustajat Silvio Dantet. "Ta oli nii vaimukas. Ta oli sisimas karakternäitleja ja see häälestas meid kõiki ja aitas sellest ansamblisarja teha."

Van Zandt meenutas muigamisi, kuidas Gandolfini ähvardas iga päev "Sopranodest" lahkuda. "Filmides pidi ta pähe õppima kaks lehekülge teksti päevas, sarja võtetel aga seitse. Ausalt, tema aju juba kõrbes." Kuid kolleegidel õnnestus James alati jääma veenda. 

Mitmed kolleegid rääkisid Gandolfini ujedusest - "Sopranodega" kaasnenud kuulsus ei teinud teda uhkeks. Maffiabossi hingearsti dr Melfit kehastanud Lorraine Bracco avaldas arvamust, et Gandolfini oleks "Sopranode" taasühinemispidustusi jälestanud. "Ta oleks küsinud: "Mis teil viga on, inimesed?!""

Bracco sõnul oli Gandolfini küll füüsiliselt suur, kuid loomult tagashoidlik. "Ta tahtis töötada. Ta töötas väga hästi. Ta oli väga pühendunud. Ta tuli ja tal olid repliigid peas. Ta töötas kui loom. Aga kui see läbi oli, ei hoolinud ta [kuulsusest] karvavõrdki."