Saksamaa liidukantsler Angela Merkel koos teise abikaasa Joachim Saueriga. Ühiseid lapsi neil ei ole, kuid Joachim Saueril on esimesest abielust kaks täiskasvanud poega. Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
22. detsember 2018, 08:25

PISTELINE KONTROLL: riigi- ja valitsusjuhtide peres on keskmiselt 2,2 last (7)

Juba vähemalt kümmekond aastat on räägitud, et kõrgetel riigitegelastel on vähe lapsi või on nad üldse lastetud. On oletatud, et riigimehed ja -naised ei muretse lapsi seetõttu, et neil puudub kindlustunne ja usk tulevikku. Need väited  ei vasta siiski sajaprotsendiliselt tõele. Tõsi, maailma juhtivates ja suuremates riikides on ka lastetuid peaministreid ja presidente, kuid enamasti on poliitikute perekondades vähemalt paar last. Järgnevalt väike ülevaade olulisemate riikide ja meie naaberriikide esiperekondadest.  

PRANTSUSMAA. Presidentaalse vabariigi olulisim mees on 41aastane president Emmanuel Macron, kelle abikaasa  on Brigitte Marie-Claude Macron. Selle 2007. aastal sõlmitud abielu teeb eriliseks see, et naine on mehest veidi enam kui 24 aastat vanem. Kui Emmanuelil endal lapsi ei ole, siis Brigitte’il on eelmisest abielust kolm last: poeg Sébastien (1975) ning tütred Laurence (1977) ja Tiphaine (1984). Kuna Prantsusmaa esipaaril ühiseid lapsi pole ja Emmanuelil pole järglasi ka teiste naistega, siis kantseldab Emmanuel oma abikaasa lapselapsi. Emmanuel ütles ühes intervjuus, et nad võtsid Brigitte’iga vastu otsuse ühiseid lapsi mitte saada. „Ma ei tunne vajadust bioloogiliste laste ja lapselaste järele,” on president öelnud. Peaminister Édouard Philippe on samuti abielus, kuid tal on kolm last: Anatole, Léonard ja Sarah.

Prantsusmaa: riigipea 0 + valitsusjuht 3 = 3

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel koos teise abikaasa Joachim Saueriga. Ühiseid lapsi neil ei ole, kuid Joachim Saueril on esimesest abielust kaks täiskasvanud poega.  Foto: Reuters/Scanpix

SAKSAMAA. Kuigi Saksamaad valitseb presidendina 62aastane Frank-Walter Steinmeier (abikaasa Elke Büdenbender, tütar Merit), on parlamentaarse riigi tähtsaim riigitegelane liidukantsler – praegu 64aastane Angela Merkel, kes on olnud kaks korda abielus. Tema esimeseks abikaasaks aastatel 1977–1982 oli füüsik Ulrich Merkel. Angela praegune abikaasa on alates 1998. aastast keemik Joachim Sauer. Uuesti abielludes ei võtnud Angela endale uue abikaasa perekonnanime, vaid jättis alles esimese mehe nime. Talle meeldib naljatleda, et ainus asi, mille ta oma esimeselt abikaasalt sai, on tema perenimi. Angelal pole kummastki abielust lapsi, sest ta on rääkinud, et poliitikaga tegelema asudes kadus tal igasugune lapsesaamisisu. Seevastu on tema abikaasal Joachim Saueril esimesest abielust pojad Daniel ja Adrian.

Saksamaa: riigipea 1 + valitsusjuht 0 = 1

ITAALIA. Kuigi Itaalia president on Sergio Mattarella (77; abikaasa Marisa Chiazzese suri 2012, kolm last: Francesco, Bernardo Giorgio ja Laura), täidab parlamentaarses riigis olulisemat ametit 54aastane peaminister Giuseppe Conte, kelle eksabikaasa on 44aastane jurist Valentina Fico. Sellest abielust sündis poeg Niccolò, kes on 11aastane. Peaministri praegune elukaaslane on 39aastane blondiin kaunitar Olivia Paladino, kes on ärimehe Cesare Paladino ja Rootsi endise näitleja Ewa Aulini tütar. Kuna Olivia püüab jääda pigem tagaplaanile ega soovi avalikkuses figureerida, siis on tema eluloost teada üsna vähe.

