Ansambel Trad.Attack!Foto: Renee Altrov
Inimesed
30. detsember 2018, 20:31

Aastahiti pronksmedalist Trad.Attack!: ega me rohkem ei lootnudki kui kohta esikümnes

Täna tegi Raadio 2 teatavaks lõppeva aasta top 40 kodumaist ja välismaist hitti. Kodumaiste lugude edetabelis saavutas kolmanda koha selle aasta megastaari nublu järgi Trad.Attack! looga “Lell’o”. “Tunne on hea ja tuju on mega! Oleme üllatunud. Meil on väga ägedad fännid!” kirjeldab Jalmar Vabarna bändis valitsevaid tundeid.

“See, et “Lell’o” nii kõrge koha sai, on ainult meie fännide süü!” naljatleb Vabarna. Mehe sõnul on nad kolmanda kohaga aastahiti tabelis väga rahul ning kõrgemat kohta ei olekski julgenud soovida. “Tänavu on väga palju nii-öelda megahitte tehtud ja ega me rohkem ei lootnudki kui kohta esikümnes. Aga publikuhääletused võivadki üllatada, see, kes suudab oma tõelised fännid mobiliseerida, sel läheb hästi,” räägib ta. 

Võidulugu sündis tänu õele

Vabarna sõnul on auhinnad ja tunnustamised ikka toredad, kuid olulised ka bändi kasvamiseks ja edasiliikumiseks, kuna auhindadega kaasneb muidugi alati palju kajastust. “Me vist pole nii diibid (sügavad - toim.) kunstiinimesed, et end kogu mainstream (peavoolu - toim.) maailmast ära lõikaks. Pigem üritamegi pärimusmuusikaga peavoolutajatega võidu joosta ja tõestada, et kui ise naudid seda, mida teed, siis leiad ka kaasteelised,” tõdeb ta.

“Lell’o” sündis Vabarna sõnul tänu tema õele Janele. “Istusime õega vanemate kodus ja õde ütles, et tal on üks hea laul keele peal, mispeale mina selle kohe telefoniga salvestasin. Mõniaeg lasin sel lihtsalt tiksuda ja siis ühel ilusal õhtul võtsin kitarri ja hakkasin looperiga miskit mõtlema. Põhikäigud said kodukeldris valmis tehtud ning edasi liikusime looga juba bändilaagris,” meenutab ta.

“Lell’o” on eriline ka seetõttu, et lisaks Sandrale, löövad seal lauluga kaasa ka Jalmari õde ning ema. “Otsus kutsuda eeslauljateks õde ja ema sündis spontaanselt. Kuna meie idee on ikka kasutada Eesti pärismusmuusika arhiivisalvestisi, siis nüüd olime olukorras, kus pidime salvestuse ise tegema. Ema ja õde said väga hästi hakkama ning see tuli väga autentne välja,” kiidab Jalmar. “Ja siis otsustasime nad ka singli kaanefotole kutsuda ning mine tea, äkki tulevad järgmisele kontserdile ka!” õrritab ta. 

Lõppenud aasta oli kihvt nii eraeluliselt kui tööalaselt

Vabarna sõnul oli 2018. aasta nende bändi jaoks väga eriline. “Mängisime palju: tegime aasta alguses päris esimese ja üsna pika Eesti tuuri mängides igas maakonnas, lisaks esitlesime oma uusimat “Kullakarva” albumit paljudes välisriikides. Põnevamad neist Jaapan, Egiptus, Hispaana, Malta ja Šveits. Ja nüüd oleme otsapidi Austraalias!” rõõmustab ta. 

“Loomulikult andsime ka uut muusikat välja, singlid “Lell’o” ja “Lubadus, ning avasime oma bändi fännitoodete poe Tallinnas Telliskivis,” lisab ta. 

Vabarna nendib, et lõppev aasta oli eriline ka eraelulises mõttes. Teatavasti sündis tänavu juulis Sandra ja Jalmari esimene laps: poisslaps, kes kannab imekaunist nime: Villem. Lisaks Vabarnatele sündis esiklaps ka bändi trummaril, Tõnu Tublil. Tubli ja tema elukaaslase Pille-Riin Lillepalu esiklaps sündis 20. detsembril. Tegu oli samuti poisslapsega ning nimeks sai värske ilmakodanik Teodor. Eks saavadki bändikaaslaste ja heade sõprade pojad koos mängida ja üles kasvada!

Järgmisel aastal tuuritatakse nii Kanadas kui Siberis

Järgmiseks aastaks on bändil juba plaanid paigas: 8. veebruaril antakse suur kontsert Alexela kontserdimajas, kus mängitakse Eesti publikule viimast korda algusest lõpuni ette “Kullakarva” album. “Pärast seda veedame aega proovilaagrites ja stuudios ning loome uue albumi muusikat,” lubab Jalmar. 

Uue hooga jätkub veebruaris ka bändi välistuur: alustatakse Kanadast, märtsis sõidetakse Siberisse Krasnojarskisse ning seejärel antakse põhjanaabrite Soomlaste juures kolm kontserti. 

Kurvastava uudisena teatab Jalmar, et 2019. aasta suvel kodumaal kahjuks ühtegi avalikku kontserti ei anta. “Suvi möödub meil samuti välismaal tuuritades. Kõige põnevam reis viib meid Malaisiasse, kus toimub Rain Forrest World Music festival. Kui kõik hästi läheb, mängime Eestis veel aasta lõpus ühe kontserdi,” ütleb ta. 

Hetkel on bänd aga Austraalias, välja arvatud trummar Tõnu Tubli, kes äsjasündinud beebi juurde jäi. Teda asendab trummar Ahto Abner. Bändil on selja taga juba kolm esimest kontserti. Need on kõik toimunud suurel ja väga omanäolisel Woodfork Folk Music festivalil, mida külastab kuue päeva jooksul enam kui 120 000 inimest!” tunneb Jalmar uhkust. 

“Kängurusid me veel näinud ei ole, aga Austraalia tuur kestab meil 15. jaanuarini. Kõik, kes tahavad näha, kuidas meil läheb, neil soovitame jälgida meie Instagrami ja Facebooki lehte,” lõpetab Vabarna.