Madli Vilsar Foto: Alar Truu
Inimesed
14. detsember 2018, 17:19

Eksmiss Madli Vilsar kaitseb USA missi, kes imestas, et terve maailm inglise keelt ei oska: mina ei solvuks, kui keegi probleemile viitab (18)

Täna lahvatas välismeedias skandaal, kui Miss USA Sarah Rose Summers kritiseeris misse välisriikidest, kes inglise keelt ei oska. 2011. aastal Eestit Miss Universumil esindanud Madli Vilsar asus Instagramis USA misse kaitsma, öeldes, et kindlasti ei ole ameerika missid õelad kiusukotid.

“Endise Miss Universe Estoniana saan ma öelda, et see “skandaal” on täielik jama, kuna tüdrukutel endil pole asjaga probleemi. See lugu on välja mõeldud inimeste poolt, kel pole aimugi, mida me pidime seal võistlusel läbi elama. 2011. aastal olin ma seal ainus, kes rääkis eesti keeles ning kel polnud võimalust saada abi tõlgilt. Mu inglise keel oli keskpärane ning mul polnud oskusi seda rääkida ja mõista nagu kohalikel emakeeles inglise keele rääkijatel. Ma ei suutnud isegi organisaatoritega rääkida, ega sõbruneda teistega. Kas ma tundsin end selle pärast halvasti? Jah! Aga kas ma peaksin solvuma seetõttu, et keegi sellele probleemile viitab? Et see probleem paneb mind end tundma rohkem üksikuna ja isoleerituna? Kindlasti mitte! See on lihtsalt fakt, mida nenditakse,” kirjutab Vilsar. 

“Mul oli tihti nii, et ma mõistsin, mida inimesed mulle ütlevad, kuid mul polnud aimugi, kuidas vastata ja ma lihtsalt naeratasin. Ma ei oleks iial solvunud seetõttu, et keegi sellele tähelepanu pöörab. See on reaalsus, kui räägid keelt, mida keegi ei mõista peale sinu,” selgitab Vilsar.

Vilsari sõnul on emakeelena inglise keele rääkijate jaoks teiste keelte kuulmine just eriline ning ta kiidab ka oma toonaseid USA missidest toakaaslaseid, kes teda inglise keele mõistmisel aitasid. “See ei olnud üldse nii, et ameerika missid meie raskusi ei mõistnud, või nad meid narrisid. Nad olid palju empaatilisemad ja nägid vaeva, et meiega samale keeletasemele langeda, selgitasid raskesti arusaadavaid olukordi, kui vaja, tõlkisid isegi käte ja jalgadega, kui informatsioon organiseerijatelt minuni ei jõudnud,” kinnitab ta.

“Ma ei mõista, miks rünnatakse inglise keele rääkijaid sellise olukorras. Loodan, et organiseerijad ja meedia mõistavad lõpuks, et need tüdrukud teavad, mis sellel võistlusel igapäevaselt toimub. See on raske töö, pühendumine, naistevaheline toetamine ja armastus, mida nad omavahel jagavad. See on juba ammu möödas, et missivõistlustel osalevad tüdrukud on õelad ja kiuslikud inimesed. Osaledes missivõistlusel inimesena, kes räägib keelt, mida keegi teine ei mõista, ei olnud ma solvatud ja solvunud ei peaks olema ka teised!” arvab Vilsar.