Paljas PorgandFoto: Jörgen Norkroos
Inimesed
4. jaanuar 2019, 15:06

Paljas Porgand sai Medemise iluprotseduuril rängalt põletada: röökisin üle kliiniku nii jubedalt, et mind viidi ruttu tagaruumi (41)

Blogija Paljas Porgand kirjutab oma blogis, et käte kosmeetilise probleemi ravi lõppes kohutavate põletushaavadega.

"See oli küll ammu, aga ehk mäletate postitust, kus jagasin teiega oma nahakonditsiooni keratosis pilaris? Tegemist on kosmeetilise probleemiga, mis on iseenesest ohutu. See väljendub punakate või nahavärvi karedate täpikestena õlavarte välimistel külgedel, kuid mõnikord ka reitel, põskedel ja otsmikul, harvem selja ülaosas. Tegemist on naha sarvestumise häirega, mille puhul karvanääpsujuha ääristavad rakud moodustavad sarvja korgi, selle asemel, et naha pinnalt irduda. See omakorda muudab poorid rohkem märgatavaks. Sageli võib nahapinna all näha keerdunud karva," kirjutab Paljas Porgand, kodanikunimega Merilin Taimre oma blogis.

"Saatuslikul päeval, 14. novembril 2016 alustasime protseduuriga. Mäletan, et esimesed fotosähvatused olid vasakule käsivarrele tehtud, kui tekkis põletav tunne. “See peabki selline kuumutav tunne olema,” rahustati mind. Mida rohkem sähvatusi tehti, seda kuumemaks ja põletavamaks eelmised muutusid. “See hakkab juba täitsa valutama!” tekkis minus väike paanika. Seejärel suunduti teise käe juurde, et anda esimesele puhkust. Tehti paar sähvatust ning needki põletasid. Selleks ajaks lahvatas mu vasak õlavars aga leegitsevalt punaseks ning valu muutus väljakannatamatuks," räägib ta. 

Asi läks väga hulluks. "Ma võin 100protsendiliselt öelda, et ma pole pidanud kunagi sellist valu kannatama. Ma röökisin üle kliiniku nii jubedalt, et mind viidi ruttu tagaruumi. Kui protseduuri läbi viinud ilutegija mu kätt nägi, läksid tal silmad suureks ning ta oli segaduses. Ma karjusin, et mulle midagi külma toodaks, misjärel oli mu ümber mitu töötajat, kes vaheldumisi külmageelikottidega mu käsi maha püüdsid jahutada. Prooviti küll jahutavat vahtu ja geeli peale panna, kuid miski ei aidanud. Ma tundsin nagu mu käsi põleks. Ma olin valust hüsteerias ja nutsin silmad peast, nina lörises ja sõnad ei tulnud enam suust. Mul oli tunne nagu hing jääks kinni ja paneks pildi tasku või saaks südameataki."

"Töötaja võttis kõne vastu ja ütles, et on juhtunud õnnetus."

"Lõpuks sattusin ma lihtsalt šokiseisundisse, mis aitas mul valuga toime tulla. Mind jahutati järjepidevalt üle tunni. Mulle pidi sõber pärast protseduuri järele tulema. Mäletan, et helistas mulle korduvalt, et kus ma nii kaua olen. Mina ei suutnud telefoni vastu võtta, sest ma ei tundnud oma käsi, veel vähem suutsin ma šokiseisundis rääkida," meenutab ta. "Töötaja võttis kõne vastu ja ütles, et on juhtunud õnnetus. Mäletan, et ma läksin kliinikusse kitsa pluusi ja kampsuniga. Pluusi ma ilmselgelt selga panna ei saanud. Mu käed mähiti üleni sidemesse ning sain imekombel kampsuni endale katteks peale panna. Seejärel viidi mind koju. Järgnesid minu kõige piinarikkamad päevad, mil nahk läks villi ja ma ei saanud reaalselt end ei pesta ega riidesse panna."

Medemis kliinik ei ole nõus olukorda kommenteerima. "Seadus ei võimalda meil avaldada tervishoiuteenuse osutamise infot, mistõttu ei saa me kommenteerida ka konkreetse patsiendiga seotut," vastab Medemise tegevjuht Tiina Üürike Delfi päringu peale ja lingib juurde Merilin Taimre postituse, milles Taimre kiidab, et Medemises tehtud mesoteraapia ja keemilise koorimise protseduurid mõjusid tema aknele positiivselt.

Medemis kliiniku refereeritud kommentaari täisteksti loe Delfist.

Ka Taimre ise on Medemises juhtunu osas väga leplik ega ole juhtunust Terviseametile teada andnud. "See oli õnnetus ja juhtus juba mõnda aega tagasi. Ma ei ole pahatahtlik inimene," ütleb Taimre. Naine tunnistab, et kui õnnetus juhtus, ei tulnud tal mõttessegi sellega kuhugi pöörduda. "Eks ma olin noor ja ullike ka. Häbenesin hoopis, milliseks see mu tegi. Tagantjärele mõtlen isegi, et kuidas mul küll ei tulnud pähe sellega kuhugi pöörduda!" tunnistab ta Õhtulehele.

Taimre sõnul on Medemis temaga siiski blogipostituse järgselt taas kontakti ja olukorra pärast vabandanud. Lisaks uuris Medemis, kas blogijal oleks soov taaskord konsultatsioonile kätt näitama minna. 

Nässu läinud protseduurist on naise käsi jäädavalt kahjustunud ning ka praegu on naha ebaühtlused käel näha. "Ma pole kindel kas käsi päevituks enam ühtlaselt. Pole kordagi sellega päikese all olnud, sest kardan pigmendilaike," räägib Taimre. 

Siiski otsitakse omavahel praegu variante, kuidas Medemis saaks Taimrele juhtunut kompenseerida. "Preagu ootan nendepoolset vastust, kuidas ja mis ulatuses on nad valmis antud valu ja kannatuse eest mulle hüvitist pakkuma," kinnitab ta. Taimre sõnul ei olnud tal endal plaani Medemiselt hüvitist küsida, kuid kuna tuttavad juristid ja lugejad ütlesid, et tal on selleks igasugune õigus, otsustas ta seda teha. "Kuidagi peab nad vastutama panema, et tulevikus sellist asja teistega ei juhtuks," sõnab blogija.