Ott LeplandFoto: Alar Truu
Inimesed
26. detsember 2018, 14:12

Ott Lepland Venemaa talendisaatesse minekust: kui sa ikka vene keelt ei oska, pole sul seal midagi teha (8)

Saates „Vikerhommik“ käis Taavi Libel külas laulja Ott Lepland, kes tegi tagasivaate oma senisele karjäärile. Taavi küsis Otilt, et viimast pole vist väga raske erinevates projektides võistlema saada, mispeale Ott vastas, et talle meeldib püstitada omale eesmärke ja vastu võtta väljakutseid.

„Mul peab alati olema mingi üks siht, mille poole püüelda. Minu jaoks pole tähtis lõppresultaat, vaid pigem see, et etteasted, mis saadetes teen, oleksid sellised, et kui neid hiljem järele vaatan, saan öelda, et ma jäin sellega rahule,“ sõnas Ott.

Uku Suviste lööb teatavasti praegu laineid Venemaa laulusaates „The Voice“. Kas ka Ott on mõelnud, et paneks end proovile mõnes välismaa talendisaates? „Ma otseselt pole seda teekonda jalge alla võtnud. Ma olen käinud esinemas Lätis ja Venemaal ja saanud ikka aru, et kui sa vene keelt ei oska, pole sul seal midagi teha,“ põhjendab Ott, miks ta sinnapoole ei kiika. „Sa võid laulda kui hästi tahes, publik võib olla suu ammuli, aga kui tuleb tähtis mänedžer, kes tahab sinuga rääkida – sina ei räägi vene keelt ja tema ei räägi inglise keelt – siis ongi kõik,“ rääkis Lepland.

Oti sõnul on Uku väga tubli, et on vene keele käppa saanud. „See on seal number üks asi. Seal oskavad väga paljud superhästi laulda, aga kui sa ikka keelt ei oska, pole midagi teha.“ Aga on ju ka „X-Factori“ saated näiteks Inglismaal või Ameerikas. „Seal on jälle väga oluline nüanss, et saatesse tuleksid nii-öelda mehed metsas. See tendents on seal väga tuttav, et teiste riikide superstaarid tulevad proovima, see otsitakse kohe välja ja nad lükatakse kõrvale,“ rääkis Ott. „Kui oled mingis riigis juba kõva tegija, siis ega sa seal saates väga kaugele ei jõua. Seal ongi oluline, et sa oleksid näiteks inimene, kes tuleb maalt, tegeleb hoopis muude asjadega või kellel on mingi lugu. Professionaalseid muusikuid, ma arvan, käib seal tihti, aga neile saadakse jälile ja väga kaugele nad ei jõua.“ Muidugi ei välista Ott, et temagi kunagi mõnesse välismaa talendisaatesse kandideerib, kuid praegu on ta kodumaalgi piisavalt tegemist.

Jõulud möödusid Otil üsna rahulikult. Ta veetis kaks päeva Hiiumaal perega. „Sõime kohe väga palju, jagasime kinke, sai väga palju nalja ja oli soe jõuluõhtu. Andis kohe palju energiat ja uue hooga Tallinnasse tagasi tulla on mõnus, kui oled vahepeal ära käinud,“ rääkis Ott. Viimasel jõulupüha päeval ootas teda aga ees kaks kontserti – üks Käru kirikus koos Rein Rannapiga, teine Pärnus koos Maarja ja Noorkuuga. „Eks ma katsun kahe kontserdi vahel võimalikult vähe rääkida ja puhata. Sõidu ajal olen kuss ja vaatan aknast välja,“ rääkis ta, kuidas end kontsertide vahel jagab.

Aastal 2009 võitis Ott superstaarisaate, kuid muusikamaailmas oli ta tegev juba enne seda, lapsena. Mees meenutas, et omavanused teda koolis muusikategemise pärast ei norinud, kuid vanemate klasside lapsed ütlesid teinekord halvasti küll. „Kui teinekord oli söögivahetund või käisid koridoris, siis puberteediealised näitasid näpuga või ütlesid, et Ott on loll. Ma ei teinud sellest välja, see läks mul ühest kõrvast sisse ja teisest välja. Ma teadsin, et kui oled avaliku elu tegelane, siis on mingid inimesed, kes arvavad, et sa oled loll,“ oli Ott juba lapsena üsna paksu nahaga.

Kui Ott aga staarisaadet võitnud poleks, oleks ta enda sõnul otsinud ilmselt muid viise, kuidas Eesti muusikamaastikule sukelduda. „Minu meelest on sellised saated, nagu „Eesti otsib superstaari“ või „Eesti laul“, väga vajalikud. Need on noortele mittetuntud muusikutele hea hüppelaud ja võimalus ennast tõestada. Need saated võiks jätkuvalt püsida, sest on väga vajalikud ja värskendavad Eesti meelelahutus- ja muusikamaastikku.“ Oti sõnul on vajalik, et aeg-ajalt tuleks noori artiste ikka peale ka.

Kuula täispikka intervjuud Otiga: