Vello TellissaarFoto: Aldo Luud
Inimesed
27. detsember 2018, 15:06

Vello Tellissaar: „See oli avalik saladus, et Jörberg ei laulnud otse.“ (95)

„Ainult siis saad taluõuel kontserdi teha, kui otse laulad,” kostis muusikamänedžer Vello Tellissaar Üllar Jörbergile, kui artist tema Pärnaõie talus vabaõhukontserti anda soovis. Nõudmise peale otse laulda turtsunud Jörberg pahaselt: „Mis vahet seal on, laulan otse või mitte? Ma olen ise need lood ju sisse laulnud!”

Tellissaare süda ei soojenenud – laulad otse või üldse mitte! Kaup jäigi tookord katki. „See oli avalik saladus, et Jörberg ei laulnud otse,” tõdeb Tellissaar, et seda väikest fakti teadsid Tartu muusikute ringkonnas kõik, kes vähegi asja vastu huvi tundsid. „Teinekord tõusis sellest pahandustki, kui publik otselaulmist ootas, aga Jörbergi laul jälle fono pealt tuli.”

Ehkki taluhoovi kontserdist asja ei tulnud, oli läbirääkimiste voor ülimalt pidulik. Jörberg tuiskas oma majasuuruse Hummeriga kohale, kutsus mänedžer Tellissaare lahkelt autosse ja säras päiksega võidu. Uhkusest. „Talle väga meeldis oma Hummerit näidata,” muheleb Tellissaar, et Jörbergi näoilme kõneles üht: „Vaata, mis auto mul on!”

Edev olnud Jörberg küll ja sestap nägi ka väärikas vanuses vägagi trimmitud-kammitud välja. Vunts ja lehvivad juuksed olid võõbatud toon-toonis abikaasa Estri kiharatega – sitikmustaks.

„Jörberg käis juuksurikoolis juukseid värvimas, vuntse ka – seal sai ju odavamalt kui salongis,” räägib Tellissaar ja lisab, et viimastel aastatel, kui Jörbergi pealael juuksed hõrenema hakkasid, lasi ta üle värvida ka kiilaneva peanupu. Et soeng oleks laitmatu.

„Ta oli ikka väga hoolitsetud vana,” tunnustab Tellissaar Jörbergi šikki välimust, mis kuidagi mõista ei andnud, et Jörbergi passis on sünniaastana kirjas aasta 1941. „Vaatasid peale ega saanud arugi, kui vana ta tegelikult on: igati trimmis tegelane!”