Peeter JõgiojaFoto: Aldo Luud
Saund
27. detsember 2018, 16:27

Peeter Jõgioja: Üllar laulis ühegi pretensioonita kaheksa tundi jutti, kuni viimane prominent ära vajus

„Elus jättis Üllar Jörberg vahetu inimese mulje, kes suhtus töösse ülimalt kohusetundlikult. Ta ütles alati, mis mõtles, seega jäid talle nii mõnedki uksed Vene ajal suletuks,” räägib trummar Peeter Jõgioja, kes puutus Jörbergiga esimest korda kokku juba ligi 40 aastat tagasi.

Peeter meenutab, et Jörberg tegi koos tema isa Heldur Jõgiojaga mitmeid projekte ja kontserte. „Ühe albumi tegid nad isegi soomkeelsete lauludega. Juhtusin ka ise mõnes projektis ja kontserdil osalema. Stuudios oli Üllaril komme üksinda laulda ehk lindistamise juures ei tohtinud peale salvestaja kedagi olla. Ju ta keskendus ja elas rolli niimoodi paremini sisse,” sõnab ta.

„Mäletan, et telefonikõned Üllari ja isa vahel lõppesid alati pikkade lähedaste tervitustega, mis teinekord võtsid rohkem aega kui kõne teema ise,” lausub Peeter. „Minu viimane pikem vestlus Üllariga oli pärast isa surma. Küllap tuli vaatama, kuidas mul olukord on. Ajasime paar tundi juttu ja meenutasime vanu aegu.”

Jõgioja sõnul oli Üllar 1990ndatel valmis väga pikalt esinema. „Oli vist Tallinn-Travemünde laevaliini avasõit, kus me mängisime laevamuusikutena tähtsatele ninadele kaheksa tundi jutti. Üllar laulis ühegi pretensioonita, kuni viimane prominent ära vajus.”