Edgar SavisaarFoto: Alar Truu
Tele
9. jaanuar 2019, 22:35

BLOGI | Siret Kotka Edgar Savisaarele pühendatud „Pealtnägijas“: Eesti vabariik ei pea nägema, kuidas selline mees sureb kohtupinki (96)

Kolmapäeva õhtul oli ETV eetris "Pealtnägija" erisaade, kus võeti tükkideks Eesti kurikuulsaima poliitiku Edgar Savisaare elu. 

"Edgar Savisaar on vaieldamatult suurkuju, kellele teened Eesti riigi ja rahva ees kinnistavad koha ajalooraamatutes. Teda on nimetatud nähtuseks, mitte inimeseks. Tema kohta on öeldud, et kui teda poleks olemas, tulnuks ta välja mõelda. Samas on endise peaministri, Keskerakonna asutaja ja staažika linnapea ning naistemurdja tõus ning langus hiilgusest nagu antiiktragöödia. See kõik inspireeris "Pealtnägija" toimetust tegema Savisaarest teledokumentaali," kirjeldati portreeritavat "Pealtnägija" Facebookis. 

Filmis said sõna paljud Savisaarele lähedased inimesed, näiteks Siret Kotka-Repinski, Vilja Toomast, Paavo Pettai jt. Keda aga filmis esinemas näha ei saanud, oli Savisaar.

“Ma olen temaga paar korda ka kohtunud ja jälle küsinud, kas ta annaks intervjuu, aga ta vastab alati, et küll sa saad selle, kui on õige aeg,” põhjendas Kärmas.

Blogist saad lugeda põnevaimad nopped filmist.

22:30

Riigikohus lõpetas 2018. aasta lõpus Savisaare kohtuasja, kuna mehe tervis ei olnud piisav, et kohtumenetluses osaleda.

Siret Kotka: Ma arvan, et Eesti vabariik ei pea nägema, kuidas selline mees sureb kohtupinki. 

Toomast: Kas seaduse silmis on ta selle ära teeninud, ma ei tea. Suurmeestega aga nii ei käituta. Jää meie vahel on hakanud sulama, ma olen tal külas koos tütrega käinud. Rääkisime lihtsatest isiklikest asjadest, nüüd ta vahel helistab mulle, kui tal midagi meelde tuleb. 

Lauristin: See on hale ja kole, millisena ta elu lõpeb. 

Evelyn Sepp: Ma ei tea, mis on tema suurim lavastus või lavateos, kas see on poliitilne karjäär või tema lavastus, need on mõlemad olnud vägevad. 

Kallas: Ta on jätnud sügava jälje Eesti poliitikasse.

Lenk: Ta kindlasti jääb Eesti rahva suurkujude hulka. 

22:25

Savisaar kandideeris kohalikel valimistel hoopis Tegusa Tallinna nimekirjas, kuigi Keskerakond pakkus talle mitmeid võimalusi. 

Ratas: oma erakonna vastu keerata, miks?
Sepp: avaliku võimu ja inimeste kuritarvitamine oli see. Minu jaoks ei olnud see üllatav, ma olin seda näinud juba varem. See on omane tema käitumisele.

22:23

2016. aastal sai Jüri Ratas erakonna esimeheks. Seejärel juba peaministriks. Paljud nimetasid Savisaare kukutamist erakonnast isatapuks. 

Lenk: Edgar elas rahva tuleviku nimel, aga relvad millega teda hävitati, olid teisest kategooriast. Ka Jeesus Kristus reedeti. Eriti valus on, kui reedavad sind sinu enda õpilased.

Siret Kotka: ta usaldas neid inimesi nagu omi lapsi, siis käis pauh.

Ratas: olgem ausad, mingi hetk saab mingi lugu alati läbi, et saaks avada uue ukse, et saaks kirjutada uut lugu.

22:21

Pettai: Savisaar kinnitas tükk aega, et tema jaoks on tähtsaim tervis. Siis aga käis pööre ja ta planeeris täielikku tagasitulekut poliitikasse, mis kõlas hullumeelsena. 

Raimond Kaljulaid: ma olen siiani pahane nende peale, kes ütlesid talle, et tuleb minna lõpuni ja tuleb võidelda. See oli küüniline ja kohutav. Aga tihti suurte inimeste ümber tiirlevad omakasupüüdlikud inimesed.

22:18

Läbiotsimine: ammu olid käibel eurod, aga Savisaare kodust leiti 300 000 eesti krooni. See näitab, milline rahavool läbi tema käis.

Siret Kotka: ka mina tasusin erinevaid arveid, nii oli tol korral kokku lepitud. 

22:16

Aadu Must: meil oli Edgariga plaan minna 50 aastat pärast kohtumist Karlova kooli trepile seisma. Lootsime, et ta tehisjalg kannab teda, aga olukord oli teine.

