Firma AvatarMind on välja töötanud iPali-nimelised teenistusrobotid, kes on mõeldud laste ja vanurite eest hoolitsemiseks. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
10. jaanuar 2019, 12:30

Ekspert: tehisintellekt võtab 15 aastaga pooled töökohad üle!

Hiina juhtiv tehisintellektiuurija Kai-Fu Lee hoiatab, et 15 aasta pärast on tehisintellekt hõivanud pooled kõigist töökohtadest.

Bestselleri "AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order"  autor rääkis Dailymail.comile, et maailmal seisab ees samasugune kriis nagu talunikel tööstusrevolutsiooni ajal. Inimestel polevat aimugi, kuidas tehisintellekt tööhõivele mõjuda võib. Kai-Fu Lee sõnul tuleb inimesi koondamisohust hoiatada ning neile ümberõpet võimaldada. 

Lee kinnitusel on kõige suuremas ohus telemarketingi, klienditoe ja laotöötajad, aga ka poemüüjad ja tellerid. Töö kaotavad ilmselt ka kiirtoidutöölised, nõudepesijad, montaažiliiniinspektoriid ja kullerid.

Õnneks pole ohtu, et tehisintellekt kõik tööd tehtud saaks. "Tehisintellekt on võimas ja kohanemisvõimeline, aga kõike, mida inimesed teevad, ta teha ei suua." Teadlase sõnul ei suuda tehisintellekt keerukaid strateegilisi planeeringuid luua ega võtta ette keerukaid töid, mis nõuavad täpselt silma ja käe koordinatsiooni. Samuti tekib tehisintellektil raskusi tundmatute ja struktureerimata ruumidega.