Jüri PihelFoto: ARNO SAAR
Tele
2. jaanuar 2019, 10:02

Jüri Pihel: aastavahetuse teleprogrammides puudus sära (45)

Aastavahetus on selja taga ja paljud inimesed aastavahetuse teleprogrammi kohta oma arvamuse avaldanud. Teleekspert Jüri Pihel rääkis "Vikerhommikus", mida tema asjast arvab. Pihel sõnas, et aastavahetuse programmides puudus sära. 

Mees tõdes, et võib juhtuda, et aastavahetuse teleprogrammide aeg hakkab ümber saama. "See, ma arvan, oli esimene pääsuke sel aastal. Ma arvan, et ERR sai tegelikult ju väga kenasti hakkama. Meeleolu, mis Vabaduse platsilt kodudesse kanti ja kogu selle päeva tonaalsus oli väga hea," kiitis Pihel. "Seal polnud ehk fantastilisi numbreid, huumorit, aga nad said selle päeva näitamisega paremini hakkama, kui ülejäänud kaks konkureerivat kanalit. Ma usun, et inimene ootab televisioonilt kindlasti väga paljusid asju, mida ükski teine meedialiik ei suuda kompenseerida - vahetu millestki osa saamise mulje."

Pihel ütles, et üks võimalus on teleprogramm ette salvestada ja jätta mulje, nagu see sünnikski siin ja praegu. Teine võimalus on aga teha häid otseülekandeid. "Need on sellised relvad, mis võivad aastavahetuse hea tunde ja telekavaatamise jätta veel paljudeks aastateks alles, aga sellest üksi ei piisa. Seda me sel aastal ka nägime, et head sisu oli oluliselt vähem toodetud."

Pihel ütles, et aastavahetusel polegi vaja, et 24 tundi järjest tuleb ainult suuri programme, kuid kahvatuid vanade asjade ülessoojendamist ei tahaks ka näha. "Kui TV3 programmi vaatame, siis "Papad-mammad" on selline tükk, kus isad-emad on hästi mängitud, kõik on hästi mängitud, aga terve õhtu on sama lugu, mis polnud ka maailma kõige andekamalt välja kukkunud, ei jaksa keegi vaadata. Kui oleksid lühikesed vormid, et naaber tõesti on 5-7 minutit vait, oleks parem variant, kui pikad ja pikka tähelepanu nõudvad suurvormid," tõdes Pihel, et aastavahetusel seltskonna melus on üsna raske tõsist programmi jälgida. "Jõulude ajal oleme pigem kodus tasa, oma pere keskis ja seal hää saade ära vaadata on kuidagi loomulikum. Vana-aastaõhtul ollakse üldiselt suure seltskonnaga koos, lärmakad ja väga heas tujus ja inimene ootab teiselt poolt ekraani ka, et sealt tuleks seda lisaks, saaks koos naerda, ilkuda ja lustida. Ma arvan, et sel õhtul on ootus talendiga, kallilt tehtud ja hästi ette valmistatud huumor."

Pihel sõnas, et kindlasti pole ühelgi telekanalil selle vastu midagi, et sealt tuleb midagi head. "Aga ju siis polnud jõudu, mõtteid, inimesi. Kanal 2-s kipub ju nii olema, et viimasel ajal on talendid kodust või kanalist ära. Ja kui neid seal ikka üldse pole, ei tee teise ega kolmanda liiga mehed päris suurt korvpalliõhtut ära. Seda oli seal kindlasti tunda. Kui sa lähed teadlikult tegema vaest ja nappi asja, siis ta kukubki välja vaene ja napp," sõnas Pihel.

"Selleks punnitatud kolmeks ja pooleks tunniks polnud ei talenti, raha ega ka väga suurt motivatsiooni. Tahtmist ehk kunagi oli, aga välja ei kukkunud. Päris paha oli, jah." TV3-s oli Piheli sõnul näha, et üritati teha kaks korralikku saadet. "Mis on põhimõtteliselt õige, et konkureerida ERR-i läbikomponeeritud terve õhtu vastu. Olgem ausad, "Edekabelis" paar head nalja ikka hulka tuleb."

Kanal 2 on viimasel ajal paistnud silma uudistega, et mitmed saated ja sarjad kaovad ekraanilt. Põhjuseks on väidetavalt see, et kanal tahab vähem sisse osta produktsioonifirmade toodangut ning rohkem ise toota. "Kanal 2 elab väga keerulisi aegu. Ma arvan, et omanike poole pealt mõtlevad nad kindlasti õige asja üle, et kaua sa seda raha ikka surnuks lööd, kui ta tagasi ei tule. Oleme ju aastaid rääkinud, et Eestis on liiga palju head televisiooni liiga väikese rahva kohta. See umbes 1,1 miljonit eestikeelset televaatat ei suuda ei reklaami ega otsevaatamisega kinni maksta sellist hulka sellise kvaliteediga televisiooni, nagu me üritame siin teha."

Kanal 2 otsus minna majanduslikult mõistlikuks, leida uusi tegijaid, minna nooremaks ja vähem traditsiooniliseks, on Piheli sõnul küll õigesse kanti, kuid allesjäänu peab olema kaetud inimeste ja talendiga. "Televisiooni peavad tegema ainult need inimesed, kes suudavad sadu tuhandeid vaatajaid köita. Neid sünnib harva, neid tuleb hoida ja vahel ka tõesti sundida natuke püksirihma pingutama. Aga päris see olukord, mis seal tundub praegu olevat - et põlvkonnavahetus saab natuke liiga kiire olema - võib neid mõneks ajaks muidugi rivist välja lüüa."

Pihel rääkis, et mujal maailmas on aastavahetus pigem ühe tunni sündmus, kus muu hulgas soovitakse ka klaaside kõlisedes head aastavahaetust. "Selline aastavahetuse kummardamine, mis meil alles on, tuli Venemaalt, kus jõulud ja muud pühad asendati üleüldise peoga, et 1. jaanuar tuleb. Ma ei tea, kas me tahame sellest üle saada. Ehk on tore, et midagi sellist on alles. Põhjust head televisiooni teha pole maailmas nii palju ja Eestis samamoodi. Oleks hea, kui see vana-aasta õhtu hästi edasi läheb, aga kindlasti rohkem mõtteid, talenti ja vähem formaalset aastalõpu tähistamist, nagu me sel aastal nägime."