Itaalia: riigipea 3 + valitsusjuht 1 = 4 last

SUURBRITANNIA. Kõik teavad, et Suurbritannia riigipea on 92aastane kuninganna Elizabeth II (abielus prints Philipiga, neli last: Charles, Anne, Andrew, Edward), kuid tegelik võim on 62aastasel peaministril Theresa Mayl, kes on 1980. aastast abielus pankur Philip Mayga, kuid lapsi neil pole. Theresa on kahetsenud, et neil ei õnnestunud tervislikel põhjustel lapsi saada. „Vaadates ümberringi olevaid perekondi, näed sa, et neil on midagi sellist, mida sul pole,” on Theresa näiteks öelnud. Mullu raadiojaamale LBC antud usutluses uuriti temalt, milline oleks võinud olla tema elu koos lastega. „Sellele küsimusele on võimatu vastata, milline ma sellisel juhul oleksin. On väga kurb, et meil polnud see võimalik. Kuid me pole ainus paar, kes on sellises olukorras,“ on Theresa laste puudumisega nüüdseks leppinud.

Suurbritannia: riigipea 4 + valitsusjuht 0 = 4

TÜÜPILINE VALITSUSJUHI PEREKOND: Leedu peaminister Saulius Skvernelis koos teise abikaasa  Silvija Skvernelienė ning tütar Eglė  ja poeg Tadasiga Vatikanis paavsti audientsil.  Foto: PA Pictures/Scanpix

LEEDU. Alates 2009. aastast juhib Leedut riigi esimese naispresidendina Dalia Grybauskaitė. Ta on väga tugev poliitik ja tore inimene, kuid tema valitsemisajal puudub Leedul esileedi või esihärra, sest Dalia pole kunagi olnud abielus ja tal pole ka ühtki last. 62aastane Dalia jääb Leedu presidendiks 2019. aastani, kui toimuvad järjekordsed presidendivalimised. Nii tekib Leedul alles poole aasta pärast võimalus saada endale kümneaastase vaheaja järel taas esileedi. 48aastane peaminister Saulius Skvernelis on teist korda abielus. Oma praeguse abikaasa, 40aastase Silvija Skvernelienė’ga abiellus ta 2006. aastal ning peres on tütar Eglė (2009) ja poeg Tadas (2016).

Leedu: riigipea 0 + valitsusjuht 2 = 2

LÄTI. 52aastane president Raimonds Vējonis on juba pikka aega abielus Iveta Vējonega. Läti esileedit ühendab abikaasaga üsna palju, sealhulgas ühine sünniaasta ja keskkoolis ühes klassis õppimine. Nad on eakaaslased: Raimonds on Ivetast kaks nädalat vanem. Pere loodi üsna noorelt: mõlemad olid abielludes vaid 20aastased. Peres on täiskasvanud pojad Ivo ja Nauris. 57aastane peaminister Māris Kučinskis on abielus Laine Kučinskaga ja tal on eelmisest abielust 28aastane poeg Gints, kes on hariduselt füüsik. Praeguse abikaasaga saadud poeg Edgars õpib gümnaasiumis. Tänavu olevat peaministrile sündinud kolmas poeg, kes sai nimeks Jēkabs.

Läti: riigipea 2 + valitsusjuht 3 = 5

POOLA. 46aastane president Andrzej Duda abiellus ülikooliajal, 1994. aastal Agata Kornhauseriga. Juba järgmisel aastal sündis tütar Kinga, kes läheb tõenäoliselt isa jälgedes, kuna asus Krakówi ülikoolis õppima juurat. Kui valimiskampaania ajal väideti, et tema mehe Andrzej selja taga seisavad riigi tuntumad poliitikud, kes tõmbavad niite, vastas Agata sellele nii: „Andrzej selja taga seisame meie – mina ja me tütar. Ja see ei muutu kunagi.“ 50aastane peaminister Mateusz Morawiecki on veerand sajandit olnud abielus Iwona Morawieckaga ja neil on neli last: tütred Aleksandra (23) ja Madzia (7) ning pojad Jeremiasz (22) ja Ignacy (8).

