SÜNNIPÄEVAPORTREE: Jaapani kroonprints Naruhito poseerimas koos kroonprintsess Masakoga viimase 55. sünnipäeva puhul Tokyos Togu lossis.Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
14. detsember 2018, 19:12

Stressis Jaapani printsess muretseb keisrinnaks saamise pärast (2)

Kui Jaapani kroonprintsessil Masakol ei õnnestunud meessoost troonipärijat sünnitada, vajus ta nii sügavasse depressiooni, et kadus aastateks avalikkuse eest. Peatselt aga saab Masakost Jaapani keisrinna ja ta ei häbene tunnistada, et uus roll tekitab temas ebakindlust.

23. detsembril 85aastaseks saav Jaapani keiser Akihito andis augustis 2016 teada, et soovib kõrge vanuse ja tervisehädade tõttu troonist loobuda. Keisril, kes tõusis Krüsanteemtroonile 1989. aastal pärast oma isa Hirohito surma, on seljataga südamelõikus ning võitlus eesnäärmevähiga. Jaapani keisrid pole sellist sammu astunud ligi kakssada aastat ning Akihito vajas taandumiseks valitsuse luba.

30. aprillil taandub vana keiser ning troonile tõuseb kroonprints Naruhito. Kuid tema abikaasat Masakot on aastaid piinanud stressiga seotud häire, mistõttu teda on alates 2002. aastast harva avalikkuse ees nähtud. Harvardi ja Oxfordi haridusega Masako Owadal, kelle isa oli tähtis diplomaat ja rahvusvahelise justiitskohtu endine president, oli kindel soov diplomaatias karjääri teha. Prints Naruhitoga tutvus ta 1986. aastal Hispaania printsessi auks korraldatud teepeol, olles äsja õiendanud eksamid, mis võimaldasid talle tööd tippdiplomaadina. Keiserlikest kosjadest ei tahtnud ta midagi kuulda ning andis printsile teiselgi katsel korvi. Kuid Naruhito keeldus oma südamedaamist loobumast ning 1993 peeti viimaks pulmad.

Masako esimene rasedus lõppes nurisünnitusega. 2001. aasta detsembris sai vahepeal kroonprintsiks tõusnud Naruhito viimaks isaks. Kuid Masako ei kinkinud talle poega, vaid tütar Aiko, kes jäi nende ainsaks lapseks. Kuna naistel pole Jaapani troonile asja, paistis juba tõenäoline, et meessoost troonipärija puudumisel tuleb valitsusel seadust muuta. Kuid 2006. aastal sünnitas Naruhito vennanaine printsess Akishino viimaks poja ja päriluskriis sai läbi.

Pühapäeval 55aastaseks saanud kroonprintsess tegi sünnipäeva puhul avalduse. „Mõeldes eelseisvatele päevadele, tunnen vahel ebakindlust, mil määral olen suuteline rahvast teenima,“ vahendab BBC News. „Kuid püüan teha kõik, mis suudan, et rahva õnnele kaasa aidata.“ Arstide sõnul kannatab printsess Masako kohanemishäire all. Seda põhjustab stress, mis on tihti seotud depressiooni või ärevusega. Kroonprintsess kinnitas, et tema tervis on paranenud. „Olen õnnelik, kuna saan nüüd vähehaaval varasemast enam ametlikke kohustusi täita.“ Kuid tema ihuarstid toonitavad eraldi avalduses: Masakole tuleb võimaldada ravi jätkamist ning talle ei tohi ülemäära survet avaldada. „Printsess on endiselt teel paranemise poole ning tema seisukorras on tõuse ja langusi.“