Liina Triškina-VanhataloFoto: Robin Roots
Film
18. detsember 2018, 17:45

Liina Triškina-Vanhatalo Oscari nominatsioonist ilmajäämisest: „ Väljavalituks osutuda oleks olnud pigem ime!”

Täna sai selgeks, et EV 100 raames valminud „Võta või jäta” Ameerika filmiakadeemia auhinna Oscarite kategooria eelnominatsiooni ei mahtunud. Režissöör Liina Triškina-Vanhatalo sõnul tuleb olla realist.

„Ikka on natuke kahju, aga olles realist – nii tugevas konkurentsis väljavalituks osutuda oleks olnud pigem ime,” ütles naine Õhtulehele.

Kurvastamiseks siiski põhjust pole, sest tunnustust on saadud ka mujalt. „Olen rõõmus, et filmil on Eestis palju vaatajaid ja et meid on kutsutud osalema nüüd juba 20-l rahvusvahelisel festivalil – oleks patt nuriseda,” jääb ta üdini positiivseks.

Novembris pälvis filmis peaosa mänginud Reimo Sagor Saksamaal Cottbusi filmifestivalil parima näitleja preemia. Cottbusi filmifestivali loetakse maailma olulisimaks Ida-Euroopa kinokunstile spetsialiseerunud festivaliks. Prantsusmaal Arrase rahvusvahelisel filmifestivalil žürii eripreemia ja Prantsusmaa filmikriitikute auhinna.

Lisaks valiti film Varssavi oktoobris toimunud rahvusvahelise filmifestivali võistlusprogrammi.

The Hollywood Reporteri filmikriitik Boyd van Hoeij arvustas Eesti 100. sünnipäevaks valminud filmi "Võta või jäta", mida nägi Luksemburgis toimunud Kesk- ja Ida-Euroopa CinEast filmifestivalil.

Kriitik kiidab, et filmi muudavad värskeks detailid, näiteks Eriku töötamine Soomes ja et filmis näidatakse isa, kes on otsustanud üksinda oma lapse üles kasvatada. Samuti meeldib talle, et Liina Triškina-Vanhatalot ei huvita olukordade dramaatilisus vaid võimalus sündmusi eemalt jälgida.