Hapendatud toiduained hoiavad immuunsüsteemi ja seedimise korras.Foto: Sharon McCutcheon, Pixabay
Nipid
8. jaanuar 2019, 09:19

Tervis algab soolestikust: soodne toiduaine, mis on parem kui ükski kallis toidulisand (4)

Kas teadsid, et purgitäis probiootilisi kapsleid on samaväärne paari supilusikatäie hapendatud kapsaga? Hapendatud toiduaineid võib oma mitmete heade omaduste poolest pidada lausa supertoiduks!

Hippokrates tõdes, et kõik haigused saavad alguse soolestikus, sest kui kõht ei käi läbi, siis on tervis halb. Lisaks on leitud, et hapendatud toidud mõjuvad tervendavalt artriidi, tsöliaakia ning isegi epilepsia ja autismi korral.
Hapendatud köögiviljad töötavad kehas mürkide ja raskemetallide eemaldajatena, aitavad puhastada verd ja reguleerida seedeelundkonna tööd. Hapukapsas sisaldab ohtralt K2 vitamiini ja kaltsiumit, mistõttu on see hea luudele.

Kas teadsid, et probiootilised bakterid:

  • tugevdavad immuunsüsteemi
  • hoiavad ära rasvumise ja diabeedi teket
  • aitavad kaasa seedimisele ja imendumisele
  • ei lase pärmseenel vohada
  • toodavad B- ja K- vitamiine ning aitavad mineraalidel imenduda
  • vähendavad vähiriski
  • ei lase tekkida aknel ja soolehaigustel
  • vähendavad kõhulahtisuse tekke riski ning lühendavad selle kestust.

Hapenda kapsast ise!
Riivi kapsas, sega himaalaja soolaga (1 kg kapsast 2 tl soola), lisanditeks võid kasutada köömneid, pohli või riivitud porgandit. Tambi puunuiaga kapsast vedelik välja ja pressi tugevasti klaasnõusse ning vaata, et kapsas jääks vedeliku alla. Jäta 4-5 päevaks tuppa käärima, seejärel lase laagerduda külmas ja ongi maitsev ja oi-kui-tervislik amps omast käest võtta.