Helgi Sallo, Hans MiilbergFoto: Rasmus Jurkatam
Inimesed
9. jaanuar 2019, 15:50

Rahvusooperis Estonia esietenduvas operetis on peaosades Helgi Sallo ja Hans Miilberg

9. jaanuaril jõuab Rahvusooperis Estonia vaatajate ette kontsertlavastus „Operetikuningas Imre Kálmán“, mille lavastaja ja idee autor on Jaak Jõekallas, peaosades opereti legendaarsed suurkujud: Imre Kálmáni rollis Hans Miilberg ja tema abikaasa Vera rollis Helgi Sallo.

Lavastaja sõnab: „Kaheosaline kontsertlavastus räägib Imre Kálmáni elust, loomingust ja armastusest. Sellest ei tasu otsida mingeid sügavamõttelisi peidetud tähendusi, vaid pigem püüda hetkeks unustada oma igapäevased elumured ning nautida igihaljaid operetimeloodiaid, millest paljud pakuvad kindlasti meeldivat äratundmisrõõmu.“

Kálmán ise on omal ajal tõdenud: „ Pool lehekülge Ferenc Liszti partituuri kaalub üles kõik minu kirjutatud ja veel kirjutamata operetid. Suurte muusikute kõrval peab kindlasti olema ka selliseid, kes, olles eelkõige teatriinimesed, ei põlga kirjutamast kerget, tujuküllast, kütkestavat ja hästi kõlavat operetimuusikat, mille klassikaliseks eeskujuks oli Johann Strauss.“ Ungari operetihelilooja Imre Kálmán tuntumad operetid on „Silva“ (1915), „Krahvinna Mariza“ (1924), „Tsirkusprintsess“ (1926) ning „Montmartre’i kannike“ (1930).

Saatus kihutas Kálmáni aga tagant ja pani teda proovile, vahendab Rahvusooper Estonia pressiesindaja Lisanna Männilaan. Võib-olla ongi see põhjuseks, miks tema kõige lõbusamates operettides kõlavad nõnda selgelt traagilised noodid. Lisaks Hans Miilbergile ja Helgi Sallole säravad teistes osades Janne Ševtšenko, Helen Lokuta, Heli Veskus, Helen Lepalaan, Kristel Pärtna, Kristina Vähi, Juuli Lill, Triin Ella, Rauno Elp, René Soom, Urmas Põldma, Mehis Tiits jpt.