Jaan TätteFoto: Alar Truu
Eesti uudised
3. jaanuar 2019, 00:10

Läänemerd räsiv torm tegi kõvasti pahandust ja jättis elektrita tuhandeid majapidamisi

Jaan Tätte: „Vana hea jaanuaritorm ei jää kunagi tulemata!“

Täna hommikul peaks eile palju pahandust teinud ja tuhandeid majapidamisi vooluta jätnud tormituul hakkama tagasi tõmbuma, kuigi iiliti lõõtsub ikka paarkümmend meetrit sekundis. Eile õhtul olid puhangud nii tugevad, et ähvardasid jalust maha niita. Häiritud oli praami- ja lennuliiklus ning vahepeal seisis Kadrioru trammgi, sest puu kukkus elektriliinile.

Tuul küll loodetavasti täna päeva peale vaibub, aga ilm külmeneb eilsega võrreldes.

Vilsandil saarevahi ametit pidav muusik Jaan Tätte sättis eile just Õhtulehe kõne ajal end õue minema. „Vaatan üle, mis toimub,” sõnas ta. „Elektrit ei ole, väga romantiline. Tuiskab ja tuul on niimoodi 27 meetri ulatuses. Aga oma õuel on küll maja püsti,” lisas Tätte naljatades.

Tormid on saarel tavapärased ega üllata kedagi. „No igal hooajal on oma torm. Suvetorm, sügistorm ja vana hea jaanuaritorm, mis ei jää kunagi tulemata,” tunnistas Tätte, et maru juba oodati. „Me olime valmis.”

Tormis ellu jäämiseks on saarel vaja varuda vett ja generaator peab olemas olema. „Tänapäeva veeasjad on sellised, et vesi tuleb elektriga sealt paagist välja. Siis peab olema veevaru, et kui elekter ära läheb, oleks vesi olemas. Ja generaator on kõige tähtsam, et mõnest asjast üle saada. Sügavkülmad on liha täis, kui see üles sulab, on suur kahju!” seletas Tätte.

Rajuilma ta aga tegelikult naudib. „Kui paadid on merest väljas, nagu nad praegu meil on, siis on tormist ainult rõõm,” õhkus Tättest temale omast positiivsust. 

Ilmateenistus hoiatas ohu eest 

Rannikul võib tuule kiirus ulatuda 30 meetrini sekundis, hoiatas ilmateenistus eile hommikul. Kella kaheksa ajal oli Eestis elektrita juba ligi 6800 majapidamist, päästjad olid kõrvaldanud hulga teele kukkunud puid ja oksi, aga tuul üha tugevnes.

Enim oldi elektriühendusega hädas Hiiumaal, Saaremaal ja Harjumaal. Veidi enne kella 11 oli elektrita majapidamisi 9445. Kell 12.50 oli nende arv aga juba väiksem – 6091, kell 16.05 veel väiksem – 5569, enamasti ikka Harjumaal ja Saaremaal.

Ühendus mandri ja Hiiumaa vahel katkes. Ära jäid hommikused väljumised Rohukülast ja Heltermaalt ning päeval teatati, et Rohuküla–Heltermaa liinile laevad ei lähegi. Ka Kihnut tabas õhtul sama saatus. Et tormituul ei lubanud hommikul Tallinnast väljunud lennukil Kärdla lennuväljal ohutult maanduda, pöördus see pealinna tagasi. Tallinna vanasadamas aitasid puksiirid laevadel silduda.

Hommikul  jäid ära lennud Stockholmi ja Tallinna vahel, Riiast Tallinna tulnud lennuk pöördus tagasi, AirBalticu Berliinist tulnud õhusõiduk maandus Tallinna asemel Riias. Meie pealinna ilmaoludest kuuldes pööras otsa ringi ka Kopenhaageni lennuk. Teised lennud hilinesid või lükati edasi. Tallinna lennujaama pressiesindaja Margot Holtsi sõnul  tekitas probleeme peamiselt see, et lennukitele ei meeldi külgtuul, Tallinna lennurada aga on ida-läänesuunaline ja põhjatuule puhangud on ohtlikud. Pealegi muudab pidev lumesadu lennuraja libedaks. „Hooldetiimil käib täna väga kõva töö,“ ütles Holms. „Päev läbi on kuue masinaga rajal oldud. Kasutatakse nii raja harjamist kui erinevaid kemikaale selleks, et raja hõõrdetegur oleks ideaalne ja lennukid saaksid maanduda.“

Liiklusolud olid keerukad kõikjal. Ennelõunal paiskus Tallinna–Tartu maanteel Võõbus  teelt välja ja maandus kraavis katuse peal Toyota. Õnnetuspaika kiirustasid politsei ja meedikud, ent autot juhtinud naine ei saanud vigastada ja pääses ise sõidukist välja. Kella 13.50 paiku kihutas Mitsubishi Sindis vastu Maxima kaupluse seina, ehkki roolis olnud 35aastane naine polnud purjus. Mõnikümmend minutit hiljem sõitis Põdruse–Kunda–Pada maanteelt välja suur veok, mistõttu seiskus kogu liiklus. Reka kraavist kättesaamiseks läks vaja kraanat.

Tallinnas Narva maanteel vajus lõuna paiku trammi õhuliinile puu. Liiklus oli suletud Tallinna Ülikooli juurest Russalkani. Kella kaheni ei sõitnud ka 3. liini trammid. Tallinna munitsipaalpolitsei andmeil olid tugevad tuuleiilid teinud pahandust mujalgi. Õhtupoolikul sõitsid päästjad Tuukri tänavale, kus plekk-katus ähvardas minema lennata. Korrapidajale oli teatatud nii murdnud puudest ja okstest kui ka ümber kukkunud reklaamtahvlitest. Külmakraadide tõttu olid kõnniteed paiguti ohtlikult libedad.

Soomes sündisid tuule- ja lainerekordid

Kolmapäeva öösel mõõdeti Soomes sealse meteoroloogiaajaloo tugevaim tuul: Märketi ilmajaam Ahvenamaal tuvastas, et tuule keskmine kiirus oli 32,5, puhanguti 41,6 meetrit sekundis, vahendab YLE.

Rekordi püstitasid ka Botnia lahe lained, mille kõrgus küündis ajuti 7,9 meetrini. Senine rekord oli 6,5 m.

Tuul puhus orkaanina Mustasaares, Maalahtis ja Kalajokis, kuid Soome ilmateenistuse andmetel on ilm ohtlik mujalgi. Ametlikult paluti toas püsida siiski üksnes Ahvenamaa asukail. Stockholmi ja Uppsala piirkonnale andis Rootsi ilmateenistus  teise astme hoiatuse. 

Nagu Soomes, on Rootsiski paljud majapidamised elektrita: kell neli kolmapäeva öösel oli neid 100 000.

Tormise ilmaga vajus vana puu Kadriorus trammiliinile. Narva maantee oli liiklusele suletud. Foto: Tiina Kõrtsini

Kuidas tormi ajal käituda

Korja õuest kokku kerged esemed ja lahtine mööbel.

Pargi sõiduk lagedale või garaaži.

Püsi siseruumides.

Arvesta võimalike elektrikatkestustega.

Ära sõida autoga. Kui sõit on vältimatu, vali sobiv kiirus ja arvesta, et teele võib kukkuda puid.

Hoia eemale mahalangenud elektriliinidest. Teavita neist Eesti Energiat numbril 1343 ja Häirekeskust numbril 112.

Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helista hädaabinumbril 112.

Allikas: Päästeamet