Iisraeli ansambel Izabo Bakuu lauluvõistluse poolfinaalis 22. mail 2012. Foto: Reuters/Scanpix
Üritused
20. detsember 2018, 09:55

Bakuu Eurovisionil nurjati laialdane inimrööv: „Arvasin, et elusana ma koju ei jõua.“

Iisraeli Eurovisioni ekspert Alon Amir on kirjutanud raamatu "Kolm minutit igavikku", milles kirjeldab hirmsaid hetki, mida Iisraeli eurotiim pidi 2012. aasta Bakuu lauluvõistlusel üle elama. Delegatsioon eesotsas ansambel Izaboga pääses inimröövist üksnes tänu eriagentidele.

Iisraeli eurotiimi pressijuht Amir, kes osales mullusel Eesti Laulu võistlusel žürii ridades, kirjutab Ilta-Sanomate andmeil poolfiktiivses raamatus, et seoses Iisraeli delegatsiooni röövimise planeerimisega arreteeriti 40 inimest. Plaan oli olnud toimetada Iisraeli esindajad Bakuust üle piiri Iraani. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alon Amir (@amiralon) on

Kurjategijad olid stsenaariumi hoolega lihvinud. Pärast Iisraeli delegatsiooni röövimist kavatseti lõhata pomm nii hotellis kui ka Eurovisioni toimumiskohas. Õnneks jõudsid nii Azerbaidžaani kui ka Iisraeli luureteenistus enne lauluvõistlust ohu jälile. Et Iisraeli delegatsioon Bakuus väljaspool ohtu oleks, turvas neid Ilta-Sanomate teatel 15 eriagenti. Hiljem selgus, et salamisi tegutses Bakuus veel 20 Iisraeli luureteenistuse Mossad agenti. 

Amir naasis Tel Avivi surmväsinult - ta oli kartnud, et ei jõua elusana koju. "Sain hiljem teada, et võimud nabisid kinni 40 terroristi, kes olid meie röövimist planeerinud," vahendab Ilta-Sanomat. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alon Amir (@amiralon) on

Arreteerimisest teatasid nädal pärast Eurovisioni ka Azerbaidžaani võimud. BBC News teatas aasta hiljem, 2013. aasta mais, et Azerbaidžaani kohus oli mõistnud kolm isikut 11-12 aastaks vangi plaani eest lasta õhku Iisraeli suursaatkond. 

"Three Minutes of Eternity" on saadaval Amazoni veebipoes.