EI!!!Foto: Photo 12 / Alamy
Saund
29. detsember 2018, 16:31

Õhtuleht esitleb! Aasta halvimad laulud 2018! (23)

Aasta hakkab vaikselt taas täis tiksuma ja jälle on aeg võtta ette eelmise aasta Eesti muusika tippsaavutused ja panna nad edetabelisse.

Seekord on meil tabelisse kandideerimas nii palju huvitavaid lugusid, et peame siinkohal esmalt valmistama ka virtuaalse autahvli lauludele, kelle autorid pingutasid küll meeletult, kuid päris nii halvad ka polnud.

Eelmise aasta tabelit vaata SIIT!

Üleeelmise aasta tabelit vaata SIIT!

Muuhulgas jäi seekord valikust välja Marco Tasane, kes küll üritas laulus "Banaani-Banaani" võluda fraasiga "päevitab kanaalis, aga väldib anaali."

Samuti jäi esmakordselt välja Põhja-Tallinna hirm Wild Disease, kellel oli küll südikad koostööprojektid Cityflash feat. Laury-Ly, Indrek Ventmann ja Wild Disease ja Põhja-Tallinn feat. Koit Toome. Laulud olid piisavalt hirmsad, aga Wild Disease on suur mees ja tal on palju fänne, mistõttu seekord jäi tabelipidajatel puudu elementaarsest ajakirjandusjulgusest.

Samuti jäi seekord tabelist välja ansambel Respekt, eelmise aasta võidubänd. Seda eelkõige seepärast, et mulluse võidu järel pommitas Kodutunde produtsent Kristi Nilov Õhtulehe toimetust vihaste kirjadega, kus nõudis tabeli koostaja väljaandmist. Minge vaadake kindlasti võimalusel filmi Respektist, muidu Nilov ei jätagi meid rahule :(

Muidugi oli tänavu tegu tõelise mõminaräpiaastaga, mistõttu valmis seinast seina üllitisi igasugu magamistubade seinte vahel. Esmalt kummastav laul tussudest ja nokudest.

Ja muidugi tõusis Eesti lavalaudadele maailma kõige armsam meeslaulja Uudo Sepp.

AGA NÜÜD SIIS TABELI JUURDE!

KOHT 10: Dark Velvet - Kiisu-miisu

Tegelikult pole see laul siin tabelis seetõttu, et ta on halb. Mingid lood on juba nii halvad, et nad on head ja Dark Velvet on kindlasti ära tabanud selle tõelise konksu, kuidas ühendada kaks polaarsust ja luua tõeline muusikaline fuusion-reaktsioon. Video eest täiesti siirad 5+ ja lisaks ka kiitus, et tõeliselt ilgest originaalversioonist väga okei asi kokku sai. Muide, kui originaalkiirusel ei tundu video piisavalt hull, siis soovitame Youtube'st valida kas 0,75- või 1,25-kordne kiirendus.

KOHT 9: DJ Heiki - Metsamaja

Juba selle tabeli residendiks saanud DJ Heiki võitis esimesel aastal kuldse auhinna, kuid mullu jäi napilt esikolmikusse. DJ Heiki võttis seejärel tabeli koostajatega ühendust ja tundis muret, et tahaks ikka võita. Vabandust, Heiki, ka seekord jäi napilt puudu. 

Samas on kõik osad olemas - minimalistlik video, laul räägib mõistagi pidudest ja mainitakse ära ka Katrin Lust, kes tuleb ja teeb ohjeldamatust saunaorgiast loo. Kujutluspilt Hillar Kohvist mullivannis paneb ilmselt kõigi fantaasiad tööle.

KOHT 8: Hillar Kohv ja Ergo - Aiamaja (LIVE)

Et kujutluspilt Hillar Kohvist mullivannis veel alla ei annaks, siis nüüd on aeg ära vaadata ka Hillari üritus kevadiselt suurelt simmanilt. Laul on tegelikult aastaid vana, aga see laul saab kindlasti aasta kõige omapärasema laiv-esituse autasu. Kui valitakse järjekordne aasta liberaal, siis ilmselgelt võiks üks soosikuid olla just Kohv, kuna selles videos näitab ta erakordselt liberaalset suhtumist taktimõõtu, nootidesse ja koreograafiasse. 

KOHT 7: Sic - All You Brothers

Kristlikud noored võtavad kätte ja teevad armsa video, et kui toredad on neil tuttavad ja noormehed. Mis saaks valesti minna? "Mart, You are peacemaker, footballmaster, rulebreaker" või "Andrei, Jesus is coming your way". Ses suhtes igati tore teada, et kui lähed kogudusse, siis on seal ilusad neiud, kes räpivad ka...

KOHT 6: Õige Valik - Mamma Maria

Eesti süldibändide valem on olnud aastaid võtta nostalgiline (või lihtsalt slaavi) tantsuhitt ja kütta sellele eestikeelsed sõnad taha ja käia maalaulupidudel inimesi hullutamas. Vahel läheb aga väga halvasti ja just nii läks ka Ricchi e Poveri kultuslaulu väänanud Õigel Valikul (sobiv nimi, btw).

