Foto: Alar Truu
Inimesed
2. jaanuar 2019, 13:02

Jaan Tätte tormist saarel: vana hea jaanuaritorm ei jää kunagi tulemata (6)

Vilsandi saarel saarevahi ametit pidav muusik Jaan Tätte, kes on praegu saarel oma kodus, sätib end just meie kõne ajal välja tiiru tegema. „Vaatan üle, mis toimub,” sõnab ta.

„Elektrit ei ole, väga romantiline. Tuiskab ja tuul on niimoodi 27 meetri ulatuses,” tõdeb Vilsandil elav muusik. Mis olukord saarel valitseb, ta täpselt ei tea. „Kohe ma lähen tiiru tegema. Vaatan üle, mis toimub. Aga oma õuel on küll maja püsti,” naljatleb ta veidi.

Tormid on saarel tavapärane nähtus, mis ei üllata kedagi. „No igal hooajal on oma torm. Suvetorm, sügistorm ja vana hea jaanuaritorm, mis ei jää kunagi tulemata,” tunnistab Tätte, et tormi juba oodati. „Me olime valmis.”

Tormis ellu jäämiseks on saarel vaja vett varuda ja generaator muretseda. „Tänapäeva veeasjad on sellised, et vesi tuleb elektriga sealt paagist välja. Siis peab olema veevaru, et kui elekter ära läheb, oleks vesi olemas. Ja generaator on kõige tähtsam, et mõnest asjast üle saada. Sügavkülmad on liha täis, kui see üles sulab, on suur kahju!”

Sellist tormist ilma naudib ta aga väga. „Kui paadid on merest väljas, nagu nad praegu meil on, siis on tormist ainult rõõm,” õhkub Tättest temale iseloomulikku positiivsust.