22:15

Savisaare abiline Liina Oja: Tal olid nii suured pupillid koomast välja tulles, ma pole kunagi näinud nii suuri pupille. Savisaar sosistas mulle, et Liina vii mind siit ära, mind hoitakse siin kinni.

22:14

Pärast valimisi sõitis Savisaar Aasiasse. Pärast seda jäi ta haigeks, mis kulmineerus tema jala amputeerimisega. "Oli valida, kas jalg, või elu," nentis Siret Kotka. Naise sõnul said tema organid väga kahjustada, eriti neerud, mis vahepeal lakkasid töötamast. Koomast välja tulles kartsid naise sõnul kõik, kas ta mäletab, mida ta mäletab.

Lenk: oli palju inimesi, kes arvasid, et ta ei tule sealt haiglast enam välja. 

Pettai: mina nägin haiglas surnud Savisaart. 

22:07

Pettai: peaministrikandidaatide debatti vaadates hoidsime pead kinni, seda oli kohutav vaadata. 

22:07

Pettai: 2015. aastal oli Edgar enne valimisi nii kohutavas seisus. Selles kampaanias ta praktiliselt ei osalenud. Kui ta kohtumistel kohal käis, oli ta näost valge. Kampaaniameeskond hoidis hinge kinni, et mis siin üldse toimub. Tal tekkisid mäluga probleemid, me ei lasknud teda eetrisse. Raadiodebatt Taavi Rõivasega oli kohutav läbikukkumine Edgari jaoks, tavalisel päeval oleks see olnud tema jaoks lihtne.

Raimond Kaljulaid: Mul oli lootus, et kui valimised on läbi, hakkab ta oma tervist parandama, et siis läheb paremaks. Kahjuks seda ei juhtunud.

22:04

Seppik: Kõige naljakam asi oli Edgar laulmine, ta ei ole laulja. Ma olin ammu Keskerakonnast ära läinud, aga oleks tahtnud häbi pärast maa alla vajuda. 


22:03

Marju Lauristin: 2015. aastal ma ütlesin Savisaarele, et oleks aeg noortele ohjad üle anda. Ta keeras ringi ja läks minema, solvus. 

22:01

Siret Kotka: Pettai on ise nii rasketes rahalistes raskustes, ta ise valetab ja esitab topeltarveid. 

Olga Ivanova: kõigil oli mugav, raha tekkis kusagilt, kampaania käis, arved said makstud. Väited, et keegi ei olnud kursis, ei teadnud midagi, mis toimus, on silmakirjalik. 

21:59

Pettai: Käisime koos Savisaarega Šveitsis pangas, seal oli Alexander Kofkin, minu jaoks oli ta tõlgi eest, aitas asja korraldada. Tšeki ma sealt sain, Arsai fondilt. 475 000 eurot sain raha. Eks ma kergelt ei uskunud, et see raamatutest tuleb, aga päeva lõpuks oli see nagu iga teine parteiraha, milles kahelda.

21:58

Pettai: 2011 pidi kampaania startima, ettemaksud tehtud. Mul oli selge info, et raha ei ole tegelikult. Savisaar ütles, et ta saab raha välismaalt, kui ta on pidanud loenguid ja raamatute eest on saanud honorare, see raha on Šveitsis, seda saaks Eestisse tuua.

21:57

Pettai: oli aegu, kus toodi lihtsalt sula. Isegi ei teadnud, kust see tuli. Aga kui olid võlad, võtad raha vastu ja maksad ära. 


21:55

Paavo Pettai: Edgar on uskumatu töövõimega inimene, vahepeal ta öösiti ei maganudki. Ta töötas mingitel perioodidel kogu aeg.

21:53
Keit Paju

Vilja Toomast abielu lahutamisest: pidin abielulahutust ajastama. 

Pettai: ta käitus Vilja suhtes tohutu džentelmenina. Kogu partei nägi, kuidas ta tegelikult europarlamenti sai.

Toomasti sõnul ajastas ta lahutuse europarlamenti minemise ajaks, et meedia tähelepanu alt eemal olla sel ajal. 

Siret Kotka: see, et Vilja Savisaare juurest ära läks, oli talle suur hoop. Tal läks aastaid, et sellest üle saata. Vilja tegi nende suhete kohta pärast koledaid kommentaare. 

21:49

Pettai: Ta on duaalne inimene, aga tal on ka teine pool. ma olen näinud tema raskeid ja ebakindlaid hetki. Ta võis ta kaks minutit tagasi istuda pea käte vahel, aga tuleb ta inimeste ette ja teha nägu, et kõik on väga hästi.

21:48

Jüri Ratas: Savisaare mõjutas erakonda negatiivselt, tema tõttu lahkusid paljud tugevad inimesed. 

Loe rohkem