Maailma muusikapäevade ava- ja pressisündmusFoto: Robin Roots
Saund
18. detsember 2018, 17:39

GALERII | Teisipäeval tutvustati Maailma muusikapäevade programmi

2019. aastal tähistab festival Eesti Muusika Päevad oma 40. tegutsemisaastat ning toob Eestisse rahvusvahelise suursündmuse ISCM (International Society for Contemporary Music) World Music Days ehk Maailma muusikapäevad. Selle teema on "Läbi laulude metsa" ("Through the Forest of Songs"), mis on ühine rännak läbi lugude ja laulude, keskendudes loodusele ja koorilaulule.Maailma muusikapäevad on iga-aastane ülemaailmne nüüdismuusika festival, mis on kujunenud üheks olulisemaks rahvusvaheliseks kaasaegse muusika festivaliks maailmas. Festival toimub kord aastas ja iga kord erinevas riigis, tehes alati koostööd kohaliku suurima kaasaegsele muusikale keskendunud festivali või organisatsiooniga. 2017. aastal toimus festival Kanadas, Vancouveris; 2018. aastal Hiinas, Pekingis. Pärast Eestit rändab festival 2020. aastal Uus-Meremaale, Christchurchi ja Aucklandi.

"Festivaliteema keskne mõiste "mets" seostub muu hulgas tuttava ja tundmatuga, aga ka küllusega. See on kindlasti üks festivali olulisemaid tunnusjooni, kuna tegemist on läbi aegade kõige suurema nüüdismuusika sündmusega, mis Eestis on toimunud," räägib Maailma muusikapäevade kunstiline juht Märt-Matis Lill.

Festivali teine kunstiline juht, Timo Steiner lisab, et Eesti Muusika Päevad on oma 40. sünnipäevale kutsunud ei rohkem ega vähem kui kogu maailma. "Teoseid on saabunud kõikidest maailmajagudest peale Antarktika, mis nüüd kõrvuti Eesti teostega kuulaja hinge teed otsima hakkavad."

Festivali kavas kuuleb Eesti uudisloomingut heliloojatelt Tatjana Kozlova-Johannes, Ülo Krigul, Toivo Tulev, Helena Tulve, Elis Vesik, Margo Kõlar, Ardo Ran Varres, Age Veeroos jpt ning viimase 10 aasta värskeimat nüüdismuusikat rohkem kui 50 erinevast riigist. 

Festivalil esitavad rahvusvaheliste ning Eesti heliloojate loomingut parimad Eesti kollektiivid nagu ERSO, Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Vox Clamantis, Collegium Musicale, Ellerhein, Eesti Rahvusmeeskoor, Eesti Politsei- ja Piirivalveorkester, Hortus Musicus, Yxus, Ansambel U:, Una Corda ning külaliskoosseisud Lätist, Rootsist ja Soomest. Duo- ja soolokontsertidega osalevad festivali kavas silmapaistvad interpreedid ning muusikud Kadri-Ann Sumera, Talvi Hunt, Ulla Krigul, Signe Sõmer, Vambola Krigul, Kristi Mühling, Monika Mattiesen. Jazz-koosseisus astub üles Laura Põldvere.

Üheksa päeva kestev rahvusvaheline festival toimub peamiselt Tallinnas, aga ka Tartus, Alatskivil ja Laulasmaal. 2019. aasta festivali kontserdid toimuvad Lennusadamas, Kultuurikatlas, Estonia kontserdisaalis, Jaani kirikus, Niguliste kirikus, Mustpeade majas, ERR-i 1. stuudios, Kanuti Gildi Saalis Tallinnas, Arvo Pärdi Keskuses Laulasmaal, Tartus Jaani kirikus, Alatskivi lossis ja mujal.