Vitali Kalojev (62). Foto: Vida Press
Maailm
29. detsember 2018, 08:05

UUS ALGUS: omakohtu korras lennujuhi tapnud mehe perre sündisid kaksikud (24)

Meedias surmaingliks kutsutud osseet Vitali Kalojev pussitas 24. veebruaril 2004. aastal Šveitsis Klotenis surnuks Skyguide’i lennujuhi Peter Nielseni, kelle süül hukkus 2002. aasta 1. juuli hilisõhtul toimunud lennukatastroofis 71 inimest. Nende seas olid ka Kalojevi abikaasa ja kaks last. Pärast vanglast vabanemist võttis Kalojev noore naise, kes sünnitas talle 25. detsembril kaksikud, poisi ja tüdruku, vahendab Blick Online. 

Vitali Kalojev selgitas, et tappis lennujuhi sellepärast, et kõik võimalused seaduslikul teel õiglust saavutada olid ammendunud. „Ma arvan, et igal niisugusesse olukorda sattunud inimesel on õigus oma kätega kohut mõista,“ teatas Kalojev 2007. aastal pärast Šveitsi vanglast vabanemist.

Tõepoolest, saatus oli katastroofi ajal Barcelonas arhitektina töötanud Vitali Kalojevi vastu karm. 2002. aasta 1. juuli hilisõhtul kaotas ta DHLi veolennuki Boeing-757-200 ja Vene reisilennuki TU-154M kokkupõrkes Lõuna-Saksamaa kohal šveitslaste kontrollitavas õhuruumis 44aastase naise Svetlana, nelja-aastase tütre Diana ja 10aastase poja Konstantini. Kokku sai katastroofis Šveitsi piiri lähedal Überlingeni väikelinna külje all surma 71 inimest, sealhulgas 49 Venemaalt Baškortostanist Hispaaniasse Barcelonasse preemiareisile sõitnud koolilast.

Uurimine näitas, et Šveitsi lennujuhtimiskeskuse Skyguide töötaja, taanlane Peter Nielsen sai lennukite kokkupõrkekursile sattumise kohta häire 44 sekundit enne kokkupõrget. Ta andis Vene reisilennuki piloodile korralduse laskuda, kuigi lennuki hoiatussüsteem soovitas tõusta. Automaatse laskumiskäsu andis ka DHLi veolennuki juhtimissüsteem, mistõttu kokkupõrge oli vältimatu.

Kalojev käis õnnetuskohas ja lennukirususid nähes küpses tal peas plaan süüdlane üles otsida ja teda karistada. Šveitsi kohus mõistis Kalojevi tapmise pärast kaheksaks aastaks vangi. Hiljem lühendati karistust viie aasta ja kolme kuuni. Šveitslased pidasid kohtuotsust leebeks. Kalojev vabanes vanglast 12. novembril 2007, kui oli ära kandnud kaks kolmandikku karistusest, ja lendas Šveitsist Moskva kaudu Põhja-Osseetiasse. Kodumaa võttis ta vastu kangelasena. Juba Moskva lennuväljal olid Kalojevil vastas noorteühenduse Naši liikmed, kes nimetasid teda tõeliseks meheks. Põhja-Osseetias Beslani lennuväljal tervitas Kalojevit vähemalt 1000 juubeldavat inimest.

2013. aastal abiellus Vitali Kalojev endast 22 aastat noorema Irinaga, kes tänavu 25. detsembril sünnitas kaksikud. Mehe sõnul on tema elul nüüdsest taas mõte.

2017. aastal tuli ekraanile Vitali Kalojevi loo ainetel tehtud mängufilm „Kõik, mis juhtub pärast“ (“Aftermath“) Arnold Schwarzennegeriga peaosas.