Ivo LinnaFoto: Erki Pärnaku
Inimesed
27. detsember 2018, 15:17

Kaks nädalat tagasi Üllar Jörbergiga kohtunud Ivo Linna: „Soovisime head vana aasta lõppu ja ta veel ütles, et peame vastu ja hoia ennast!“

Kolmapäeval, teisel jõulupühal, meie hulgast lahkunud Üllar Jörbergi tundis Ivo Linna juba aastast 1969. „Ega me niimoodi koos puuda soola pole ära söönud. Eks me teretuttavad olime,” sõnab Linna.

Viimane kokkupuude Jörbergiga oli tal aga alles hiljuti, veidi vähem kui kaks nädalat tagasi ja siis soovisid muusikud teineteisele kaunist vana aasta lõppu. „Tartus Tasku keskuse raamatupoes ja ta oli oma naisega seal. Rääkisime natukene juttu ja soovisime head vana aasta lõppu ja ta veel ütles, et peame vastu ja hoia ennast. Sellised tavalised meievanuste inimeste soovitused. Ja nii ta läks, see oligi viimane kord,” meenutab Linna viimast kohtumist.

„Eks meie kohtumised olid väga juhuslikud. Mina teadsin teda aastast 1969, kui ta laulis juba Tartu restoranides ja seal Kaunase varietees. Kuna mina olin kah pillimees, siis sellises väikeses armsas linnas nagu Tartu ikka puutud kokku,” sõnab Linna.

Eelmine kord kui muusikud kohtusid, oli pea kaks aastat tagasi, kuid sellegipoolest meenutab Linna teda hea sõnuga. „Soe südamlik inimene ja tema suust lipsanud naljakad ütlemised, need liiguvad rahvaluulena edasi.”

„Ta tegi seda asja, mida ta armastas ja tegi seda südamega. Ta ei hüpanud üle oma võimete varju," leidub Linnal vaid ilusaid sõnu. „Ja kuna ta tegi seda tõesti hingestatult, siis temal oli palju publikut ja see publik jääb teda taga leinama.”

Üllar Jörbergile mõeldes tuleb Linnale esimese asjana meelde laul „Reisin” koos Silvi Vraidiga.