Mendi-Anna enne ja peale maovähendusoperatsiooniFoto: Õhtuleht
Inimesed
27. detsember 2018, 17:52

50 NIPPI | Kaalukirurgia – moenarrus või hädavajalik protseduur?

Mis on kaalukirurgia? On see moenarrus või hädavajalik protseduur? Enne kui otsustad, siis loe mida arvavad asjast The Health Clinic kirurgid - isa Rein Adamson ja poeg Martin Adamson, kes teevad aastas üle saja kaalukirurgilise operatsiooni.

"Mina arvan, et endale tuleks selgeks teha suisa paarkümmend tõsiasja," ütleb kirurg Rein Adamson. "Me saame anda inimestele enesekindlust, anda tagasi kena välimuse ja ka tervise, kuid ma ei väsi rõhutamast, et kirurgia on abistaja, mitte probleemide lahendaja. See on põhjalik elumuutev otsus“.

Doktor Rein Adamson oli üks esimesi, kes 14 aastat tagasi Eestis kaalukirurgiaga algust tegi. Siin ka tema mõtteterad ja vastused enim esitatud küsimustele: 

Kirurgia on viimane samm, kui trennidest ja dieetidest ei piisa - esmalt ikka treener ja toitumisnõustaja!

Kui kehamassiindeks (KMI) on kriitilisel piiril 30-40 ja üle ning sellega kaasneb ka mõni teine haigus, näiteks diabeet või kõrgvererõhutõbi, siis tasub kaaluda kirurgilist sekkumist.

Ülekaal soodustab arterite lupjumist, põhjustab kõrgvererõhutõbe ja südamelihase infarkti. Välja kujunevad liigeseprobleemid, madalast  enesehinnangust rääkimata. 

Raske ülekaal röövib inimestelt mitmeid eluaastaid.

Esmane kirurgi konsultatsioon selgitab välja vajaduse ja operatsiooni liigi. Konsultatsiooni eesmärk on rääkida kõikidest plussidest ja miinustest ausalt.

Hirmud tulevad teadmatusest ja see on loomulik.

Kaalukirurgias on kasutusel mitmeid erinevaid meetodeid, kõige levinum on hetkel maovähendusoperatsioon ehk sleeve operatsioon, kõige leebem variant on maoballoon.

Operatsiooni järel on toiduainete ja kalorite imendumine piiratud, mis tähendab isu vähenemist ja kehakaalu langust. Sõltuvalt meetodist on vajalik tarbida ka elukestvalt vitamiine ja mineraalaineid. 

Kui inimesel ei ole suurt magu, ei ole tal ka pöörast isu.

Diabeedist vabanemise tõenäosus on kuni 70%

Kaalukirurgia on vastunäidustatud neile, kellel on probleeme alkoholiga ja samuti psühhiaatrilisi haigusi põdevatele inimestele.

Kaalukirurgia on elukvaliteedi kirurgia, kus liigseid riske ei võeta.

Operatsioon kestab 1- 1,5 tundi, haiglasse jääb patsient tavaliselt kaheks ööks.

Operatsiooni trauma on väike - viis pisikest auku. Aktiivne liikumine tuleb paranemisel ainult kasuks.

Taastumine on üldjuhul kiire, patsient naaseb tavategevuse juurde paari nädala jooksul.

Esimesel paaril nädalal tuleb tarbida vedelaid toite, et vältida tüsistusi. 

Kõige raskemad on kaks opijärgset nädalat.

On kaks asja, mida jälle teha ei tohi – üle süüa ja alkoholiga patustada.

Aktiivsest sportimisest peab hoiduma kuus nädalat.

Kõik patsiendid saavad kindlasti toitumisnõustamist enne ja pärast operatsiooni ning liikumisplaani esimeseks kuueks kuuks.

Füüsilise aktiivsuse korral saavutavad patsiendid silmaga nähtavaid tulemusi veelgi kiiremini ja on ka kordades õnnelikumad.

Kaalukirurgia teeb terveks ja korrigeeriv kirurgia õnnelikuks, need kaks käivad käsikäes.

Ootejärjekorrad on minimaalselt üks aasta juhul, kui see on tasuta, erakliinikus on protseduur loomulikult tasuline ja ootejärjekord üks kuni kaks kuud. 

Keskmine operatsiooni hind on viis tuhat eurot.

Kindlasti paraneb oluliselt inimese elukvaliteet ja pikeneb eluiga.

NB! Kaalukirurgia ilma harjumusi muutmata ei ole imeravim. See on põhjalik elumuutev otsus.

Tuntud inimestest pole maovähendusoperatsioonist saladust teinud blogija Mari-Leen Albers ja seriaalinäitleja Mendi-Anna ehk Anna Jankelevitš.

Mari-Leen Albers enne ja pärast maovähendusoperatsiooni Foto: Õhtuleht