Urmas ReinsaluFoto: Tiina Kõrtsini
Poliitika
24. detsember 2018, 18:46

TOP 10 | Poliitikute unustamatud sõnavõtud, mis tekitasid viha, ajasid naerma ja nutma (16)

Käesoleval aastal on poliitikud oma sõnavõttudega pakkunud väga erinevaid emotsioone. Tuleb tõdeda, et rahva südamesse läksid ikkagi need mõtteavaldused, mille poliitikud ütlesid välja spontaanselt, ilma erilise järelemõtlemiseta.
Jüri Adams Foto: Teet Malsroos
  • Nr 10. Jüri Adams: „Ta [Vabaerakond] ei ole surnud, aga on EMOs poolsegases sonivas seisus.“

Vabaerakonna fraktsiooni liige Jüri Adams võttis septembris Tallinna Televisiooni saates „Otse kümnesse“ kokku erakonna tervisliku olukorra. Kuigi Adamsi kriitika oli suunatud eelkõige endisele juhile ehk Artur Talvikule – „Vabaerakond sooritas vabatahtlikult vene ruleti katse. Ta ei ole surnud, aga on EMO-s poolsegases sonivas seisus. Mina pean selleks kuuli pähekihutajaks seda, kui poolteist aastat tagasi valiti erakonna esimeheks Artur Talvik“ – iseloomustab see jätkuvalt poliitjõu praegust seisu. Tülid juhi ümber on kadunud, kuid Vabaerakond on jätkuvalt sonivas olekust, püüdes tähelepanu igasuguste totrate reklaamidega.

Võib-olla Adamsi sõnad läksid ka Talvikule hinge, kes pani oma uhiuuele erakonnale nimeks Elurikkus?

MART SAARSO Foto: ALDO LUUD
  • Nr 9. Mart Saarso: „See asiaat on täiesti sobimatu sinna saali.“

Endine EKRE ridades riigikokku kandideerinu Mart Saarso tegi oktoobris sotsiaalmeedias rassistliku tooniga märkuse Tallinna linnavolikogu esimehe Mihhail Kõlvarti suunas, kuna viimase hinnangul polnud volikogu saalis piisavalt ruumi Eesti lipule. See hinnang häiris krõbeda sõnavõtuga tuntud Saarsod ning ta ei jätnud enda halvakspanu enda teada.

Kui järgmisel aastal peetakse koalitsiooniläbirääkimisi ning juhtohjad peaksid Keskerakonna käes olema, mäletatakse veel hästi, mida Saarso ütles kohalike valimiste absoluutvõitja kohta, kes kogus Lasnamäe esinumbrina 24 712 häält.

Viktor Vassiljev Foto: Robin Roots
  • Nr 8. Viktor Vassiljev: „Võim on sama, mis seks, kui sa proovinud ei ole, siis sa ei teagi, mis see on.“

„Seitsmeste uudiste“ ühe aprillikuu nädalakokkuvõttes debateerisid keskerakondlane Viktor Vassiljev ja EKRE liige Jaak Madison Jevgeni Ossinovski taandumist ministrikohalt. Kui Madison kritiseeris keskerakondlasi tegemata töö pärast, siis Vassiljev torkas vastu, et konservatiiv ei mõista, kuidas võimu juures tuleb toimetada.

„Oleks minu teha, ma laseks sind ka nädalaks ajaks võimu juurde, et sa nuusutaks natuke, mis asi on see võim. Aga nii kaua, kui sa proovinud ei ole, poiss, siis sa ei teagi. Võim on sama, mis seks, kui sa proovinud ei ole, siis sa ei teagi, mis see on.“

Peeter Ernits Foto: Martin Ahven
  • Nr 7. Peeter Ernits: „Tänane Keskerakond pole enam too priske ja jõuline ninasarvik, vaid temast on saanud hoopis teine loom – kondine ja ebalev lammas.“

Septembri alguses Keskerakonnast lahkunud ja järgmistel riigikogu valimistel EKRE ridades kandideeriv Peeter Ernits märkis sotsiaalmeedias, et Keskerakond vajab hädasti suuri muutusi. Ernitsa sõnul näris tema hinge peaminister Jüri Ratas, kes ei ole suutnud „stagneerunud erakonda tõsiselt muuta“ ega erakonnana ennast valitsuses kehtestada. Kõige selle üle mõtiskledes jõudis Ernits arusaamale, et Keskerakond on kaotanud oma elujõulise [loe savisaarliku] oreooli.

Andrei Korobeinik Foto: Tiina Kõrtsini
  • Nr 6. Andrei Korobeinik: „Eesti liberaalne Reformierakond ei meenuta enam energilist ja usinat oravat, vaid pigem ülekaalulist tubast merisiga, kellel pole seost ei mere ega sigadega.“

Tegelikult võttis Ernits šnitti septembri keskpaigas Eesti Päevalehes ilmunud Andrei Korobeiniku arvamusloost, kus ta mõtiskles Reformierakonna üle. Korobeinik tõi välja, et kui sotsiaalpopulistlikuks muutunud Reformierakond ei naase liberaalsete juurte juurde, võib ta sama hästi pillid kotti panna.

