Erich KriegerFoto: ARNO SAAR
Saund
27. detsember 2018, 16:05

Erich Krieger: Üllari professionaalsus võitis isegi nende südamed, kes temasse alguses üleolevalt suhtusid

„Üllari peale mõeldes ei mõelnud sa kunagi ta vanuse peale. Ta oli igihaljas, temaga sai kõigest rääkida. Ei saa olla, et ta on läinud, ta on kogu aeg meiega olnud. See on uskumatu. Nüüd taipame, et ta oli võimas vend,” lausub Üllar Jörbergi ametivend Erich Krieger.

„Mulle meeldis alati Üllari ülim optimism. Tema suurim kuulsus tuli keskeas, kuigi ta laulis meeletult pikalt – arvan, et tema lauljakarjäär kestis vähemalt 60 aastat. Jörbergi professionaalsus võitis isegi nende südamed, kes temasse alguses üleolevalt suhtusid. Pole naljaasi, et teda saates „Su nägu kõlab tuttavalt” järgi tehti, ta oli vägev tegija,” sõnab Erich.

„Väga paljud lauljad pidasid väikseks miinuseks, et Üllarile meeldis laval esitada versiooni, kus fonogramm kõlas koos lauluga. Tihti marssis ta helitehniku juurde ning ütles, et pangu tema häält natukene juurde, kuigi Üllari hääl kõlas juba nagunii. Vaidlesin temaga sel teemal ikka, aga ta ütles, et kogu maailm laulab niimoodi,” räägib Krieger.

Erich sõnab, et kui tema võtab esinemisi vahel väikse huumoriga, siis Jörberg oli alati ülimalt professionaalne. „Kui paljud võtavad kontserte suhtumisega, et tuleb väike esinemine, siis temale oli lava püha. Ta oli alati lavakostüümis, mitte tänavariietes ning ta tahtis alati nooruslik olla,” meenutab ta. „Üllar on legend laval ja muusikas, kes laulis peaaegu kõikide Eesti kuulsate lauljatega. Kui ta lavale tuli, siis ta oli kangelane. Ta oli võitleja, ta oli lõvi,” kiidab mees.

„Suhtlesin Üllariga viimati siis, kui ta sai 75, helistasin talle. Mina helistasin talle muidugi rohkem. Temaga oli alati huvitav teatud teemadel rääkida, sest tal oli alati eri arvamus. Ta ei olnud inimene, kes kõigega nõustus,” ütleb Krieger. „Ta kiitis alati Tom Jonesi, kes oli tema suur eeskuju ja lemmik. Nad olid praktiliselt sama vanad poisid, Üllar oligi Eesti oma Tom Jones.”

Krieger ei kuulnud Jörbergi kunagi tervise üle kurtmas. „Oli periood, mil ta pidi Eestist ära sõitma ja keerulised probleemid maha jätma. Arvan, et ta ise tundis siiski, et kuulub Eesti rahva juurde. Milleks kuskil mujal mammonat otsida, sel pole mingit mõtet – on see väike Eesti nagu on, aga ta on armas ja meie. Ta kurtis ainult nii palju, et ei saa teha trikke, mida nooruspõlves tegi. Ta võis varem käte peal kõndida või kätel tund aega seista, võib-olla oli see vorm veidike kehvem. Kuid spagaati tegi ta ilmselt viimse tunnini,” muheleb Krieger.