Evelin IlvesFoto: Stanislav Moshkov
Tele
21. detsember 2018, 20:15

Vahur Kersna selgitas, miks ta Evelin Ilvesest pea kolme tunnise saate tegi: ta on eeskujuks lähisuhtevägivalla ohvritele! (41)

3. jaanuaril jõuab ETV eetrisse Vahur Kersna kahe ja poole tunni pikkune saade Evelin Ilvesest. Paljud on imestanud - miks on Evelin Ilves ometi nii tähtis, et Vahur Kersna temast portreesaate tegema pidi? Saatejuht selgitas seda tänases “Ringvaates”, võrreldes Evelin Ilvest lähisuhtevägivalla ohvritega.

“Räägin selle põhjuse nüüd ära, et mind ei huvitanud see, mis viis selle suudluseni, kuigi ka see oli päris huvitav asi, aga tegelik põhjus on see, et minu kallis abikaasa on parlamendiliikmena neli aastat võidelnud lähisuhtevägivalla ohvrite eest ja selle vastu ja teinud seda väga tulemuslikult. Ma olen selles infoväljas sees olnud ja võin öelda, et ränderaamistik on teise-kolmanda järgu teema. Tegelikult Eesti kõige olulisem teema ja probleem on see, et kolmandikus meie peredest toimub reaalselt vägivald, mida näevad lapsed. Kolmandikus peredes on mehed pahad oma naiste vastu,” rääkis Kersna. 

“Ringvaate” saatejuht Grete Lõbu oli segaduses: kuidas lähisuhtevägivald Evelin Ilvesega küll seostub? 

“Evelin on tugeva Eesti naise sümbol, võrdkuju, ta on käinud läbi paksust ja vedelast. Temas kehastub mitu Eesti naisele võrdseid jooni: töökus, naiselikkus, jonnakus, kangus. Ta on olnud eeskuju, olnud tähelepanu valguskiirtes pikemalt kui ükski teine naine. Tema järgi on joondutud, tema peale on lastud õhku välja. Ta on täitnud sellist rolli, mida mitte keegi teine naine Eestis ei ole teinud. Seetõttu on väga huvitav jälgida tema saatust, kuidas ja miks on see nii kujunenud, kuidas ta on hakkama saanud. See on väga õpetlik ja tähtis,” vastas Kersna. “Naine peab läbi elu minema sirge seljaga, mitte laskma ennast peksta, mõnitada ja alandada. Evelin ei ole seda kunagi teinud. Ta on selles mõttes eeskuju.”

Kersna sõnul tegi ta Evelinist saate ka seetõttu, et kuigi naisega on aastate jooksul meedias tehtud sadu intervjuusid, ei ole ta kunagi tõelist mina näidanud. “Korralikku käsitlust, olenemata sellest, et olnud miljoneid uudiseid ja intervjuusid, temast kui inimesest ei ole olnud. Minu arvates räägib ta selles saates esimest korda eriti avatult, eriti ausalt ja selgelt,” nentis ta. 

Kuigi Ilves on juba aastaid avalikkuse suurema tähelepanu alt eemal elanud, tundis ta vajadust minevikus juhtunut selgitada. “Ta ei ole neid teemasid avalikkusele ja endale ära selgitanud. Kui oled elanud sellist elu, koguneb see sinu sisse. Inimene tahab seda vormistada või välja öelda, temal oli ka see soov, et nüüd on aeg küps vaadata üle õla selja taha ja öelda, et jah, 50 aastat on elatud ja selline oli minu elu,” selgitas Kersna.

Kersna sõnul räägitakse saates lahti ka kuulus terrassi-skandaal, kus Evelin veel Toomas-Hendrik Ilvesega abielus olles võõrast meest suudles. “Sellest ei pääse üle ega ümber, Evelin teadis ka seda. Meie intervjuu pikkus oli kokku viis tundi. Selleks hetkeks kui jõudsime terrassini, oli ta end soojaks rääkinud. Ta räägib väga targalt, küpselt ja läbimõeldut sellest, ka siiralt ja ausalt. Muidugi, kõiki detaile ei peagi kõik teadma,” rääkis ta.

“Peab vaatama poolteist tundi seda saadet ära, et mõista, mis selle suudluse taga oli. See saade ei ole väga lammastele, vaid nendele, kellel on aega ja huvi jälgida inimest, elada kaasa tema saatusele, püüda mõista, miks mõned asjad lähevad nii, nagu lähevad ja võrrelda seda oma eluga,” lisas Kersna.

Kersna sõnul on saade Evelin Ilvesest märgiline ka tema jaoks. “See on tegelikult esimene kord, kui ma portreteerin naist. Ma ei ole julgenud ega osanud naisest saadet teha. Nüüd siis lõpuks on mul naine kotis, olen selle üle väga õnnelik ja rahul. Ma arvan, et see on saade, mida ma ei pea häbenema.”