"Hensugusta show"Foto: Kuvatõmmis/ Kanal 2
Tele
7. jaanuar 2019, 13:09

ARVUSTUS | Kanal 2 näitab „Hensugusta show“-ga, et on täiesti põhja käinud: Margna ja Jõekalda asemel suudetakse pakkuda värisevate kätega lapsstaari (134)

Võtsin ka siis lõpuks ennast kokku ja pingutasin ära vaadata selle Kanal 2 uue “hittsaate” “Hensugusta show” esimese osa kümme minutit. Oh jumal küll… kui palju kurbi mõtteid seda vaadates tekkis. Kanal 2 vist üritab oma teleprogrammiga tagasi minna kümme aastat tagasi, kui veel “Naljakaimate koduvideote” saated reaalselt naljakad olid. 

Seda klippi oli lihtsalt masendav vaadata. Seda, et Kanal 2 raha otsas on, ei saa vist muul moel paremini demonstreerida kui “Hensugusta show'ga”. Ega odavamalt vist üht telesaadet toota saagi: leia nurgake, kuhu green-screen üles lüüa, lase mingil tüübil sinna keskpärane kujundus peale teha, palka saatejuhiks mingi noor teismeliste austajatega tüüp, kes elus arvatavasti päevagi tööl pole käinud (sest andeks, aga juutuubi videote tegemist väga tööks nimetada ei saa) ja kes seetõttu iseenda alandamise eest kuskil saates palju raha ei küsi. 

Leia internetist aastaid vanad naljavideod ja pane tüüp kommenteerima. Sinna taustaks lisa veel võlts naermine, sest muidu ei saa televaatajad aru, et tegu on päriselt naljasaatega, mis peaks naerma ajama. Kogu see kompott oli piinlik.

Vau, lihtsalt vau. Ma tõesti ei suuda välja mõelda, mis Kanal 2 peas toimus, kui nad arvasid, et sellise saate tegemine hea mõte on. Mis seal programmikoosolekul võis toimuda? “Jaa, võtame selle Hensugusta sealt YouTube’st endale saatejuhiks! Noortele läheb see tüüp ju sajaga peale! Noh, ja võtame siis need populaarsed naljavideod ja ongi megasaade ju!” 

Jeebusmaria! Kui see on Kanal 2 katse enda teleauditooriumit noorendada ja kõik need muidu YouTube’i ja Netflixi vaatavad noored enda kanalit vaatama saada, siis andeks, aga ma ei usu, et see plaan kuidagimoodi läbi võiks minna. Esiteks, need Hensugusta fännid vaatavad nagunii tema YouTube’i kanalit edasi. Vaevalt nad seepärast nüüd õhtuti spetsiaalset Kanal 2 hakkaks vaatama, et näha, kuidas see 16aastase välimusega poiss seal nalja üritab teha. 

Teisalt on see üritus ämber ka seetõttu, et täiskasvanud inimesed, kes vahel televisioonist midagi mõistlikku ja meelelahutuslikku tahavad vaadata, ei suuda ära imestada, et mis see nüüd on. Kuidas peaks täiskasvanud inimesele meeldima, et mingi värisevate kätega suvaline noormees fail-videote taustal nalja üritab teha? Kas tõesti arvab Kanal 2, et see tüüp suudab asendada Eesti parima teleduo Teet Margna ja Kristjan Jõekalda?!

Jälgin Eesti telemaastiku muutumist põnevusega. See meenutab tõesti olukorda, kus rahvas mõtleb, et enam hullemaks ju minna ei saa ja siis tuleb Kanal 2 ja näitab, et saab küll. Varsti algab Kanal 2 ekraanil veel ühe sotsiaalmeediamõjutaja, Palja Porgandina tuntud Merilin Taimre saade (Merilini kohta ei ole mul midagi halba öelda, ta on tegelikult hästi tore neiu). Kas Kanal 2 plaan ongi kõik Eesti sotsiaalmeediakuulsused oma ekraanile tuua?

Ma väga loodan, et mitte, sest esiteks keda huvitavad sotsiaalmeediastaarid? Neil on juba platvormid, mille kaudu nende vastu huvi tundvad inimesed ennast nende tegemistega kursis hoida saavad. Televisioon peaks kandma siiski mingisugust lisandväärtust. Televisioon peaks olema tehtud suurema eelarvega kui YouTube ja suuremate isiksustega, kui 40 000 lapsjälgijaga noormees.

Tuleb jälle tõdeda, et peale rahvusringhäälingu kanalite Eesti telemaastikul enam midagi vaadata polegi. Henri Karpovile soovin palju õnne, et ta saab teha ühe hooaja saadet uppuvat laeva meenutavas telekanalis. Ehk saab see 21aastane noormees nüüd piisavalt finantsi, et lõpuks vanematekodust välja kolida.

Et mitte täiesti negatiivseks jääda, usun, et noormehe jaoks on telekogemus igati kasulik ning harjutamine teeb meistriks. Ehk mõne aasta pärast juhib ta juba mõnd mõistlikumat saadet, sest potentsiaali tundub temas olevat.

Vaata “Hensugusta show” esimest osa siit: 

Soovitan tähelepanu pöörata ka kommentaaridele: “Vana hea Kanal 2 oma odavate lastesaadetega”, “Huumorist on asi väga kaugel, Kanal 2 on vist väga suures kahjumis, et sellist jama eetrisse laseb” - need võtavad vist päris hästi kokku ka televaatajate tagasiside.