Zuzuga Vigri kohvikusVideo: Tatjana Iljina
Inimesed
19. detsember 2018, 17:48

Pikemat videointervjuud Zuzuga vaata ja loe juba uuel nädalal ÕL veebist ja paberist!

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA | Zuzu Izmailova: olen varemgi vihakirju saanud, aga maalt väljasaatmisega pole mind veel ähvardatud (37)

Kohtusin hommikusöögil Eesti ajakirjaniku, keskkonnaaktivisti ja poliitiku Züleyxa Izmailova (33), perekonnanimega aserbaidžaanipäraselt Ismayilzade, hüüdnimega Zuzu, imetoredas Pirita Purjespordikeskuse vegankohvikus Vigri. 

Zuzu päevad on täis koosolekuid, seminare, meeleavaldusi.

Lisaks tegusatele päevadele keskkonnaaktivisti, ajakirjaniku ja vabakutselise fotograafi ametile on Zuzu ka kahe lapse ema, kes on pühendunud rohelise ilmavaate ja jätkusuutliku arengu edendamisele. Ta on olnud MTÜ Noored Rohelised eestvedaja ja vabatahtlik keskkonnaorganisatsioonis Eesti Roheline Liikumine. 2017. aasta kevadel valiti Zuzu erakonna Eestimaa Rohelised uueks juhiks ning sama aasta sügisel sai temast Tallinna abilinnapea. Tema põhiteemadeks on üleminek taastuvenergiale, divestment, rohekasv, ühistuline tegevus, mahetoit, feminism ja loomade õigused. Tema eesmärkideks on päästa lendorav väljasuremisest ja teha Eestist tõeline Ökoriik.

Zuzu õppis aastatel 2005–2008 Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakoolis geodeesia eriala, kuid ei lõpetanud. Ta on omandanud keskhariduse Tallinna Vanalinna Täiskasvanute Gümnaasiumis. 

Zuzu ei pelga otsekoheseid väljaütlemisi keskonna- ega ka muudel kirgi kütvatel teemadel tänu millele on kaela saanud ka uskumatuna tunduvaid ähvarduskirju.

Zuzu, hiljuti said oma FB kontole "erilise" vihakirja ühelt ekrelaselt? 

"Mul on tõepoolest üks uus ekrenatsist sõbrake tekkinud. Olen varemgi vihakirju saanud, aga see on omamoodi "eriline". Maalt väljasaatmisega pole mind varem veel ähvardatud," kommenteerib Izmailova.

"Keegi Oliver Bekker küsib minu kodulehel: "Mida teab üks mitte eestlane nagu teie Eesti liikluskorraldusest või üldse majandusest. Soovitame teil lahkuda abilinanpea kohalt ja üldse Eestist! Sest kui te vabatahtlikult ei lähe, siis kasutatakse muid meetmeid ja rakendatakse muid abinõusid teie meie riigist lahkumiseks."

Uskumatuna tunduva kirja sisu nägi välja selline:

"Kui te ei taha et midagi hullu juhtuks, kaduge meie maalt sinna kuhu tulite, vastasel juhul teeme teie kõigi roheliste parteilaste tallaalused väga tuliseks, nii et maigutate veel aastaid. Ja me ei jäta enne, kui oleme teist, Izmailova, lahti saanud ja roheliste parteist tervikuna. Küll te näete veel. Ja see on alles algus. Aga pidage meeles, et see kõik toimub seaduse alusel ja te ei saa midagi teha."

Äriregistri andmetel on Oliver Bekker Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liige alates 08.08.2016

Aga on ka rõõmustavaid sõnumeid, mis puudutavad Roheliste algatatud keskkonnateemasid? Tänu teile hakkab Tallinn päikest püüdma ja seda suisa kolme miljoni euroga?

"Just nimelt, sest Tallinna volikogu kinnitas järgmise aasta eelarve ja suur rõõm on teatada, et Roheliste algatusel on pealinn võtnud tõsiseltvõetava kursi taastuveenergiale üleminekuks, et vähendada CO2 emissiooni 40% ulatuses linna territooriumil aastaks 2030."

"Kahe järgmise aasta jooksul rajatakse Roheliste eestvedamisel taastuvenergia osakaalu suurendamiseks linna omandis olevatele hoonetele kuni 100 päikeseelektrijaama. Projekti käigus investeeritakse taastuvenergiasse tõepoolest 3 000 000 eurot. Päikesepaneelide abil on võimalik kulusid kokku hoides ökoloogilist jalajälge vähendada." 

"Ja loomulikult ei lõpe Roheliste missioon pealinna piiril, sama kindel eesmärk on meil terve Eestiga - asendame musta tervist rikkuva fossiilenergia tootmise puhta rohelise energiaga."

Pikemat videointervjuud vaata ja loe juba uuel nädalal ÕL veebist ja paberist!

Meie kohtusime Zuzuga hubase atmosfääriga Pirita kohvikus Vigri ja kogesime maitseelamusi, millest iga vegan unistab.

Vigri tegelaskujuga seostub inimestel nii mõndagi. Olgu selleks siis Narva maanteel asunud lastekohvik Vigri legendaarne jäätisepokaal või XXII Suveolümpiamängude purjeregati maskott ise. "Meie jaoks sai koht omale nime just viimasest, kuna asume Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse südames, suursugusel tseremooniaväljakul," räägivad koha omanikud Helen ja Ants. 

Vigri kohvik Pirital TOPis

Vigri kohvik sai alguse kahe inimese, Heleni ja Antsu, jagatud visioonist luua võimalus kvaliteetsemateks toitumisvalikuteks. Selleks, et inimestel oleks igapäevaselt võimalus tervislikule valikule, millega oma keha toita. Nende soov oli luua olemasolevate valikute kõrvale toidukoht, mis pakub lihtsat, ent väge täis taimetoitu. Heleni ja Antsu arvates ei pärine toidu kvaliteet ja vägi mitte ainult taimsest päritolust, vaid tuleneb ka sellest, et tooraine oleks värske ja võimalikult kodumaine ning hooajaline. Samuti, et toitu oleks vähe töödeldud ning tootmisprotsess keskkonna-, inimeste- ja loomadesõbralik. "Just nende mõtete tulemusel sündiski Vigri kohvik," kinnitab ka kohviku juhataja Getter.

Vigri kohvik Pirita Purjespordikeskuses

Vigri kohvikusse on oodatud kõik. Külastajaid ootab külluslik valik värvilist,
tervislikku ja täistaimset toitu, lummav vaade sillerdavale merele ja särtsakas atmosfäär. Kogu pere heaolu nimel on kohvikus väikestele mänguruum ja
neljajalgseid sõpru kohviku ukse taha ka jätma ei pea. 

Vaata täpsemalt videost!