Foto: Tiina Kõrtsini
Müstika
7. jaanuar 2019, 13:32

FOTOD | Tallinna kesklinna püstitati plakatid, mis kutsuvad eestlasi ja venelasi üksteisest eraldi seisma (108)

Tallinna kesklinna ilmusid täna kummalised plakatid, kus kutsutakse nii vene kui eesti keelt kõnelevaid inimesi üles seisma riigikogu valimistel õigel poolel.

Plakatitele on kirja pandud telefoninumber, kuhu võib lisaküsimuste korral helistada. Seda tehes vastab kõnele automaatvastaja, mis teatab: "Tere! 3. märtsil toimuvad Riigikogu valimised. Mina kandideerin. Meie, eestlased, peame kindlasti kokku hoidma! Vaata kindlasti, et sa seisad õigel poolel!"

Sellele järgneb mõni sekund vaikust ja meeshääl kordab räägitut uuesti ning seejärel kõne katkeb.

Venekeelse teksti all oleval numbrile helistades räägib automaatvastaja sama juttu. Küll lisades, et "meie, venelased, peame kindlasti kokku hoidma!"

Tallinna linna avalike suhete direktor Ain Saarna ei oska öelda, kes võiks plakatite taga olla. "Selle juhtumi kohta peaksite selgitusi küsima reklaamiagentuurilt JCDecaux, kes seda reklaamipinda opereerib," leiab ta.

Õhtuleht pöördus ka kõnealuse reklaamiagentuuri tegevjuhi poole. "Plakatite "Siin ainult eestlased" ja "Siin ainult venelased" tellijat ei ole lepingu järgi võimalik täna avaldada," ütleb reklaamiagentuuri tegevjuht Kristiina Sepp ning viitab, et eraldi etappidena avalikustatud reklaami osas on tellija andmete avaldamisnõude kohaldamiseks erisätted. "Neid kohaldatakse 15. päevast reklaami esimese etapi avalikustamisest arvates."

Postimehe andmetel võiks plakatite taga olla erakond Eesti200.

Keskerakonna juhatuse liige Raimond Kaljulaid mõistis reklaami hukka, kuna see lõhestab ühiskonda, solvab siin elavaid vene inimesi ning vene kogukonda hingepõhjani ning on täiesti vastutustundetu.

''Kui selle taga on tõesti Eesti 200 ja neil on soov sellega juhtida tähelepanu eesti ja vene koolide eraldatusele, siis tuleb kindlasti hukka mõista poliitika tegemine läbi provokatsiooni. Palun vaadake korraks sellele reklaamile läbi vene kogukonna silmade,'' kirjutas poliitik Facebookis.

Oma arvamust avaldas plakatite asjus ka Urmas Paet, kelle hinnangul on need täiesti ebavajalikud.

''Loodan, et Tallinna linnavalitsusel on oidu see mitmemõtteline provokatsioon bussi- ja trammipeatustest kiirelt ära koristada. Mingi terve mõistuse raas võiks siiski säilida,'' kommenteeris ta.