Poola: riigipea 1 + valitsusjuht 4 = 5

ROOTSI. Kuningas Carl XVI Gustaf (72) abiellus 1976. aastal brasiilia-saksa päritolu Silvia Sommerlathiga, kes pühapäeval, 23. detsembril saab 75aastaseks. Neil on kolm last: kroonprintsess Victoria (1977), prints Carl Philip (1979) ja printsess Madeleine (1982). Peaministri kohuseid täitev 61aastane Stefan Löfven oli oma tulevase abikaasa Ullaga kohtunud ühises töökohas, kus mees töötas keevitajana ja naine oli ametiühingutegelane. Nad abiellusid 2003. aastal. 61aastasel Stefanil ja 67aastasel Ullal ühiseid lapsi ei ole, kuid Ullal on eelmisest abielust kaks last.

Rootsi: riigipea 3 + valitsusjuht 0 = 3

SOOME ESIPAAR: President Sauli Niinistö koos abikaasa Jenni Haukioga. Tänavu veebruaris sündis neil poeg  Aaro Veli Väinämö.  Foto: AFP/Scanpix

SOOME. 70aastane president Sauli Niinistö on teises abielus. 1974. aastal abiellus ta Marja-Leena Alankoga, kes aga hukkus paarkümmend aastat hiljem liiklusõnnetuses. Sellest abielust sündisid pojad Nuutti (1975) ja Matias (1980). Mõni aeg pärast abikaasa hukkumist avaldas Sauli raamatu „Viiden vuoden yksinäisyys“, milles rääkis oma üksildasest elust ja poegade kasvatamisest. 2009. aasta jaanuaris sõlmis Sauli teise abielu, kui tema väljavalituks osutus Koonderakonna pressijuht Jenni Haukio, kes on abikaasast ligi 30 aastat noorem. Tänavuse aasta alguses sündis nende esiklaps Aaro Veli Väinämö. 57aastane peaminister Juha Sipilä on 1981. aastast abielus Minna-Maaria Juntuneniga ning perre on sündinud neli poega ja tütar. Kolm aastat tagasi suri 22aastasena noorim poeg Tuomo.

Soome: riigipea 3 + valitsusjuht 5 = 8

UKRAINA. 53aastase presidendi Petro Porošenko abikaasa on 1984. aastast arstiharidusega Marõna (56). „Ma armastan väga oma naist Marõnat. Olin abielludes 18aastane. Tulin siis ema juurde ja ütlesin, et ma abiellun. Ema hakkas hädaldama: „Issand jumal, mida sa ometi teed!““ on Petro sellest eluperioodist rääkinud. Presidendipaaril on neli last: 33aastane poeg Oleksi, 18aastased kaksikud Jevgenia ja Oleksandra ning 17aastane poeg Mõhhail. 40aastane peaminister Volodõmõr Groisman on abielus Olenaga. Perekonnas on tütred Julia ja Hrõstõna ning poeg Davõd.

Ukraina: riigipea 4 + valitsusjuht 3 = 7

VENEMAA. Ligi paarkümmend aastat on riigi eesotsas olnud tandemina 66aastane Vladimir Putin ja 53aastane Dmitri Medvedev. President Putin oli aastatel 1983–2014 abielus Ljudmilaga, kes sünnitas talle kaks tütart: Maria ja Jekaterina, kes on praeguseks üle 30aastased. Putin on varjanud aastakümneid oma tütarde eraelu ja andnud neile koguni uued perenimed, kuid välismeedia teatel võidakse Jekaterinat ette valmistada Putini järglaseks (Õhtulehtki on sellest kirjutanud). Peaminister Medvedev on seevastu endiselt abielus – ta abiellus 1993. aastal oma klassiõe Svetlanaga. Ka pole Medvedev erinevalt Putinist varjanud paaniliselt kogu infot oma lapse kohta. Tal on nimelt 23aastane poeg Ilja, kes on õppinud Moskva rahvusvaheliste suhete instituudis.

