Leena Pöysti kehastab "Pulsis" Johanna Alankot. Foto: Yle.fi
Inimesed
16. detsember 2018, 10:00

Haiglasarja täht piinles teismelisena tiirase meesnäitleja tõttu (2)

Eestiski näidatava Soome haiglaseriaali "Pulss" näitlejanna Leena Pöysti meenutab värskes intervjuus, kuidas ta 17aastasena teatrirolli saades sattus ühe meesnäitleja nilbete tähelepanuavalduste ohvriks.

"Olin ainult 17aastane, kui mind valiti suurde teatrirolli," rääkis paljudes filmides ja sarjades osalenud Pöysti (42) naisteajakirjale Me Naiset. Teatris hakkas teda jahtima keegi vanem meesnäitleja. "Ta üritas iga hetk end mulle ligi litsuda. Need käperdamised ja aplad käed jäävad mulle igaveseks meede."

Noor neiu püüdis teatud treppe ja väljapääse vältida, et mitte ahistaja teele sattuda. 1990. aastatel valitsenud õhkkond ei julgustanud ahistamise peale kaebamaminekut. "Mäletan ikka veel selle ahistamisega seotud alandatusetunnet. Oh, oleks mul toona küll olnud rohkem võimalusi enese kaitsmiseks ..."

Seksuaalne ahistamine jättis Leena psüühikasse jälje ning näitas ka seda, kuidas meeste võim maailmas valitseb. Hiljem õppis näitlejanna end kaitsma, vajadusel ka jõuliselt. "Minu jaoks oli meeldiv üllatus, kui aasta tagasi hakati naiste seksuaalsest ahistamisest rohkem rääkima."