Kääritatud ja hapendatud toitude trend tõstab huviorbiiti ka eestlase vana tuttava hapukapsa.  Foto: Pixabay
Inimesed
8. jaanuar 2019, 13:59

2019. aasta toidutrendid: soolestiku tervis, taimsed valgud ja kanep

Teletohter dr Drew kuulutab, et uuel aastal peaksid kõik võtma nõuks alustada söömist päikesetõusul ning pista viimane pala põske siis, kui päike loojub. Väljaanne U.S. News and World Report ülistab Vahemere kandi toiduvalikut, kuid healthline.com kaardistab 2019. aasta laiemad trendid.

*Soolestiku tervis

New Yorgi tehnoloogiainstituudi terviseametite kooli esindaja Mindy Haar kinnitas healthline.comile, et aina rohkem pööratakse süües tähelepanu soolestiku tervisele. „2019. aastal ammutab üha rohkem inimesi probiootikume kääritatud toidust ja joogist, näiteks jogurtist, hapukapsast ja teeseeneteest. Kindlasti tuleb pruukida kiudaineid, sest need ergutavad heade bakterite kasvu.“ 

*Taimsed valgud

Doktor Haari veendumuse järgi loobub üha rohkem inimesi loomsetest valkudest – kas siis tervise, keskkonna või eetiliste tõekspidamiste nimel. Avokaado, lehtkapsas ja kinoa on tema sõnul endiselt moes, levivad ka oajahust makaronid ning soja-, tofu- ja kinoaburgerid. Uued tulijad on võilill, vikerkaarevärvides porgandid ja peedid ning amarant. 

*Vahelduvpaast

Endiselt on populaarne süsivesikuid piirav ketodieet, kuid veelgi rohkem läheb moodi ajutine paastumine. Põhimõte on panna päevaks plaanitu nahka kaheksa tunni jooksul ning ülejäänud 16 tundi söögist hoiduda. Teine variant soovitab kaks korda nädalas 24 tundi paastuda. Philadelphia dietoloog Beth Auguste manitseb, et rasedad ja imetavad naised ei tohi siiski nii pikalt söömata olla. 

*Kanep

Tänu põletikuvastasele toimele muutuvad ekspertide sõnul aina popimaks kanepiseemned ja kanepiseemneõli. 

*Mõrud toiduained

Uus trend on mõru maiguga spargel, greip ja kakao, sest mõrud toidud ergutavad sapieritust ja ainevahetust ning normaliseerivad kilpnäärme tööd, seletab New Yorgi dietoloog Ann Louise Gittleman.