Venemaa: riigipea 2 + valitsusjuht 1 = 3

AMEERIKA ÜHENDRIIGID. 72aastane president Donald Trump on olnud kolm korda abielus ja saanud viis last. Abielust Ivana Zelníčková ehk Ivana Trumpiga (1977–1992), kes saab tuleval aastal 70aastaseks, sündisid Donald Jr., Ivanka ja Eric. Marla Maples (Trumpiga abielus 1993–1999), kes on 55aastane, sünnitas Donaldile tütre Tiffany. 48aastane Melania Knauss ehk Melania Trump (abiellus 2005) on poeg Barroni ema. Seevastu on asepresident Michael Richard Pence (59) jäänud truuks ühele naisele: ta abiellus 1985. aastal Kareniga ja neil on kolm last: Michael, Charlotte ja Audrey.

USA: riigipea 5 + aseriigipea 3 = 8

KANADA. Riigipea ametit täidab Elizabeth II esindajana kindralkuberner Julie Payette, kes on praegu küll vallaline, kuigi on olnud kaks korda abielus. 1990. aastatel oli üheksa aasta jooksul tema abikaasaks insener François Brissette ja hiljem abiellus ta sõjaväelenduri William Flynniga, kuid see kooselu lagunes 2015. aastal. Viimasest abielust pärineb 15aastane poeg Laurier. Kolme päeva pärast 47aastaseks saava peaministri Justin Trudeau' abikaasa on endine fotomodell ja telesaatejuht Sophie Grégoire, kes on poseerinud paljude ajakirjade esikaantel. Justin ja Sophie tutvusid juba lastena, sest Sophie oli Justini noorema venna klassiõde. Seejärel läksid nende teed küll lahku, kuid uuesti kohtuti 2003 ja kaks aastat hiljem oldi juba abielus. Neil on kaks poega ja tütar: Xavier James (11), Ella-Grace Margaret (9) ja Hadrien (4).

Kanada: riigipea 1 + valitsusjuht 3 = 4

MEHHIKO. 1. detsembril presidendiks vannutatud Andrés Manuel López Obradori (65) esimene abikaasa Rocío Beltrán Medina suri 2003. aastal pärast 24 abieluaastat haiguse tagajärjel. Sellest abielust pärineb kolm poega vanuses 27 kuni 38 aastat: José Ramón, Andrés Manuel ja Gonzalo Alfonso. Nüüdne president abiellus uuesti 2006. aastal ja Beatriz Gutiérrez Müller sünnitas talle järgmisel aastal neljandagi poja, kes sai nimeks Jesús Ernesto. Mehhikos peaministrit ei ole, sest president juhib ka valitsust.

Mehhiko: riigipea 4

HIINA. 65aastane president Xi Jinping abiellus esimest korda juba 1979. aastal, kuid kooselu Ke Linglingiga kestis vaid kolm aastat, sest USA diplomaatiliste allikate põhjal olevat paar praktiliselt iga päev tülitsenud. 1987. aastal sai Xi uue abikaasa, tuntud folklaulja Peng Liyuani, kellega presidendil on 26aastane tütar Xi Mingze. Peaminister Li Keqiang (63) on abielus filoloogiaprofessor Cheng Hongiga ja neil on üks tütar.