Varsti pärast arvamusloo ilmumist pani pillid kotti aga Korobeinik, kes Reformierakonnast lahkus, ning kandideerib nüüd Keskerakonna nimekirjas omamata siiski parteipiletit.

Mart Helme Foto: Martin Ahven
  • Nr 5. Mart Helme: „/…/ kui neile [neegritele] vastu pead koputada, siis see on õõnespuit.“

EKRE asutas juunis Lihulas Lääneranna osakonna ja sellele eelnes poolesaja osalejaga kõnekoosolek, kus erakonna esimees Mart Helme tervitas liikmeid terava sõnavõtuga. Muu hulgas teatas ta, et neegrite pead on seest tühjad.

„Tallinnas on plahvatuslikult kasvanud neegrite hulk,“ rääkis Helme kuulajatele. Järgnes lugu, mida Helme kõnekoosolekutel tihti näiteks toob – kuidas ta pidi ülikoolis õppejõuna mustanahalisi õpetama. „Kuulake, see on täispuit,“ koputas Helme kõrtsilauale, „aga kui neile vastu pead koputada, siis see on õõnespuit!“ kirjutas Lääne Elu.

Loo moraal: kohalikud koosolekud on põnevamad kui suured. Meenutame kasvõi kunagise riigihalduse ministri ja praeguse Keskerakonna peasekretäri Mihhail Korbi sõnavõttu eelmisel aastal Haapsalus, kui ta kohtus veteranidega ja avaldas arvamust NATO kohta.

Urve Palo Foto: Teet Malsroos
  • Nr 4. Urve Palo: „Kui Indrekut üldse erakonna esimehena ette kujutan, siis sobiks ta pigem EKRE juhiks.“

Sotsiaaldemokraatliku erakonna ühel suvisel juhatuse koosolekul võttis Indrek Saar teemaks sotside juhi küsimuse, tuues välja, et Jevgeni Ossinovski ei sobi sellesse ametisse. Saar oli valmis ise vastutust võtma, kuid erakonna koorekihis nappis vajalikku toetust. Krõbeda sõnavõtuga jäi silma toonane ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, kelle hinnangul sobiks Saar rohkem EKRE etteotsa. Kuigi Palo kaitses sellega Ossinovskit, kannatas ta välja öeldu tõttu ise. Mitmed nimekad sotsid, sealhulgas Ossinovski, taunisid Palo sõnavõttu ning peagi teatas minister, et taandub poliitilisest suurmängust.

Kadri Simson Foto: Teet Malsroos
  • Nr 3. Kadri Simson: „Mulle on eriti maitsenud viinerid, mille maitsest saab aru, et mingit jama neis pole.“

Majandusminister Kadri Simson teatas augustis sotsiaalmeedias, et käis Vastse-Kuustes Eesti lihatööstuses uurimas, kuidas loomadest vorst saab. Just sama lihatööstuse nõukogu esimees on ministri elukaaslane Teet Soorm. Suurimaks lemmikuks nimetas Simson Eesti Lihatööstuse viinerit. Õhtulehe pimetesti aga pani küsima, kes küll sellist viinerit ostaks?

Aga Simson postitus täitis oma eesmärgi: tema elukaaslase viinerid said kõvasti reklaami.

Janek Mäggi Foto: Robin Roots
  • Nr 2. Janek Mäggi: „Eestis saab sünnitada ka põllu peal.“

Värskelt Jaak Aabi asemel riigihalduse ministriks saanud Janek Mäggi sai aprillis tunda, miks tuleb „Aktuaalse kaamera“ uudistesaates hoolikalt sõnu valida. Toona oli põletavaks päevateemaks Põlva ja Valga sünnitusosakondade sulgemine ning minister oli otsesaatesse kutsutud, et nõu anda. Limiteeritud ajaga tahtis Mäggi rääkida, kuidas ka tema suguvõsas leidub näited sellest, et sünnitus tuleb läbi viia ilma sünnitustoata, kuid kõlama jäi midagi muud.

„/…/ Valgas saab sünnitada rahulikult edasi, Eestis saab sünnitada ka põllu peal. 11 inimest Eestis sünnitab autos, selliseid asju juhtub kogu aeg. Valgas ja Põlvas on tingimused väga head ka pärast seda, kui valdav osa sünnitajaid hakkavad seda tegema Tartus /…/“

Urmas Reinsalu Foto: Tiina Kõrtsini
  • Nr 1. Urmas Reinsalu: „Lõpetage kanakarja kambakas!“

Piisas justiitsminister Urmas Reinsalul kirjutada välkarvamus NO99 teatri ja Tiit Ojasoo aastapäevaetenduse kaitseks, kui hakati nõudma tema enda tagasi astumist. Olukord oli hullemast hullem, sest sotsid tahtsid valitsusest ära minna, kuid kuna paremaid alternatiive ei olnud, jäädi kõige kiuste ikkagi kokku.

Oma arvamusloos avaldas Reinsalu kahetsust, et oli kunagi üldse hukka mõistnud Ojasoo naistevastase vägivallatsemise ja lisas kriitikutele: „Kuulge kurjakirjutajad, muidugi saate hüsteeriaga solkida vabariigi aastapäeva ja Ojasoo elu ära! Aitab! Lõpetage kanakarja kambakas!“

Küll siis tuli Reinsalul ikka vabandada ette ja taha.