Edgar Savisaar ja Vilja Toomast (endise perekonnanimega Savisaar).Foto: Mati Hiis
Inimesed
10. jaanuar 2019, 12:10

ÜHTMOODI RÄNK SAATUS: Savisaart ümbritsenud naisi tabasid haigused, depressioon ja läbipõlemine (81)

Kolmapäeva õhtul eetris olnud „Pealtnägija“ erisaates Edgar Savisaarest rääkisid ausalt ja otse teda ümbritsenud naised – Evelyn Sepp, Vilja Toomast, Siret Kotka ja Liina Oja. Kõik naised tunnistasid, et Savisaarega koos töötamine ja olemine lõppes nende jaoks kurvalt. Ka ekslinnapea pikaajaline abistaja Liina Oja tõdes, et kannatas Savisaare äkilise iseloomu tõttu. 

Evelyn Sepp: olin läbipõlenud ja totaalses depressioonis

Foto: Evelyn Sepp ja Edgar Savisaar. (Teet Malsroos)

Keskerakonna pikaajaline liige ja kunagine erakonna infojuht Evelyn Sepp tõdes saates, et 2011. aastaks oli tal tekkinud tüdimus, sest ta sattus oma töökohustuste tõttu kogu aeg olukorda, kus ta pidi siluma Savisaare ja erakonna skandaale.

„Ma mõtlesin, et mida pagan, me ei pea ju iga päev, hommik, õhtu, lõuna tekitama ise mingit jama, kui meil on võimalik neid jamasid vältida. Inimlikult oli see täiesti üle minu piiride. Selleks ajaks oli see juba kasvanud totaalse depressiooni, läbipõlemise ja kõige muuni,“ tunnistas Sepp.

Savisaart iseloomustasid saates mitmed tema lähedased inimesed kui väga halva iseloomuga meest, kes oli kuulus jonnituuride poolest. Sestap oli temaga koos töötamine emotsionaalselt äärmiselt pingeline. „See täpselt ongi nii lapsik, asju loopiv, jalgu trampiv erakonna esimees kuskil koosolekul, kes ütleb, et kui te niimoodi ei tee, siis ma lähen ära. See täpselt ongi nii jabur ja lapsik,“ kinnitas Sepp.

Vilja Toomast: topeltelu elamine sõi mul hingejõu seest

Foto: Edgar Savisaar ja Vilja Toomast (aastatel 1996–2010 Vilja Savisaar). (Mati Hiis)

Edgariga 13 aastat abielus olnud Vilja Toomast (kes sellal kandis mehe perekonnanime) elas naistemehe kõrval samuti rasket elu. 1996. aastal sõlmitud abielu ei takistanud Edgarit võtmast armukeseks Erika Salumäed.

Edgarit ümbritsesid pidevalt noored naised, niinimetatud vihmavarjuhoidjad, kelle hulka kuulusid näiteks Siret Kotka, Olga Ivanova ja Katrin Siska. Endise keskerakondlase Ain Seppiku sõnul olid paljud neist noortest neidudest kindlasti ka Savisaarde armunud.

Toomasti sõnul oli ta olukorras, kus pidi elama topeltelu – meedia ja rahva ees tegema head nägu, et kõik on nende abielus korras ja meedias levinud pildid ning kuulujutud armukestest ei vasta tõele.

„Kes enda ja elu vastu tahab siiras olla, siis selline topeltelu on igal juhul väga raske. Ja ega ma ei saanudki aru, et see mulle niimoodi mõjub. Ma olin harjunud, et tuled toast välja, naeratad, teed oma töö, naeratad kaamerasse ja poseerid ajakirjakaantel jne. See oli minu elu olnud ja sellega ma sain hakkama. Aga sisemiselt sõi see mul ikkagi hingejõu ära ja tegi haigeks. Ühel hetkel hakkasid tekkima imelikud sümptomid, ma ei saanud aru, mis minuga toimub. Kuni lõpuks sain aru, mis minuga tegelikult toimub, et see haigus on kõik minu peas kinni. Kulus pea paar aastat selleks, et hakata ennast aitama, endale psühhoteraapiat tegema, selleks, et tugevaks saada,“ rääkis naine, et võitles depressiooniga.

„See oligi raske pikka aega. Mingist hetkest, kui ravimid hakkavad mõjuma, siis on seda kergem teha. See on tõsi, et samal ajal ma isegi juhtisin Keskfraktsiooni,“ lisas ta.