Hiina: riigipea 1 + valitsusjuht 1 = 2

INDIA. 1974. aastal abiellusid Savita Kovind ja edasipüüdlik jurist Ram Nath Kovind, kellest mullu sai riigi president. Neil on poeg Prashant Kumar ja tütar Swati. Seevastu 68aastane peaminister Narendra Modi on vallaline ja tal pole ka lapsi. Kuid vastavalt rahvatraditsioonidele valiti talle juba lapsena välja abikaasa. 13aastaselt kihlati Narendra neiu Jashodabeniga ja nad abiellusid, kui mees oli 18- ja naine 16aastane. Nad veetsid vähe aega koos ja kasvasid lahku, kui Narendra alustas kaheaastast reisimist, viibides sealhulgas ka hindude eraklas. Kokkuleppe- ehk lapsabielu ei toiminud ja peagi tõmmati kooselule kriips peale, kuigi ametlikult ei lahutatud. Alles 2014. aastal tunnistas Narendra esimest korda oma abiellumist, sest muidu poleks ta saanud kandideerida parlamendivalimistel.

India: riigipea 2 + valitsusjuht 0 = 2

JAAPAN. Pühapäeval 85. sünnipäeva tähistava keisri Akihito abikaasa Michiko Shōda pole aadlik. Abielu sõlmiti 1959. aastal ja keisripaaril on kolm last: kroonprints Naruhito (58), prints Akishino (53) ja Sayako Kuroda (49). Kuna printsess Sayako abiellus 13 aastat tagasi lihtkodanikuga, jäi ta ilma printsessi tiitlist ja pidi lahkuma ka keisrikojast. Peaminister Shinzō Abe (64) abiellus Akie Abega 1987. aastal ja neil ei õnnestunud lapsi saada, kuigi esimestel abieluaastatel prooviti viljatusravi.

Jaapan: riigipea 3 + valitsusjuht 0 = 3

TÜRGI. Praegune esileedi Emine Gülbaran abiellus 1978. aastal karjääri alustava noore ja ambitsioonika poliitiku Recep Tayyip Erdoğaniga, kes 2014. aastal sai presidendiks. Riigi esiperekonnas on pojad Ahmet Burak Erdoğan (1979) ja Necmettin Bilal Erdoğan (1980) ning tütred Esra Erdoğan Albayrak (1983) ja Sümeyye Erdoğan Bayraktar (1985). Asepresidendil Fuat Oktayl on seevastu kolm last.

Türgi: riigipea 4 + aseriigipea 3 = 7

AUSTRAALIA. Kindrali auastmes kindralkuberner Peter Cosgrove (71) abiellus 1976. aastal Lynne Payne’iga ja neil on kolm poega: Stephen, Philip ja David. Järgmise aasta juunis saab kindralkubernerina uueks riigipeaks kindral David Hurley, kuid kuna temalgi on kolm last, siis see üldtulemust ei muuda. Peaminister Scott John Morrison (50) kohtus oma tulevase abikaasa Jennyga, kui nad olid 12aastased. Kohtamas hakkasid nad käima 16aastastena ja viis aastat hiljem abiellusid. Naisel oli raskusi rasestumisega ja 18 aasta jooksul proovitud katseklaasiviljastamine edu ei toonud. Sellele vaatamata on paaril kaks tütart, kes on eostatud loomulikul teel. Esimene tütar sündis siis, kui Jenny oli 39aastane. Väikeste tüdrukute nimed on Lily ja Abbey.

Austraalia: riigipea 3 + valitsusjuht 2 = 5

UUS-MEREMAA. Kindralkuberner Jerry Mateparae (64) oli alates 1973. aastast abielus lihuniku tütre Raewyn McGhie’ga, kes 1990 suri vähki. Sellest abielust sündisid kaks tütart ja poeg. Jerry uueks naiseks sai Janine Grenside, kes tõi ilmale kaks poega. 38aastase peaministri Jacinda Arderni elukaaslane on Clarke Gayford ja neil on üks laps, kes nägi ilmavalgust möödunud suvel. Tütar Neve Te Aroha pälvis maailmas suurt tähelepanu, sest sai ju tema emast kogu maailmas teine naispeaminister, kes on sünnitanud lapse oma ametiajal.

Uus-Meremaa: riigipea 5 + valitsusjuht 1 = 6