Foto: Reuters/Scanpix
Film
21. detsember 2018, 13:51

TOP 8 | Just need on 70-aastaseks saanud Samuel L. Jacksoni meeldejäävaimad momendid kinolinal (2)

Samuel L. Jackson on juba aastakümneid näinud välja nagu mees, kelle vanus võiks halvimal juhul asuda kuskil 50ndate eluaastate teises pooles. Täna tähistab mees aga juba oma 70ndat sünnipäeva, mis kõlab niivõrd uskumatuna, et tahaks lausa püsti tõusta ja kõva häälega karjuda: „Libauudis!“ Ometigi on tegemist vankumatu tõega.

Ümmarguse (ja uskumatuna) tunduva juubeli puhul heitsime pilgu minevikku ning panime kokku nimekirja momentidest, mis mehe näitlejakarjääri defineerivad. Osad head, osad suurepärased… osad võibolla, hmm, huvitavad.

TASUJAD

21. sajandil on Jacksoni vaieldamatult üheks tuntumaks rolliks Nick Fury oma Marveli filmiuniversumis. Ja pole ka imestada, oli ju mees seal kohe algusest peale. Jackson astus salaorganisatsiooni KILP liidrina üles „Raudmehe“ filmis ning stseen oli täpselt sama salajane kui tema organisatsioon. Nimelt ilmutas näitleja end alles siis, kui kõik tiitrid olid ekraanil ära jooksnud ning valdav enamus kinokülastajaid olid juba saalist lahkunud. Tänu temale peamegi nüüd kinodes kauem istuma!

PULP FICTION

Kui Nick Fury ruulib vaid teatud ajaperioodil, siis Sam L. Jacksoni rollisooritus otsekohese Jules Winnfieldina Quentin Tarantino „Pulp Fictionis“ valitseb igavesti! „Inglise keel, emak*ppija! Kas sa räägid seda?“

Mida?

SHAFT

Ei ole kahtlustki, et originaalne „Shaft on igas aspektis parem, ent siiski tasuks kiita filmitegijate otsust võtta nimitegelaseks ainus mees, kes suudaks esimese mustanahalise märulikangelase Richard Roundtree hiiglaslikke saapaid täita. Jackson sai sellega hakkama ning tundus neetult hirmuäratavana.


STAR WARS (need halvemad filmid)

Tõenäoliselt Samueli kõige rahulikum roll! Mace Windu oli (ja rõhk sõnal *oli*) jedirüütlite nõukogu juhataja ja Kloonide sõja ajal ka nende vägede ülemkindral. Tema valgusmõõk oli lilla.

Jah, üldiselt saabki sellega piirduda, sest eeltriloogia oli võrdlemisi halb. Ometigi on „Tähesõdades“ osalemine märkimisväärne saavutus iga näitleja jaoks. Vist?


DIE HARD 3

Eesti televaatajate jaoks on Samuel L. Jackson kindlasti tuttav jõulufilmide seeria „Die Hard“ kolmandast osast, kus tema veidra nimega tegelane Zeus Carver leiab ennast sama supi seest, kus John McClane juba ees solberdab. Üheskoos kaalutakse veepudeleid ja lahendatakse rassismiprobleemi. Mida veel hingel tahta!


SNAKES ON A PLANE

 „Mulle aitab nendest kuradi madudest sel neetud lennukil!“ Ingliskeelne versioon on tegelikult tunduvalt krõbedam, aga usun, et ka meie kaunis kodumaises keeles öeldud lause annab edasi, kuivõrd suure meemistaatuse kõnealune film omandanud on. Ja jumal tänatud selle eest!


PURUNEMATU

Kas teie mäletate, kui M. Night Shyamalan häid filme tegi? Tundub kauge minevikuna, aga see periood eksisteeris ka reaalselt. Umbes sinna ajajärku jääb ka alternatiivne superkangelase film Purunematu, kus Bruce Willis väljub katastroofilisest rongiõnnetusest ilma ühegi kriimuta ning mõistab, et ta võib olla, nagu pealkiri mõista annab, purunematu. Tema vastavastatud võimetele aitab otsida vastust Jacksoni tegelane, kes on kõike muud kui seda –  mehe luud on hapramad kui Eesti sportlaste lootused mingilgi alal edukad olla!


DEEP BLUE SEA

„Deep Blue Sea“ on üpriski halb film, aga see teebki ta niivõrd nauditavaks. Haide peal tehakse eksperimente, mille tulemusena nood monstrumkalad targaks saavad ja inimesi jahtima asuvad. Filmi parim moment leiab aset umbes keskel, kui Samuel L. Jacksoni tegelaskuju peab maha ühe ülimalt inspireeriva kõne ning seejärel ilmub eikusagilt üks suur hai ja pistab ta nahka. Imeline.


Tead veel mõnda legendaarset Samuel L. Jacksoni rollisooritust ja/või momenti? Anna sellest teada kommentaarides!