"Hommikusöök staariga"; Yana Toom; Anu Saagim, Brüssel, EuroparlamentVideo: Tatjana Ilijna
Inimesed
17. detsember 2018, 09:11

Yana Toomiga Brüsselis -pikemat intervjuud loe ja vaata selle nädala ÕLi veebist ja paberist!

VIDEOINTERVJUU | Intiimne küünlavalgusõhtu Yana Toomiga (35)

Käisin hiljuti Brüsselis külas ühel meie ühiskonna suurimal mõjutajal Yana Toomil, kes meeleolukas vestluses ei varjagi, et töökoht Euroopa parlamendis annab talle vabaduse, mida ta Eestis sel määral oma ametis kasutada ehk ei saakski. 

Yana oskab ennast pildile sättida, nii otseses, kui ka kaudses mõttes. "Haruharva, kui keeldun mõnest intervjuust," tunnistab ta. "Olen ise ajakirjanikuna töötanud, õues külmetanud ja intervjuusid luninud. See töö pole kergete killast."

Mina veetisin Yanaga Brüsselis mõnusa pärastlõuna tema armsas kodus, kus olid samal ajal külas ka Yana Poolas elav poeg, lapselaps, minia ja ka viimase vanemad. 

Brüssel, Europarlament, "Hommikusöök staariga", Yana Toomi minia ja lapselaps Foto: Tatjana Iljina

Yana, kuidas eluke siin Brüsselis veereb? Meiegi näe, limpsime siin imehead veini ja juustu õdusas küünlaleegi valguses. 

Tõepoolest, veini juuakse siin palju ja igal pool, miks mitte ka lõunapausi ajal. See on täiesti normaalne. Ja kui ma praegu mõtlema hakkan, siis viie siin oldud aasta jooksul pole ma kordagi näinud purjus inimesi. Pean silmas sellist purjus peaga tänaval möllamist ja tuigerdamist. Kultuur on siin teistsugune. Eestis juuakse ikka kangemat asja ja külm on ju ka. Sa ei hakka ju ometigi talvel valget veini jooma.   

Yana, miks me istume siin sinu pool täna pilkases pimeduses? Kas sa hoiad elektri pealt kokku?

Ei, siin juhtub tihti, et elekter kaob lihtsalt ära. Nagu näiteks täna ja veel nädalavahetusel. Mis kõige hullem, keegi ei tule sulle isegi appi, kui tegu on laupäeva või pühapäevaga. Täna on laupäev ja remondimees jõuab siia heal juhul esmaspäeval. Teine halb asi on see, et meil on all keldris gaasikatel, mis kahjuks ilma elektrita ei tööta. See tähendab, et siin korteris läheb kohe väga külmaks. See on Brüsseli omapära.

Täna on õnnelik juhus vaid see, et elekter ei kadunud ainult minu korterist ja majast, nagu juhtus ka paar päeva tagasi, vaid kogu kvartalist. Tänu sellele võtavad töömehed kiiremini jalad kõhu alt välja ja teevad ehk asja korda.

Eestis on asjad ses osas palju paremini korraldatud. Kui ma siin Brüsselis riketesse helistan, siis seal on automaatvastaja, mis ütleb, et ma võin teid aidata tööpäeviti kella üheksast viieni ja seejärel lastakse mulle kõrva kena muusikat.  

See on Brüssel! Kui sul kaob ka internet ära, siis selle saad tagasi paari nädala pärast. Ükskord ootasin isegi viis nädalat enne, kui mu ühendus taastati. Asja tuleb vaadata positiivselt. Kui pole internetti, on sul aega suhelda inimestega. Anu, oleksid sa võinud kunagi ette kujutada, et veedad Yana Toomiga küünlavalgusõhtut.   

Ei, ma poleks seda ette kujutanud ka ma kõige huvitamates unenägudes. 

Pikemat intervjuud loe ja vaata juba selle nädala ÕLi veebist ja paberist!

Anu Saagim, Brüssel, Europarlament, "Hommikusöök staariga", Reet Härmat, Yana Toom Foto: Tatjana Iljina