Siret Kotka-Repinski ühisest reisist Savisaarega: ma olin haige ja Hispaanias raviti mind

Foto: Edgar Savisaar ja Siret Kotka-Repinski. (Arno Saar)

Edgar Savisaare ja Siret Kotka (nüüdse perekonnanimega Kotka-Repinski) ühised välisreisid tekitasid omal ajal meedias suure tormi. Ühisest reisist Hispaaniasse sai hiljem üks episood Savisaare korruptsioonisüüdistuses. Nüüd selgitas naine lõpuks, miks ta Savisaarega Hispaanias koos reisil käis.

„Minu jaoks oli see emotsionaalselt väga raske reis. Ma pidin reaalselt ravi saama. Ma ei taha rohkem rääkida,“ ütles saates Kotka-Repinski ja puhkes nutma. „Ma olin haige, mind raviti seal. Ma tõesti ei soovi sellest rääkida, andke andeks,“ ütles naine ja kõndis nuttes intervjuutoolilt minema.

„Mis puudutab seda Hispaania reisi, siis minu jaoks oli see tervise parandamise eesmärgiga. Väga vähesed minu lähedastest teadsid, et mul on terviseprobleem. Edgar Savisaar nägi väga selgelt, et ma olen ära vajunud, milles on probleem,“ tõdes ta. Kahjuks ei rääkinud Kotka-Repinski lähemalt, millest haigus oli tekkinud ning kas see tulenes pingelisest tööst Savisaare kõrval töötamisest.

„Ma rääkisin talle (Savisaarele – toim.), ta ütles, et aitab mind, aitaski mind. Läbi Alexander Kofkini saatis Hispaaniasse heade arstide juurde, et ma saaksin korralikku ravi. Ma olen nendele kahele mehele ülimalt tänulik selle eest. Ma saan aru, et meedias on sellest räägitud, et see on pigem mingi puhkusereis. Minu jaoks ei olnud. Minu jaoks oli see väga oluline,“ rääkis ta.

Põhjus, miks ta nii kaua reisi kohta hämas, peitub naise sõnul selles, et ta ei tahtnud, et ta terviseprobleem välja tuleb. „Kuna ma ei tahtnud isegi oma emale sellest negatiivsest sündmusest rääkida, et teda [mitte] muretsema panna. Nii oli kõige kergem, et nii teha. See on põhjus, kui küsitakse, miks ma maksin Savisaare ja enda lennupiletid kinni, kui läksime Hispaaniasse. Minul oli vaja. Need kaks meest – Kofkin ja Savisaar – ulatusid mulle abikäe. See oli puhtalt inimlik abistamine.“

Savisaare abistaja Liina Oja: Edgari kõrval isiklikku elu ei saanudki olla

Foto: Liina Oja ja Edgar Savisaar. (Laura Oks)

Savisaare pikaajaline abistaja Liina Oja rääkis saates, et ka tema kannatas Savisaare äkilise iseloomu tõttu. Ta pidi vahel lausa jaburalt lapsiku Savisaare jaoks olemas olema kogu aeg, et teda aidata või rahustada.

„Tegelikult Edgari kõrval isiklikku elu ei saanudki olla. Kümme aastat pidin 24/7 valmis olema, kui ta ükskõik mis hetk helistas, siis pidi vastama. Ta ikka eeldas, et kui tema helistab, peab alati vastu võtma. Ja kui vastu ei võtnud, pidi olema mõjuv põhjus, miks vastu ei võtnud, ükskõik mis kell,“ rääkis Oja.

Naine pidi kannatama ka Savisaare agressiivsuspuhangute käes. „Ma olen kahe mobiiltelefoni puruksviskamist pealt näinud, kui ta ikka prahvatas, siis maja värises ja linnapea eestoast inimesed kõndisid kikivarvul. Isegi kui ma ei pruukinud juures olla, kui oli ärritav hetk, siis juhtus sageli, et linnapea abi mulle helistas, et tule vii linnapea sööma või tule räägi temaga niisama juttu, tal on paha tuju. Sa ikka julged!“ tõdes ta.

Oja oli Savisaare jaoks justkui hingehoidja, lohutades teda rasketes olukordades nagu siis, kui Savisaar linnapea kohalt pidi taanduma, või siis, kui tema truu koer ära suri.

Eriti raske oli Oja sõnul tema jaoks see periood, kui Savisaar haiglas oli ja kunstlikust koomast välja tuli. „Tal olid hästi suured pupillid, ma pole elus näinud nii suuri silmi. Ta oli hirmunud, sosistas mulle, et Liina, vii mind siit ära, mind hoitakse siin kinni. See oli hästi-hästi raske,“ tunnistas ta.