Nublu saavutas Raadio 2 Aastahitil kodumaises topis esimese ja teise koha.Foto: Rauno Liivand
Saund
30. detsember 2018, 23:02

Mida arvavad eesti muusikud Raadio 2 Aastahitil puhta töö teinud nublust? (16)

Raadio 2 Aastahitil tegi tänavu absoluutselt puhta töö mõminaräppar nublu, kes sel aastal eesti muusikamaastiku täielikult vallutas. Tegime juttu Aastahiti pidustusi väisanud kodumaiste muusikutega ja uurisime nende käest, mida nemad nublust arvavad?

Egert Milder: ta on tõeline superstaar

Eger Milder abikaasa Piret Järvis-Milderiga Foto: Viktor Burkivski

Aastahitt 2018 edetabelis kodumaiste lugude seas üheksandale kohale platseerunud Egert Milder tunnistab, et on suur nublu austaja. “See, kus ta praegu on, ta on täiesti selle vääriline. Väga vähe on sellist arutut mulli tema ümber. Kõik on õigustatud, ta on tõeline superstaar praegu. Sellist tähelendu on super äge vaadata. Kui ta tekste lugeda, on väga arukas inimene. Mulle endale läheb korda, et tema visuaal ja sõnum läheb hästi kokku,” ütleb ta.

Milder paljastab, et nublu, kusjuures oli ühes Slippery Slope’i (Milderi bändi - toim.*) muusikavideos näitleja. “Loo “Circle” muusikavideos ta kehastas mind!” ütleb ta. 

Nublu on Milderi sõnul ka tema playlist’is täiesti olemas. ““TMT, “öölaps” ja “Mina ka” - kõik need mis tulid, kohe hakkasid meeldima. Ta nii hästi tabab seda, et tema kuulajaskond on suur ja tema muusika läheb inimestele korda. Mis veel parem: see muudab midagi!” arvab mees. 

“Ja nagu täna siin Raadio 2 aastahiti saates öeldi ka, see on inimestele andnud sõnavara juurde, mis on fantastiline, kui muusika suudab seda teha, see on ainult hea. Mulle hullult meeldib, mis ta teeb ja ma loodan, et ta suudab jätkata seda heal rajal, andes kogu aeg natukene rohkem, uut ja huvitavat. Ainult tuult tiibadesse, mina puhun tagant!” ütleb ta. 

Evestus: järgmine aasta tulevad nublult veel suurmad hitid

Ott Evestus Foto: Martin Ahven

“Eesti laulul” suuremat tuntust saavutanud Ott Evestusel jagub samuti nublu kohta ainult kiidusõnu. “Ma arvan, et väga hästi ja õigesti ajab oma asja, niimoodi tulebki seda teha. Ta nägi seda kohta, et kõik üritavad ja proovivad, temal tuli mõte, et oh, teeks ka, aga hästi!” arvab ta. 

“Ta tuli ja tegi, ma olen 100% tema poolt. Tundub, et ta naudib ka seda, see on puhas kuld, andku ainult tuld! Ma loodan tõesti, et see aasta on andnud talle nii palju motivatsiooni juurde, et järgmine aasta saab ta keerata täiesti viimase vindi peale asja,” innustab ta.

Evestuse sõnul ei tule talle üllatusena, et nublu sel aastal eesti muusikamaastiku vallutas. “Ei tule üllatusena, sest kogu see räpi on üle kogu maailma kogu aeg kasvanud. Minu jaoks oli üllatus see, kui ma käisin viis aastat tagasi Tokyos ja seal oli räpp kõige kõvem sõna. Pärast seda ma sain aru, et kui see seal on juba nii kõva sõna, siis see võtab kogu maailma üle nagunii. Mõminaräpp on lihtsalt evolutsiooniline punkt, kuhu see asi on jõudnud ja see liigub kindlasti edasi,” usub ta. 

Muusiku sõnul ongi praegu pead tõstmas alternatiivsemad muusikaliigid. “Näiteks räpiliigid, mis on eriti kurjad ja julmad, saavad popimaks. Mulle eriti meeldib selle punt nagu “Horror”, kes ka eelmise aasta alguses ilmus välja ja praeguseks on nad koostööd teinud juba The Prodigyga ja teiste kõvade nimedega. Räpimaastikul on see nublu täielik vastand muidugi, seal ei ole mingit mõminat, ainult karjumine ja röökimine ja endast väljaminek, aga siiski on see räpist tulnud. Räpp on nagunii praeguse aja rokkmuusika, mis noortega räägib, noored saavad sellest aru. See ongi oluline. Räpp on sama oluline kui rokkmuusika 20 aastat tagasi,” arvab ta. 