KOHT 5: NIAACHE feat. Mohiito - Meeletu suveöö

Laul, millest peegeldub tõelise suvesuhte arhetüüp.
Naine: "Miks ma pole sulle ainus? Mulle aitab."
Mees: "Aga suveöö on nii meeletu!"
Naine: "Ah, ole nüüd, sul on naine kodus."
Mees: "Ole nüüd, ärme mõtle homsele."
ja nii edasi.

Suvi ilma pseudokariibiromantikata pole vist Eestis enam mõeldav.

KOHT 4: Arctic Madness 2 - Tule Tantsima

Laul, millest peegeldub tõelise Eesti perekonna arhetüüp.
Mees: "Miks sa näägutad? Ma hakkan jooma!"
Naine: "Hakka jooma jah, kes siis remondi ära teeb, kes lastega tegeleb?"
Kõik koos: "Ah, täna on reede, joome ja tantsime, poogen need igahommikused tülid, remontimata kodu. Küll tuleb "Kodutunne" ja kui joomise ajal liiga hoogu lähme, siis politsei ka."

Koht 3: Black Velvet "Väravad" ja Stupid F & HASH "Peatumatu"

Tegelikult oleks "Peatumatu" jäänud tabelist ilmselt välja ja "Väravad" oleks kuskil tagapool, aga koos suudavad kaks spordilugu tõusta suisa kolmandaks. Eestis on üritatud spordilaulu leida juba aastaid - ainus edusamm on "Jalgpall on parem kui seks", aga siis üritas kunagi FC Flora lüüa käed Ivo Linnaga, kes muidugi võtab vastu kõik pakkumised, aga lugu tuli umbes selline, et kui seda DJ staadionil mängima pidi, siis tõmmati heli tugevalt maha.

Paar aastat tagasi korraldas EOK konkursi Eesti spordilaulu leidmiseks. Spordilaul leitigi, aga siis ilmselt kadus ka ära, kuna seda pole siiani keegi enam kuulnud. Sellega võiks aru saada, et ükskõik millise laulu sa mingiks spordivõistluseks teed, siis Eesti jalgpallil kõlab Smilers, suurel jalgpallil White Stripes "Seven Nation Army" (kogumaailmse tabeli top10-sse jõuaks kindlasti ametlik jalgpalli MMi laul, mida õnneks vist keegi kuulnud pole) ja suure võidu tähistamiseks Queen "We Are The Champions". Pole mõtet üritadagi, aga...

Ja nüüd siis üritati, las need laulud räägivad enda eest. Eriti see "Väravad", oeh...

KOHT 2: Popstaar Raits - Raha eest

Popstaar Raits oli ka mullu teine ja taaskord jäi napilt-napilt Tartu pulmaisa-laulumehelt esikohast puudu. Raits on täielik fenomen! Kunagi esines Viljandi Pärimusmuusika aidas maailmakuulus kõrilauljanna ja pärast kontserti ütles mulle üks ilus tüdruk, et ma ei mõista seda muusikat, kuna mul pole vagiinat. Mida mul seekord pole, seda ei oska ka öelda, aga ma ei suuda tõesti mõista, kuidas valdab Raits täiesti ainulaadset lämbumislaulmist. 

Video hiilgab enda spartalikus lihtsuses ja uskuge mind, siit tuleb staar! Raits on ka sellest ise aru saanud ja teatanud, et tema esinemised Tartu kurikuulsas Sodiaagi baaris on lõppenud, kuna teda ootavad ees suuremad lavad. Tuult tiibadesse, Raits!

KOHT 1: Shanon - Nüüd on see käes

Jah, see oli see aasta, kus kõik räppima hakkasid. Ka kõige mesisem lemberokibänd Eestis - Shanon. Shanoni fenomen on alati olnud huvitav, kus on karmi olekuga trummar, kes võib end sageli neidudele tutvustada lausega: "Tere, ma olen Shanoni trummar."

Siis on igati armsa naabripoisi välimusega laulja.

Siis on väga edukas fännibaas, mis suutis Shanoni paari aasta eest hääletada Raadio 2 aastahiti tabelis esimeseks, ehkki võidulaul kõlas antud raadiojaama eetris umbes mõned korrad.

Ja nüüd on siis korraga Shanon pahane, sest keegi olla tema kohta midagi halvasti öelnud ja kirjutanud. See pole ju ka Eesti muusikas ainulaadne nähe, sest Wild Disease on juba ansambli 10-6 ajast pühendanud suure osa enda riimidest sellele, kuidas kõik teda kritiseerivad, aga temal on nii poogen, kuigi sellest peab ikka koguaeg laulma.

Lugu algab sellise Olavi Otepalu stiilis kramplik poos kitarriga, ent siis juhtub midagi pöörast. Taavi Immato hakkab räppima:

"Okei, jah, tõesti see hetk on nüüd käes
meil sellest asjast räägivad kõik ilkujad aastaid,
kuidas Shanon fiitis ilmatootja biiti
legevärk sündis ühest õhtust keset riiki
Tiiki lasta pole mõtet -
samas kohas sööme-joome, riime loome,
ikka homme oleks söök laual, lilled haual,
pane põlema kõik halva kriitika
ja küsin veel, et kaua kibe maik on suus, kuid ikka laulan"

Ja sellega sai tabel ka kindla võitja. Palju õnne, Shanon!

P.S. Siinkohal vabandame, et veel on kuulmata Eesti laulu kandidaatlaulud. Eks nendega kohtume järgmisel aastal.