Uudised
27. aprill 2000, 23:00

Noku klubi omanik Rein Pakk lavastab elu

Rein Paku nime ette võib panna mitmeid tiitleid. Praegu on Rein Pakk, 32, ennekõike tuntud kui populaarse Noku klubi ja restorani Elevant üks omanikke ning reedeõhtuse telesaate "Friday Night Live" juht.
Kuidas hiljuti avatud Noku klubi kinnise asutusena on ennast õigustanud?

"Siiani on Noku üsnagi populaarne ja nädalalõppudel rahvast täis. Mõtlesime mõne sõbraga linnas käies, et võiks olla mõni koht, kuhu minnes kohtab suure tõenäosusega tuttavaid ja kus pole suvalisi inimesi. Sellest mõttest idee tekkiski."

Kinnine klubi pole ju äriliselt eriti tulus?

"Söögikohtade tegemisega rikkaks ei saa, hea, kui nad omadega välja tulevad."

Miks siis loobusid tulusas reklaamiäris töötamisest restorani Elevant ja Noku klubi kasuks?

"Reklaamifirmas juhtival positsioonil olla tähendab seda, et firma käivitamisperiood ei lõpe kunagi. Iga uue kampaaniaga algas kõik nullist. Reklaami igapäevatöö on minu jaoks kurnav ja stressi tekitav. Töö jätab mulje nagu rakendaksid oma loomingulisi impulsse, tegelikult oled kahevahel. Ühelt poolt pead kommunitseeruma auditooriumiga, teiselt poolt ei saa seda teha enda sisemise impulsi põhjal."

Elevandi sisekujunduses on sinu käsi mängus, kas ka Noku kujundamisel?

"Elevandis rohkem kui Nokus. Elevandi sisekujunduse tegin koos sõbraga. Kuna meil kummalgi pole vastavat haridust, lähtusime paljuski oma maitsest ja kliendi enesetundest. Püüdsime luua interjööri, mis Tallinnas puudus."

Elevandil on palju kliente, kuigi restorani pole reklaamitud. Millega seda seletada?

"Restoranidele reklaami tegemine mõjub meeleheitliku ja odavana. Kõige kindlam ja kvaliteetsem reklaam levib nagu rahvaluule - suust suhu klientide kaudu."

Oled diplomeeritud filmirežissöör, kus on sinu filmid?

"Ma pole teinud filme, kuid olen lavastanud restorani Elevant, klubi Noku ja reklaamiagentuuri Sacco & Vanzetti, mille üks peaosatäitjaid oli väga keevalise ja heitliku loomuga, kuid andekas inimene (Pakk vihjab siinkohal Sacco & Vanzetti ühele omanikule kirjanik Kaur Kenderile - B.E.).

Lavastamisel tuleb õiged inimesed õigel ajal ja õiges kohas kokku viia ning lasta neil teha seda, mida nad kõige paremini oskavad. Tuleb näha inimeste häid külgi ja puudusi ning mõjutada delikaatselt ja diskreetselt inimesi ennast rakendama. Ma ei mõtle siinkohal manipulatsiooni, vaid empaatiavõimet ja oskust toimida toimimata."

Kas sa plaanid lähiajal filmikaamerat haarata?

"Kirjutan stsenaariumi ühele täispikale mängufilmile, lühifilmile ja seriaalile, mille kõigi puhul on mul ka lavastamissoov. "

Mida arvad Eestis filmi tegemise perspektiivist?

"Eesti filmi hetkeseisu on kultuuriajaloo erinevatel hetkedel kirutud küllaga. Potentsiaal andekate inimeste näol on suur ja situatsioon, milles elame, soodne. Elame keskkonnas, mis on metropolidest eemal. See on nagu tähistaevaga - kui vaadata seda eemalt, näeb, kuidas tähed asetuvad üksteise suhtes ja milline muster nendest välja joonistub. Eesti on filmikultuuri tähistaeva vaatlustes vaba. Nullist alustamine ja traditsioonides mitte kinniolemine on heaks eelduseks. Kõik teed on lahti, ole ainult mees ja tee.

Riik on muidugi vaene, raha on raske leida ja keeruline saada ka välisriikidest partnereid, sest vähe on ette näidata juba tehtud filme."

Nimeta üks hea kodumaine ja välismaine filmielamus.

"Parim Eesti filmielamus oli Rainer Sarneti lühifilm "Pauli laululaegas" kassetilt "Kass kukub käppadele", milles olid kõik head Eesti filmi alged. Välisfilmidest nimetaksin kolme: "Matrix", "Kaklusklubi" ja "Tabamatu ilu". Kõige viimane rõõmus elamus oli Soome televisioonist näidatud Bigas Luna film "Tissid ja kuu", mis keskendus headele Euroopa filmi väärtustele. Samas oli ta hoogne ning polnud viril joig nagu Euroopa filmid tihti kipuvad olema."

Sa mängid ka uues Eesti mängufilmis?

"Selle Valentin Kuigi uue filmi võtted algavad sügisel, kus ma mängin Kaval-Antsu "Põrgupõhja Uue Vanapagana" tänapäevases töötluses. Tegelikult on näitlejatöö minu jaoks erutav, selles on sära ja adrenaliini. Olen mänginud kursusekaaslaste koolifilmides ja väikest osa filmis "Naerata ometi". Kunagi õppisin lavakas Marko Matverega ühel kursusel. Sealt tulin ise ära, sest olin üsna noor ega teadnud, mida tahan. Ei kahetse seda, sest ei tahaks üheski Eesti teatris näitlejana töötada. Mul on raskusi enda naha turule toomisega, siit ka põhjus, miks suutsin kooli lõpetada lavastajana, mitte näitlejana."

Millised on need noored, kellele on mõeldud sinu ja Aigi Vahingu juhitav saade Friday Night Live?

"Noored on olemas, aga mitte ühese ja laialivalguva mõistena nagu seda olid nõukogude ajal noored, kes vaatasid Noortestuudiot. Noori on erinevaid. Need, kes tuiguvad Raeköögi ees, Sarvik peos, või need, kes õpivad Tartus geenitehnoloogiat või semiootikat. Neid ühendab vaid sama sünniaasta, mis on nõrk ühendaja."

Kas saade jääb edaspidigi ööklubi seinte vahele?

"Ööklubi keskkond on atraktiivsem ja lõbusam kui stuudio. Kui saade sügisel jätkub, siis võib toimumiskohaks olla hoopis kellegi korter või mõni lõkkeplats. Saate toimumiseks pole vaja tingimata ööklubi, vaid inimesi, kellel oleks teineteisega lõbus koos olla."