Evestuse arvates ei ole küsimustki, et nublu ka järgmine aasta eesti muusikamaastikul kõva sõna on. “Paar hitti, mis ta on see aasta teinud, ta on nendega nii tugevalt ennast kinnitanud. Ta peaks väga laisaks minema, et järgmise aasta jooksul pildilt ära kaduda. Ma arvan, et ta on sellises kohas, kus ta praegu ainult ennast ületada tahab, ma usun, et ta on võimeline palju enamaks, ta saab ise ka sellest aru. Järgmine aasta tulevad temalt veel suuremad hitid!” usub ta. 

The Boondocks: meile meeldib tema arrogantsus

Karl Kevad ja Villem Sarapuu ansamblist The Boondocks Foto: Alar Truu

“Üldiselt ma ei salli inimesi, kes on minust populaarsemad, aga nublu on lahe, tema mulle meeldib. Mulle meeldib, et see tüüp istub kodus, paneb YouTube’i video üles ja ongi valmis, see on cool,” avaldab nublu kohta arvamust Aastahiti edetabelis ansambliga The Boondocks viienda koha saavutanud Karl Kevad.

“Mulle tema arrogantsus täiega meeldib, et tal on kõigest nii p*hhui,” lisab Villem Sarapuu, Kevad noogutab kaasa. “Muusika, mida ta teeb, on hästi primitiivne, aga hästi suur. See spekter on väga lai tegelikult.”

“Ka minult on küsitud, kas ma olen nublu,” tunnistab Kevad. “Ma olen muidugi alati jah vastanud, et vestlus edasi käiks,” naljatleb ta.

Poistele ei tule üldsegi üllatusena, et nublu sel aastal kodumaise muusika taevasse tõusis. Pigem on nad üllatunud, et nemad, kui indiebänd, auhindu noppisid. “Popp ja rokk on surnud!” ütleb Kevad. “Meie muss on surnud, me oleme tüübid, kes üritavad nagu hauast välja roomata oma muusikaga” naljatleb Sarapuu. 

“See, et nublu on aasta artist, on loogiline. Maailm ongi internetikeskseks muutunud,” arvab Kevad. “Nublu võiks nüüd vinüüli välja anda, see oleks lahe!” pakub ta räpparile ideid. 

Poiste unistus on koos nubluga aga koostööd teha. “Ma loodan, et me teeme temaga kolläbi, siis me mõlemad tõuseme lendu,” ütleb Kevad. “Aga kui nublule otseselt midagi soovitada järgmiseks aastaks, siis ma arvan, et ta peaks täpselt seda tegema, mida ta teeb. Mitte millegi peale mõtlema, sest see töötab. Meie teeme täpselt samamoodi, me kunagi ei ole mõelnud, mis nüüd läbi läheks või kas peaks selle loo niimoodi kirjutama,” sõnab Sarapuu. 

Johanna Eenma: ta ei pressi ennast esile ja see ta edukaks teebki

I Wear* Experiment solist Johanna Eenma Foto: Martin Ahven

Ansambli I Wear* Experiment solist Johanna Eenma, nagu teisedki, jagab nublu kohta vaid kiitvaid sõnu. “Minu meelest nublu on ülituus nähtus ja see, et ta on aasta ajaga saavutanud midagi rohkemat, kui meie viis aastat vaevlenud bändikene, siis see on üliäge. Ma laulan alati autos tema lugusid kaasa ja hoian temale pöialt!” ütleb ta. Seejuures täpsustab lauljatar, et ta ei ole nublu peale kade. “Meil on hoopis erinevad teekonnad,” kinnitab ta. 

“Ta on nii aus, samas ta tabab naelapea pihta ja temaga saab samastuda. Ta tuli lihtsalt nii loogiliselt, siin ei olnud midagi kaheldagi. Ta tuli ja vallutas. Siin ei ole isegi mingit kadedust, ma ei ütle seda viisakuse pärast või bürokraatliku noodiga,” sõnab neiu. 

“Ta on lihtsalt väga aus tüüp. Teda ei koti need asjad, mis väga paljusid meist kotib, temas ei ole näha seda, et “ma hullult tahan ja püüan” ja see on jube mõnus! Kui sa oskad vaba käega joonistada, siis see joone lõtvus ja vabadus on kohe ära näha. Tema puhul on seda minu arust näha,” kiidab ta.  Eenma arvates ongi tänapäeval muusikamaastikul läbi löömiseks vaja vähem ennast igale poole pressida, ennast iga hinna eest püünele tirida.

Soovitusi nublu tähelennu jätkumiseks lauljal jagada ei ole. “Kui keegi talle üldse hakkab midagi soovitama, siis kõik läheb p*ersse, tehku seda edasi, mida ta teeb! Muidu ta ei oleks praegu siin,” arvab ta.